SAVRŠENA RIBLJA VRSTA

Svaka riba ima određene zdravstvene koristi, pa tako i bakalar. Ova vrsta morske ribe u sebi sadrži izuzetan spektar hranljivih materija, zbog čega je preporučljivo da se uvrsti u češću ishranu.

 

Bakalar je riba blagog ukusa i lisnatog belog mesa koja je lako dostupna u prodavnicama tokom cele godine.

bakalar

Atlantski i pacifički bakalar su dve najčešće vrste, dok pacifička vrsta ove ribe ima nešto niže kalorijske vrednosti. Osim svog blagog i prijatnog ukusa, bakalar je postao planetarno popularna riba i zbog svojih zdravstvenih koristi.

Može se navesti najmanje devet benefita koji čine uslugu našem zdravlju!

1) Obezbeđuje različite hranljive materije

Bakalar obezbeđuje dobre količine omega 3 i omega 6 masnih kiselina, kao i vitamine B12, B6, B3, E i C. Bakalar je takođe bogat vitaminom A, obezbeđujući 90 odsto dnevnog preporučenog unosa ovog vitamina. Ova riba u tragovima sadrži i minerale kao što su fosfor, kalijum i selen.

2) Pomaže u izgradnji mišića

Bakalar je savršena hrana za bodibildere i rekreativne vežbače. On sadrži lako svarljive aminokiseline poput onih koje se nalaze u proteinima surutke i belancima. Proteini u bakalaru podstiču rast i obnavljanje skeletnih mišića nakon povrede, pokazalo je istraživanje u časopisu „Applied Phisiology, Nutrition and Metabolism“. Uz to, ovi proteini pojačavaju smanjenje upale zbog visokog sadržaja arginina u bakalaru. Jedenje ove ribe takođe pruža mnogo hranljivih sastojaka koji su važni za izgradnju mišića kao što su hrom, selen i cink. Takođe, bakalar smanjuje telesne masnoće, s tim da se ne rizikuje gubitak mišića.

3) Čuva srce zdravim

Omega 3 u bakalaru čini ovu vrstu ribe sjajnim dodatkom zdravoj ishrani za srce. Omega 3 masne kiseline podržavaju zdravlje srca povećavajući varijabilnost srčanih otkucaja. Uzimanje dodataka u vidu ribljeg ulja, uključujući i ulje jetre bakalara, može da zaštiti od srčanih udara u kombinaciji sa aktivnim načinom života, održavanjem zdrave telesne težine i dovoljno sna. Istraživači sa Harvarda otkrili su da konzumiranje ribe poput bakalara doprinosi poboljšanju električnih svojstava srčanih ćelija i sprečava abnormalni srčani ritam (aritmiju).

4) Reguliše krvni pritisak

Pridržavanje ishrane bogate omega 3 masnim kiselinama održava krvni pritisak na normalnom nivou, pokazalo je jedno međunarodno istraživanje o povezanosti mikro i makro hranljivih sastojaka sa visinom krvnog pritiska.

5) Umanjuje rizik od moždanog udara

Jedenje ribe kao što je bakalar može da zaštiti organizam od moždanog udara, posebno ishemijskog moždanog udara, pokazala je meta-analiza kohortnih studija objavljena u američkom časopisu „Stroke“. Konzumiranjem bilo koje vrste ribe jednom do tri puta mesečno može se sprečiti ishemijski moždani udar.

6) Može da smanji nivo triglicerida

Unos visokih triglicerida može povećati rizik od srčanih bolesti i povećati nivo lošeg holesterola. Studija sprovedena na ljudima sa povećanim trigliceridima otkrila je da oni koji su dve nedelje konzumirali ribu i druge izvore omega 3 masnih kiselina, kao što je laneno seme, imali su niže trigliceride od onih koji nisu.

7) Može da zaštiti organizam od nastanka karcinoma

Bakalar može da štiti od raka, naročito kolorektalnog karcinoma, zbog njegovog sadržaja omega 3 masnih kiselina. Svakodnevno uzimanje ribljeg ulja može da spreči širenje raka debelog creva u ranim fazama.

8) Sprečava Alchajmerovu bolest

Istraživači sa Kalifornijskog univerziteta sugerisali su da ishrana bogata omega 3 masnim kiselinama može da umanji efekat gena povezanih sa razvojem Alchajmerove bolesti. Takođe su otkrili da su normalni nivoi folata i vitamina B12, koji se mogu naći u bakalaru, povezani sa manjim rizikom od demencije i drugih kognitivnih poremećaja.

9) Sprečava trombozu dubokih vena

Tromboza dubokih vena obično se javlja u nogama, bedrima ili karlici, uzrokujući oticanje i bol. Jedno istraživanje je otkrilo da jedenje ribe jednom nedeljno, zajedno s voćem i povrćem, može da smanji rizik od nastanka ovog zdravstvenog problema, dok jedenje crvenog i prerađenog mesa može povećati rizik.

Potencijalni zdravstveni problemi

Iako se bakalar smatra zdravom ribom, on može da izazove i određene zdravstvene probleme. To je povezano sa sadržajem žive u bakalaru, ali ova riba ipak ima nešto niži sadržaj ovog metala u odnosu na većinu drugih vrsta.

Druga opasnost su paraziti. Kao i druge ribe, bakalar može da luči parazite ako se konzumira sirov. Zato je veoma važno bakalar obariti ili ispeći pre jela.