AUTO NA AUKCIJI

Šta je auto aukcija, iskustva, cene, prevare. Kako kupiti auto preko auto aukcije i šta možete da očekujete

Planirate da kupite nov polovni auto, ali ne znate kako? Da li da idete kod auto dilera na auto plac, kupite preko oglasa ili se razmatra auto aukcija u inostranstvu?

Auto je deo vašeg stila i identiteta, on govori o vama, model auta koji vozite vas predstavlja, makar to bile i vaše deluzije – nerealna slika o samom sebi.

Šta je Auto aukcija - iskustva, cene. Kako kupiti auto preko auto aukcije

Poznati su klišei zaključivanja u javnom mnenju o tome ko vozi Golfa, Audija, sportske automobile, Merceds G, itd. I zaista, neki automobilski brendovi i modeli su postali ikone odredjenog sloja ljudi.

Sve ovo ima smisla raspravljati pod uslovom da svako od nas ima dovoljno novca da kupi približno onaj auto koji hoće. Kako to većini nas nije moguće, snalazi se ko kako zna da bi došao do auta koji mu znači u funkcionalnom, simboličkom ili estetskom smislu.

Skoro me je pitao prijatelj u jednoj raspravi o kupovini automobila koji bi auto vozio kada bih mogao da ga priuštim. Vozio bih … (tišina, bez odgovora) …. jer odgovor govori o mojim vrednostima, emocijama i stilu, profiliše me kod vas i kod Fejsbuka, pa ću ga preskočiti

Ako hoćete da kupite sebi nov polovni auto, i imate gotovinu, dovoljno novca imate da ne morate da uzimate kredit, onda je najbolji način da do novog polovnog auta dodjete tako što odete u Nemačku, Švajcarsku ili Francusku i na nekom pouzdanom auto placu izaberete neki fin polovni auto.

To je najbolji način, ali zahteva da se angažujete, da putujete u inostranstvo, da imate gotovinu i da nosite novac sa sobom, da znate sa papirima, da dovezete auto sami, da ga sami carinite i slično, mada ima agencija i pojedinaca koji to mogu da urade za vas, ako im verujete. To je najeftiniji i najbolji način kupovine polovnog auta.

Manje dobar i manje jeftin način kupovine automobila je auto aukcija kod velikih inostranih auto dilera, ali je to elegantan način da uzmete sebi polovni auto bez pomeranja iz fotelje. I može da se takav polovni auto kupi delom i na kredit preko naših auto placeva koji vam omogućuju auto aukcije, jer su domaći auto placevi zvanični kupci vašeg auta u inostranstvu, pa mogu sa bankama da naprave dogovor da vam se odobri kredit u nekom iznosu.

BioGast kapi za želudac gif-728x90

Vi samo sednete za računar kada vam se odobri prisustvo aukcijama, gledate automobile na aukcijama, a uvek ima više auto aukcija u jednom trenutku, i licitirate za auto koji vam se dopada. Ako imate sreće ili dovoljno novca, kupite ono što vam se dopada na aukcijama a auto kuća preko koje ste licitirali vam doveze auto, sredi sve papire i još vam ga opere i uglanca. Vaše je samo da registrujete uvezen auto i da ga vozite.

Kupio sam dva auta do sada na taj način i to je zaista elegantan način kupovine. Potrebno je samo da odete do auto kuće koja ima aukcije u ponudi i da im ostavite depozit od 500 eura, nakon čega vam omoguće da možete preko sajta da licitirate.

Auto kuće preko kojih sam kupovao su bili Auto Holidej iz Šapca i Auto Balkan iz Beograda.

OSOBINE AUTO AUKCIJE 

Osnovna mana auto aukcija i licitacija kola u inostranstvu je što auto vidite samo na slici.

Auto dileri iz inostranstva koji prodaju te automobile uslikaju sva oštećenja na automobilu ali opet niste u prilici da željeni auto provozate, da oslušnete rad motora, osetite menjač, da li nešto krcka ili pucketa od plastike, kakvi su amortizeri, trap i volan, kakva su sedišta i plastika.

Ne znate takodje da li je auto koji gledate bio na rent a car režimu ili je bio kompanijski auto, ko ili koliko njih ga je vozilo. Automobili na aukcijama su flotna vozila velikih lizing kuća.

Ako je auto bio na rent a car-u onda ga je njih stotinu vozilo, dok su kompanijska vozila uglavnom bila kod jednog ili dva tri vozača, što je bitno za očuvanost automobila.

Na auto licitacijama su mahom flotna vozila koja su vozili prodavci, menadžeri, dostavljači firmi ili su pak bila u floti rent a car-a. Stoga na licitacijama nema baš veliki izbor automobila u smislu modela, svedeno je na najtraženije modele flotnih vozila. Svakako tamo nećete naći Lexus, VW Bubu, Acuru ili Jeep Wrangler i dosta drugih modela.

Ali ćete naći ipak dovoljno dobrih modela i vozila. Prednost vozila sa licitacija je u tome što su većinom redovno servisirani i to sa originalnim rezervnim delovima. Mada, zna se da najbolja vozila dolaze iz Nemačke, Belgije i Francuske, dok zbog slabijih puteva i manje pažnje pri održavanju vozila, jeftinija i manje očuvana vozila dolaze iz Italije i Španije.

Većina polovnih vozila koja se kod nas prodaju na lokalnim auto placevima i auto salonima su upravo automobili sa tih auto licitacija, i ako nemate neke posebne zahteve sa kolima, onda možete kupiti vozilo i na domaćem auto placu, ne morate sami da licitirate.

Ako pak hoćete nešto posebno, da vaš novi polovni auto ima kožna bela sedišta, panoramu i automatik menjač, onda to morate sami tražiti na auto aukcijama, jer se kod nas uvoze samo jeftiniji modeli kola.

Baveći se auto aukcijama shvatio sam da je to jedan vrlo razradjen, organizovan i profitabilan posao. Ne možete dobiti ništa za džabe ili jeftino. Iznenadićete se ali na auto aukcijama su automobili u proseku za 5 do 8% skuplji nego na sajtu www.mobile.de

BioProstata kapi za prostatu -728x90

Meni se desilo da sam 9 puta dao najbolju cenu za automobile na licitaciji ali mi ih nisu prodali, jer lizing kuća koja prodaje automobile ima pravo da ti ne proda auto ako je nezadovoljna licitiranom cenom. Ti nudiš 9.000 eura a oni odredili da je minimalna cena 9.500 eura, i neće ti ga prodati iako je možda tvoja ponuda najbolja od svih.

Naravno, ti kao kupac ne znaš koja je minimalna cena auta koju su odredili prodavci ali se po auto kućama otprilike zna po kojoj se ceni šta prodaje, pa ti lokalni dileri kažu koja cena se može očekivati.

Još jedna velika mana je što običan kupac iz svoje kuće ne zna koja je on line cena ponudjena na aukciji. Na ekranu se vidi samo cena koju je neko iz Srbije ponudio, ali ne i cena evropskih kupaca koji licitiraju. To vide samo ljudi iz Auto Balkana ili Auto Holideja, ali sa njima se ne može non stop pričati i zivkati ih oko zadnje cene. Oni se ponekad jave kada ste blizu kupovine da vam kažu da ste blizu, da možete kupiti i da vas pitaju koja je vaša zadnja ponuda.

To što ne znate koja je stvarna zadnja cena ponudjena za auto vas svede na to da vi u zadnjim sekundama ponudite neku cenu koju ste spremni da platite i čekate posle pola sata da vidite da li ste kupili auto ili ne. Ako ste uspešno izlicitirali auto lokalni auto diler preko koga ste licitirali vam se javi, a ako nije bilo uspešno, niko vam se ne javlja.

Na taj način ne možete u isto vreme licitirati na dve ili više aukcija koje završavaju u isto ili slično vreme. Može vam se desiti da kupite oba automobila za šta nemate budžet. Morate odabrati jednog favorita na aukciji i čekati da vidite razvoj dogadjaja.

Moj rekord je bio da sam u jednom danu licitirao za 3 automobila u istom danu, jer se prva aukcija završavala u 9h, druga u 13h a treća u 16h. Tog dana sam i kupio auto, mada su mi sa zakašnjenjem od 10h sati to javili.

Kao što sam napomenuo, u 9 slučajeva licitacije sam dao najbolju cenu za auto po kompjuteru ali nisam kupio auto, jer je ili moja cena bile preniska, ili je neko iz Evrope ponudio višu cifru a ja to nisam mogao da vidim.

Kad kupujete kod nas na auto aukcijama ne vidite ko je koliku cenu ponudio u realnom vremenu, kao što rekoh vidite samo neku ponudu iz Srbije, ako je ima, a najčešće je i nema, pa vaša ponuda bude jedina i najbolja, barem tako vi mislite a u stvari neko iz Bugarske je ponudio na primer 50 eura više i uzeo vam auto ispred nosa.

Tako da znate, auto licitacije su zapravo pokušaji aukcije na slepo sa cenom a ne pravo licitiranje.

ZAKLJUČAK O AUTO AUKCIJAMA

Iz perspektive srpskog kupca auto aukcija je solidan izbor ako kupuješ bolje opremljen auto star 3 do 4 godine koji je mnogo prešao ili koji ima neka oštećenja, upao je u more, močvaru, bio poplavljen, vukao cement – ima i toga u ponudi.

Naši autodileri su majstori da na aukcijama kupe takve automobile povoljno, pa da ih srede i ulickaju. Iz tog razloga na domaćim auto placevima možete kupiti jeftinije auto nego na auto aukciji, čisto da znate.

Pričajući sa domaćim prodavcima automobila znam da imaju sve organizovano za ulepšavanje automobila – auto limara za limariju i farbanje, tapetara za sedišta, dubinsko pranje za fleke po unutrašnjosti, auto stakla za šoferšajbnu, majstore za menjače i motor.

Zato svi automobili na auto placevima kod nas deluju čisto, uredno, bez ogrebotina i fleka, iako su prešli 150.000 km i više. Nelogično, zar ne?

BioLiver kapi lek za ciste u jetri

Automobili sa manjom kilometražom jednostavno nisu isplativi za kupovinu preko auto aukcije, barem za nas, jer su skupi i kupuju ih auto dileri iz Evrope. Osim, ako imaš para i ne žališ da ih daš za neki specifični model, i nećeš sam da ga kupuješ i dovoziš iz inostranstva.

Na auto aukciji ima zaista sjajnih automobila koji su fancy, sexy, opremljeni i kakvih nema kod nas u zemlji. Mahom su to automobili sa preko 150.000 ili čak i 200.000 km, i ko se ne plaši da rizikuje sa toliko predjenih kilometara, može da dodje do zanimljivog auta.

Kao što rekoh kod nas na domaćim auto placevima su u velikoj većini automobili upravo sa auto aukcija. Mahom su sve to korektni automobili sa ispravnom kilometražom. Od lokalnog auto dilera zavisi da li je muvao sa papirima i kilometražama.

Pošto sam ja malo sumnjičav po pitanju naših auto dilera izabrao sam da sam licitiram auto, jer na auto aukcijama su dobri automobili. Oba automobila koja sam kupio preko auto aukcija – jedan sa predjenih 50.000 km za 5 godina a drugi sa 114.000 km za dve godine nas odlično služe godinama, nikakve probleme sa njima nemamo.

Generalni zaključak oko auto aukcija je da svako ko misli da na aukcijama može da nešto puno ućari, misli pogrešno. Sistem auto licitacije mu to ne dozvoljava. Teorijski može nekoga sreća da posluži pa da uspe da kupi auto povoljno.

Kad se auto uspešno izlicitira, menadžer iz auto kuće preko koje licitirate vam javi da ste bili uspešni. Zamole vas da im narednih dana donesete deo novca za auto, kao i da ga isplatite pred primopredaju. Depozit koji ste ostavili za aukciju vam se uračunava. Od kupovine do preuzimanja auto prodje 3 do 4 nedelje. Auto kuća koja vam dovozi auto vam ga i registruje ako želite, što sam ja i uradio, pa na kraju samo dodjete da uzmete ključ, saobraćajnu i odvezete auto. 

Mene je na primer poslužila sreća za drugi auto. Prvi auto sam kupio možda 100 eura jeftinije, što nije bilo vredno truda, jer se posle aukcije čeka mesec dana da auto stigne. Uz to, takav auto je bio u salonu u Šapcu, mogao sam odmah da ga vidim, isprobam i kupim bez rizika aukcije.

Po mom sudu aukcija je isplativa za skuplje automobile sa solidnom kilometražom. Tu možete da kupite auto po istoj ceni kao na domaćem auto placu ali sa boljom opremom.

Na primer, bolji SUV automobil (bez panorame i automatskog menjača) kod nas na domaćem placu košta 20.000 eura a vi takav model sa boljom opremom (sa panoramom, kožom i automatskim menjačom) kupite za te iste pare na aukciji, i ostvarite uštedu od 1.000 do 2.000 eura.

Meni se tako nešto desilo sa drugim autom, koji sam sasvim slučajno kupio za jedno 1000 eura manje, jer sam licitirao sa nižom cenom po sistemu APP – ako prodje prodje. Desilo se da sam dobio auto ispod cene iz meni nejasnih razloga, pretpostavljam da se lizing kući žurilo da sve rasproda. A auto je bio odličan i danas ga vozim bez ikakvih problema.

Nekada vas i sreća posluži.

Zlatko Šćepanović