GRADSKI TERENCI

Koji su to najprodavaniji SUV u Evropi gradski krosoveri tokom 2016 i 2017 godine. Najbolje prodavani kompakt SUV C segment krosover je …

 

Najprodavaniji Kompakt SUV Krosoveri – SUV C segment

Prodaja kompaktnih krosoverova – SUV C nastavlja da raste u Evropi, sa rastom od 30% u 2017. na skoro 1,5 miliona prodatih SUV-ova ili 9,6% ukupnog tržišta, što je porast od 7,7% u odnosu na 2016 godinu.

Prvih top 5 kompaktnih SUV krosovera je postavilo novi rekord prodaje u 2017. godini. Najprodavaniji SUV C klase u Evropi u kompakt klasi krosovera je Nissan Qashqai već niz godina unazad.

Najprodavaniji SUV u Evropi - kompakt gradski krosoveri prodaja 2017 Audi Q3

Odlučili smo da razdvojimo tabele kompaktnih C-SUV automobila (npr. Audi Q3) i srednjih segmenta krosovera D-SUV (npr. Audi Q5), jer su modeli u ovim klasama toliko blizu veličini i postoje mnoga različita mišljenja o tome koji modeli pripadaju kojem od ovih segmenata.

Kombinovano, prodaja u ovim segmentima (C-SUV + D-SUV) porasla je za 32% godišnje i stigla na 11,9% od ukupnog evropskog tržišta automobila, od čega Renault-Nissan kontroliše 26%, a VV Group 20%.

Kao što smo konstatovali Nissan Qashqai je i dalje najprodavaniji kompaktni C – SUV crossover u Evropi, uprkos tome što je porastao samo 6% od rekordne prodaje u 2016. godini i završio na četvrt miliona prodatih vozila. Njihov najbliži suparnik je i dalje Volksvagen Tiguan, koji je prodao čak za 31% više u odnosu na prošlu godinu. Razlika izmedju prvog i drugog SUV vozila je manje od 14.000 prodatih krosovera.

Novi Peugeot 3008 odmah je skačio na treće mesto postolja sa skoro 170.000 prodatih SUV vozila samo u prvoj godini rada, što su impresivne performanse. Možda će Peugeot 3008 postati najprodavaniji SUV u Evropi za 2018 godinu ako nastavi ovim tempom.

Tu su još dva južnokorejska rivala Hyundai i KIA koja su se godinama borila za pobdednički podijum, kao i Ford Kuga koja pokazuje impresivan rast od 27% godišnje.

Prodaja SUV automobila u Evropi kompakt klasa

Forda Kuga je nadmašila Hyundai Tucson u drugoj polovini 2017-e godine i sa preko 600 prodatih automobila više stigla do 4-og mesta. Forda Kuga je uspela da nadmaši Kia Sportage u velikom stilu jer je Sportage jedan od samo 2 modela u top-15 koji je prošle godine izgubio volumen, drugi je bio razočaravajući Renault Kadjar koji je sa prodajom pao za 14% i izgubio gotovo 4% učešća u segmentu, kao i 2 mesta na listi.

Toyota C-HR se pokazao kao hit SUV sa više od 100.000 prodatih automobila u prvoj godini prodaje, gotovo 50.000 prodatih automobila više nego Mazda CX-5, koji takođe postavlja novi rekord prodaje zahvaljujući novoj generaciji ovog japanskog SUV modela.

Između ova dva japanska igrača pronalazimo Seat Ateca sa 5% učešća u čitavom segmentu u svojoj prvoj godini prodaje, baš kao što je i očekivao Seat. Biće interesantno videti kako će novi Skoda Karoq nastupiti u odnosu na Atecu, pošto obično češka verzija treba da bude u stanju da nadmaši u prodaji španskog brata. I dugoročno gledano Škoda Karoq može da ugrozi Nissan Qashqai i možda postane jednog dana najprodavaniji SUV u Evropi.

Novi Jeep Compass skočio je na 11. mesto liste i postavlja novi rekord prodaje za ovaj brend, iako je dostupan samo u drugoj polovini godine. Subaru XV je uspeo da završi godinu u malom plusu zahvaljujući novoj generaciji koja je u četvrtom kvartalu godine povećala prodaju od 19%. Uspeo je Subaru da ostanu ispred Opel Grandland X. Na kraju, tu je i Mitsubishi Eclipse Cross koji ulazi u rangiranje.

U 2018. godini Tucson će doživeti facelift, Jeep će dovesti novi Vrangler u Evropu, ali možda je najvažnije da će  Citroen konačno imati istinskog kandidata za kompšakst SUV segment sa C5 Aircross-om koji je već na prodaji u Kini.

BioImunitet kapi za imunitet

Naravno, izbor koji gradski terenac ćete kupiti zavisi od vaših želja i mogućnosti. Svaki SUV ima svoj karakter, vozila se dosta razlikuju medju sobom po opremi, voznim karakteristikama, prostoru, motorizaciji, uslovima finansiranja, imidžu. Zato postoji i premium segment SUV kompaktnih krosovera gde su smeštena skuplja vozila od proseka.

Najprodavaniji Premium Kompakt Krosoveri 

Iako je ovaj prodajni segment manji od gornje kategorije SUV krosovera, prodaja nastavlja da raste čak i brže od +25% godišnje čak do 455.000 jedinica, ili 2,9% ukupnog tržišta, sa prethodnih 2,4% market share-a u 2016. godini.

Samo dva modela su imala pad prodaje, a ove godine dobijamo i 4 potpuno nova modela, sa 3 nova brenda koja ulaze u segment. Zaista uzbudljiva vremena!

Lider u segmentu BMV X1 nije zabrinut zbog novih dolazaka, raste skoro istim tempom kao i čitav segment i drži 25,9% udela cele grupe premium kompakt SUV segmenta. Njegov otvoreni rival Audi Q3 je najveći gubitnik segmenta sa gubitkom od 17% ili 8,5 procentnih poena učešća i postoje dva objašnjenja za ovo: prvo, Q3 treba da bude redizajniran 2018-e godine, a drugo, suočava se sa kanibalizacijom prodaje od svog jeftinijeg brata Audi Q2.

Uzlet prodaje Audi Q2 na listi na 2 mesto daje Audiju kombinovani 34,7% udeo u segmentu. Međutim, Q2 ugrožava Mercedes-Benz GLA, koji ima povećanje od 9% u toku godine i nedaleko je iza Audija.

Range Rover Evokue je srušen na 5. mesto, a prodaja je smanjena za 11% i distancira se polako od Nemaca.

Prodaja SUV automobila u Evropi kompakt premijum krosoveri

Britanac Mini Countriman raste 25% u prodaji zahvaljujući novoj generaciji. U poslednjem kvartalu porastao je 82% i pretekao Evokue za taj period. Dodavanje plug-in hibridne verzije trebalo bi da podstakne Countryman još u 2018. godini.

Infiniti QX30 razočarava rezultatima prodaje u svojoj prvoj celoj godini prodaje i pokazuje nesposobnost da napravi bilo kakvu pretnju za već postojeće igrače.

Mi smo dočekali DS7 Crossback, Jaguar E-Pace, BMV X2 i Volvo XC40 ove godine. Od toga, Volvo XC40 je najočekivaniji, a sledi E-Pace dok DS7 će se suočiti sa uznapredovalom bitkom, jer brend treba i dalje da radi na prepoznavanju i gradnji brenda kod potrošača.

U 2018. godini videćemo druge generacije Q3 i Evokue-a, Mercedes se čeka da pokrene GLB, sa robusnijim dizajnom od GLA-a, a možda i najinteresantnije, dobićemo EV vozila u ovom segmentu sa Jaguar I-Pace.