ZDRAVI PRAH OD OVSA

Iako zdrave i hranljive, ovsene mekinje ne spadaju u red namirnica koje nutricionisti svesrdno preporučuju, iako su one daleko zdravije od ovsene kaše.

 

Ovsene mekinje nastaju od ovsenih zrna, koja se prerađuju kako bi se uklonio nejestivi spoljni njihovi delovi. One su produkt ovsene kaše, praktično su mekinje ove žitarice spoljni sloj ovsene kaše.

ovsene mekinje

Ovsene mekinje i ovsena kaša potiču iz zrna ovca, ali su ovsene mekinje zdravije. Manje su prerađene i sadrže više vitamina, minerala i vlakana od ovsene kaše. Takođe, više je zdravstvenih prednosti koje pružaju mekinje u odnosu na kašu.

Može se navesti osam razloga zbog kojih biste mogli da uvrstite ovsene mekinje u redovnu ishranu.

1) Hranljivost – Ovsene mekinje imaju slične količine ugljenih hidrata i masti kao i obična ovsena kaša, ali sadrže više proteina i manje kalorija. Takođe, bogate su vlaknima, posebno beta-glukanom. Ovsene mekinje nude dobre količine tiamina, magnezijuma, fosfora, gvožđa, cinka, riboflavina i kalijuma. Osim ovih hranljivih materija, u ovsenim mekinjama u tragovima nalaze se i količine folata, vitamina B6, niacina i kalcijuma.

2) Bogate su antioksidanrima – Ovsene mekinje nude velike količine polifenola, molekula biljnog porekla, koji deluje kao antioksidans. Antioksidanti štite organizam od slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i izazivaju bolesti. Ovsene mekinje su posebno bogate fitinskom i ferulinskom kiselinom i avenantramidima, materijama koje smanuju upalu, imaju antikancerogena svojstva i snižavaju krvni pritisak.

3) Čuvaju zdravlje srca – Jedenje ovsenih mekinja može pomoći da izbegnete faktore rizika od srčanih bolesti, poput visokog holesterola i visokog krvnog pritiska. Beta-glukan u ovsenim mekinjama može smanjiti nivo holesterola pomažući uklanjanju žuči bogate holesterolom, inače supstance koja pomaže u varenju masti. Sadržaj beta-glukana takođe snižava krvni pritisak. Avenantramidi u ovsenim mekinjama deluju zajedno sa vitaminom C kako bi sprečili oksidaciju lošeg holesterola (LDL), što je povezano sa većim rizikom od srčanih bolesti.

4) Regulišu šećer u krvi – Kao i druga hrana bogata rastvorljivim vlaknima, ovsene mekinje mogu pomoći u kontroli šećera u krvi. Rastvorljiva vlakna poput beta-glukana pomažu usporavanju varenja i apsorpciju ugljenih hidrata, što stabilizuje nivo šećera u krvi.

5) Pomažu u varenju – Zbog visokog sadržaja vlakana, ovsene mekinje mogu pomoći poboljšanju varenja. One daju i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Rastvorljiva vlakna pomažu omekšavanje stolice, dok nerastvorljiva vlakna mogu da stolicu učine opipljivijom i lakšom za prolazak. Jedenje ovsenih mekinja može pomoći ublažavanju opstipacije i drugih probavnih tegoba.

6) Mogu da ublaže upalnu bolest crevaUlcerozni kolitis i Kronova bolest su dve vrste crevnih oboljenja za koje je karakteristična hronična upala creva. Jedenje ovsenih mekinja može da olakša neko od ovih upalnih stanja zbog velikog sadržaja vlakana, koji dobre crevne bakterije razgrađuju u masne kiseline kratkog lanca. Ove masne kiseline neguju ćelije debelog creva i smanjuju upalu.

7) Mogu otkloniti rak debelog creva – Dodavanje ovsenih mekinja u vašu ishranu takođe može umanjiti rizik od kolorektalnog kancera. Njihova rastvorljiva vlakna služe kao hrana za korisne bakterije iz creva, koje fermentiraju vlakna. Antioksidanti u ovsenim mekinjama takođe mogu inhibirati rast karcinoma debelog creva.

8) Pomažu kod gubitka kilograma – Ako pokušavate da izgubite višak kilograma, razmislite o dodavanju ovsenih mekinja u svoju dijetalnu ishranu. Ova hrana bogata vlaknima pomaže suzbijanju apetita smanjujući hormone gladi.

O stvarima koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine ovsenih mekinja

Pre kupovine proizvoda od ovsenih mekinja poput hleba, cerealija ili krekera, važno je najpre pročitati deklaraciju o proizvodu. Obratite pažnju da nema suvišnih količina šećera ili natrijuma, što može da suzbije potencijalne zdravstvene koristi koje biste mogli da dobijete od ovsenih mekinja.