HIPER+ HIPOTIREOZA

Koje su najbitnije razlike između hipertireoza i hipotireoza? Kako da uskladite ishranu sa ovim poremećajima štitne žlezde?

Važno je znati da je štitna žlezda od ključnog značaja za naš organizam i da je neophodno omogućiti njen pravilan rad. Ona je leptirastog oblika, opkriljuje dušnik sa obe strane i glavna je za regulisanje metabolizma i kontrolu gotovo svake telesne funkcije; u interakciji je sa svim ostalim hormonima od insulina do polnih hormona.

Koja je razlika između poremećaja štitne žlezde - hipertireoza i hipotireoza

Ćelije tiroidne žlezde, tiroidne ćelije, jedine su ćelije u telu koje mogu da apsorbuju jod. I to iz hrane, što je jedini način apsorpcije joda. Kombinuju ga sa amino-kiselinom zvanom tirozin i pretvaraju u tri tipa hormona: trijodtironin (T3), tiroksin (T4) i dijodotironin (T2).

Hormoni T3 i T4 oslobađaju se u krvotok da bi se transportovali po celom telu, gde ih kiseonik i kalorije pretvaraju u energiju. Svaka ćelija vašeg tela koristi tiroidne hormone,  pa simptomi u vezi sa njima mogu da variraju.

Poremećaji u radu štitne žlezde

Postoje dva osnovna poremećaja u radu štitne žlezde – Hipotireoza i Hipertireoza.

Najčešći je hipotiroidizam, kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona, i često je u vezi sa nedostatkom joda. Simptomi ovog poremećaja su: preosetljivost na hladnoću, opadanje kose, uključujući i obrve, letargija, gubitak težine, konstipacija, hipoglikemija, gubitak memorije.

Hipotireoza je skup simptoma i znakova, koji ukazju na nedostatak ili nedovoljno lučenje hormona štitaste žlezde.

Treba znati da postoje i na desetine drugih naizgled nepovezanih simptomima kao što su astma, psorijaza, bol u vratu i ukočenost, Sindrom karpalnog kanala, promuklost, bleda koža, vrtoglavica.

Ponekad su laboratorijske analize štitne žlezde problematične. Oko 80% osoba sa hipotiroidizmom ne uspeva da se registruje standardnim testovima.

Prekomerna aktivnost tiroidne žlezde, hipertiroidizam, poznata i kao Gravesova bolest, drugi je najčešći poremećaj u funkciji ove žlezde. Simptomi su nemir i razdražljivost, gubitak težine, neujednačen srčani ritam, izbuljene oči.

Mnogo je nedoumica u vezi sa tim koliko ishrana utiče na rad štitne ili tiroidne žlezde. Šta jesti, čega se kloniti, sve je to prilično zbunjujuće.

Patite od hipertireoze:

  1. Izbegavajte hranu obogaćenu jodom poput algi, morskih trava i ostalih plodove mora. Takođe, bi trebalo da izbegavate jodiranu so.
  2. Trudite se da ne pijete punomasno mleko, a umesto njega konzumirajte obrano, koje se bolje vari.
  3. Ne koristite rafinisano brašno, jer sadrži manje hranjivih stvari od cele pšenice i teško se vari. Ono ima visok glikemijski indeks i može da poremeti nivo šećera i hormona u krvi. Konzumiranjem hrane s nižim glikemijskim indeksom možete da poboljšate lučenje hormona. Beli hleb, testeninu, peciva i pahuljice od žitarica zamenite integralnim.
  4. Odrecite se crvenog mesa, a umesto toga jedite nemasno ćureće meso ili ribu (losos, tuna, haringa, skuša).
  5. Izbegavajte mlečne proizvode, naročito ako je hipertireoza povezana s netolerancijom na laktozu, što ćete primetiti ako se konstantno mučite s probavom, nadutošću i osećajem umora
  6. Izbegavajte uzimanje senfa, karfiola, brokolija, spanaća, radiča, rena i slično. posle konzumiranja mleka, sira, sladoleda, jogurta …

Patite od hipotireoze

  1. Trudite se da ne unosite goitrogenu hranu (hranu koja sprečava preuzimanje joda iz krvi) poput prosa
  2. Ne koristite soju i proizvode od soje, koji utiču na proizvodnju hormona štitne žlezde. Preporučuje se i izbegavanje čokoladnih i energetskih pločica, jer sadrže sojin lecitin, koji može da spreči proizvodnju hormona. Ovo se odnosi i na soja sos.
  3. Budite oprezni i s hranom koja sadrži gluten, kao što su ječam, pšenica, raž.
  4. Odrecite se brze hrane, koja, takođe, usporava proizvodnju hormona štitne žlezde.
  5. Izbegavajte breskve, kruške i jagode, jer je to voće je koje sprečava podizanje nivoa hormona štitne žlezde.

Izvor: Prirodanadar.rs