JOGURT – MAGIČNI NAPITAK KOJI POBOLJŠAVA ZDRAVLJE

Redovni ispijanje jogurta odlično utiče na rad digestivnog trakta, poboljšava zdravlje srca i pomaže vam da izgubite kilograme.

Retki su oni koji mogu da zamisle doručak ili večeru bez jogurta. Navikli smo da ga imamo na trpezi od najmlađih dana, a čovečanstvo ga konzumira već hiljadama godina. Jogurt je izuzetno pun nutritijenata, a brojna istraživanja pokazala su da ima blagotvorno dejstvo na zdravlje.

casa jogurta na stolu

Ovaj mlečni proizvod pravi se bakterijskom fermentacijom mleka i može se dobiti od svih vrsta mleka. Na našim prostorima, najpopularnije je kravlje mleko, pa tako i jogurt. Jogurt koji se pravi na tradicionalni način ima belu boju i guste je teksture, kiselkastog ukusa. 

Jogurt zdravlje definitivno poboljšava, kako kažu ispitivanja, a kako to čini i koje su tačno prednosti jogurta, predstavićemo vam u narednim pasusima.

Jogurt može biti sjajan prirodni probiotik

Prirodni probiotici nesumnjivo odlično utiču na zdravlje i crevnu floru, a određene vrste jogurta sadrže žive bakterije, odnosno probiotike, koje su se ili prirodno zadržale u jogurtu, ili su dodate nakon pasterizacije. 

Jogurt zato može poboljšati rad digestivnog trakta i dobro uticati na celokupno zdravlje i balans organizma. Sastav probiotskog jogurta obično sadrži kulture bakterija koje su blagotvorne po crevnu floru: Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium, kao i probiotike koji pospešuju njihov razvitak u organizmu.

Ipak, nisu svi jogurti prirodni probiotici, pa je važno obratiti pažnju na sastav jogurta i njegovu reputaciju ako želite da ga pijete radi probiotskog svojstva i tako povoljno utičete na varenje i preventivno delujete na potencijalne probleme sa istim.

Jogurt zdravlje poboljšava i nutrijentima koje sadrži

Jogurt sadrži visok nivo nutrijenata koji su potrebni našem telu, pa je i to jedna od prednosti zbog kojih se proporučuje njegovo redovno konzumiranje. 

Sigurno već znate da je jedan od važnih nutritijenata ovog mlečnog proizvoda kalcijum – mineral koji je neophodan za održavanje zdravlja naših zuba i kostiju. U proseku, samo jedna šolja probiotskog jogurta, obezbeđuje 49% dnevnih potreba za kalcijumom organizmu

Jogurt sadrži i visok nivo vitamina B, posebno vitamina B12 i riboflavina. Takođe, jedna šolja jogurta zadovoljava 38% dnevne potrebe tela za fosforom, 12% dnevne potrebe za magnezijumom i 18% za kalijumom

Ovi minerali su esencija nekoliko bioloških procesa, kao što su regulisanje krvong pritiska, metabolizma i zdravlja kostiju. 

Još jedan nutrijent koga jogurt sadrži (mada ne prirodno, ali je često obogaćen njime) jeste vitamin D, koji odlično deluje na kosti i zdravlje imunog sistema, a može i redukovati rizik nekih bolesti, uključujući bolesti srca i depresiju.

Dakle – jogurt je odličan izvor minerala i vitamina koji, u određenoj količini, zadovoljavaju dnevne potrebe tela, te se na taj način staraju o zdravlju i blagotvorno deluju na čitav organizam.

casa vocnog jogurta

Jogurt ima visok sadržaj proteina – odličan je za gubitak težine

Jogurt telu obezbeđuje visoke doze proteina – prosečno sadrži oko 12 gr proteina na 200 gr samog jogurta. Tako jogurt zdravlje poboljšava i ovom prednošću. Protein se pokazao kao odlična podrška metabolizmu, jer podiže nivo potrošnje energije, odnosno broj kalorija koje trošite tokom dana.

Unos dovoljne količine proteina važan je i za regulaciju apetita, jer pospešuje produkciju hormona koji signaliziraju osećaj sitosti. Tako jogurt sa proteinom, može automatski redukovati broj kalorija koje unosimo, pa ima i benefite za gubitak težine.

Poznato je da je hrana bogata proteinima miljenica sportista, a jogurt je njihov sjajan izvor. Zato je jasno da je ovaj mlečni proizvod, bogat proteinom, sjajno rešenje i za sve one koji žele da izgube težinu ili održavaju vitku i fit figuru.

Ukoliko jogurt želite da konzumirate najviše zbog visokog sadržaja proteina koji ima, grčki jogurt može da bude još bolje rešenje – sadrži čak 22 grama proteina u 200 grama samog jogurta.

Jogurt svojim svojstvima osnažuje i imunitet

Kada je u pitanju jogurt zdravlje može da ima mnoge benefite ukoliko se on konzumira redovno, a to se odnosi čak i na celokupno osnaživanje imunog sistema

Naime, probiotici iz jogurta su se pokazali kao sjajan borac protiv upala, koje su povazane sa najrazličitijim zdravstvenim problemima – od virusnih infekcija do problema sa crevima. Osim toga, svojstvo proizvoda koji može osnažiti imunitet, jogurt duguje još nekim, važnim sastojcima: magnezijumu, selenijumu i cinku.

Ovi minerali poznati su po važnoj ulozi koju imaju za zdravlje imunog sistema i njegovu snagu. Jogurti obogaćeni vitaminom D, još više mogu da osnaže imunitet, a vitamin D predmet je mnogih istraživanja, kao potencijalno sjajan borac protiv prehlade i gripa.

Redovnim ispijanjem jogurta do zdravijeg srca

Neka istraživanja pokazala su kako jogurt može imati čak i povoljan uticaj na zdravlje srca! Sadržaj masti u jogurtu glavni je razlog povremene kontroverze o jogurtu u svetu nutricionizma, jer najčešće sadrži zasićene masti, a male količine nezasićenih masnih kiselina. 

Za zasićene masti se prethodno verovalo da uzrokuju bolesti srca, ali najnovija istraživanja pokazuju da to zapravo nije slučaj. Bez obzira na to, jogurti bez masti i sa niskim sadržajem masti, i dalje su popularna alternativa – pa ih i vi možete konzumirati.

Svakako, nema dokaza da je mast iz jogurta štetna po srce, već njegovo redovno konzumiranje može odlično uticati na srčano zdravlje. Neka istraživanja pokazuju da unos zasićenih masti iz mlečnih proizvoda, povećava dobar holesterol, što može zaštiti zdravlje srca.

Osim toga, mlečni proizvodi, pa tako i jogurt, pokazali su se kao sjajni za redukciju visokog krvnog pritiska, koji ima velikog uticaja na srčane probleme. Zbog toga, bez obzira na sadržaj masti – jogurt je, sudeći po  istraživanjima – sjajan i za zdravlje srca!

Suma sumarum – redovno konzumiranje jogurta sjajan je način da poboljšate zdravlje, osnažite svoj imunitet i pružite svom organizmu nutrijente i minerale na kojima će vam telo biti zahvalno, a zatim vam se i odužiti na najbolji mogući način.