PRIRODNI ANTIBIOTIK ŠIROKOG SPEKTRA

Zašto se beli luk kao lek toliko ceni, pre svega kao prirodni antibiotik i sredstvo protiv kandide? U čemu je tajna belog luka?

 

Beli luk hranu čini ne samo ukusnom, već može imati i brojne zdravstvene koristi. Neke od ovih koristi su verovatnije ako jedete beli luk sirov, jer kuvanje može smanjiti količine određenih hemikalija koje beli luk sadrži.

Zbog čega se beli luk ceni i smatra prirodnim antibiotikom?

Pre nego što dodate velike količine belog luka u ishranu ili uzmete suplemente belog luka, razgovarajte sa lekarom – budući da beli luk kao lek može da komunicira sa određenim lekovima i da nije bezbedan za sve u količinama većim od onih koje se koriste u uobičajenom kuvanju.

Beli luk protiv infekcije

Postoji mnogo dokaza koji ukazuju na antimikrobne osobine belog luka. Beli luk kao lek može potencijalno biti efikasan protiv bakterija kao što su Escherichia coli, Shigella, Salmonella i Proteus mirabilis. Postoje dokazi da beli luk može iskoreniti i Helicobacter pilori.

Beli luk takođe može da pruži antimikrobne aktivnosti protiv nekih sojeva bakterija rezistentnih na antibiotike. Ovo je, naravno, izuzetno važno, jer vidimo sve veći broj patogena koji postaju otporni na antibiotike.

Pomenuta Helicobacter pilori je sve više otporna na antibiotike. Mnogi sojevi bakterija izazivača tuberkuloze takođe postaju otporne na antibiotike, a postoje dokazi da beli luk može pomoći protiv ovih bakterija. Druga studija je pokazala da je beli luk efikasan protiv streptomicin-rezistentnih sojeva Staphilococcus aureus.

Pored toga, zahvaljujući i svom antigljivičnom i antivirusnom dejstvu, beli luk može da se koristi i protiv gljivičnih, ali i virusnih infekcija.

Beli luk antibiotik (beli luk protiv bakterija)

Zahvaljujući prisustvu alicina, poznato je da je beli luk prirodni antibiotik. Alicin u svom čistom obliku pokazuje antibakterijsku aktivnost protiv širokog spektra gram-negativnih i gram-pozitivnih bakterija.

Pored toga što beli luk kao lek protiv bakterija daje odlične rezultate, takođe poseduje i  antifungalnu aktivnost (naročito protiv gljivice Candida albicans), antiparazitsku aktivnost, uključujući i neke glavne humane crevne protozoanske parazite kao što su Entamoeba histolitica i Giardia lamblia; a takođe ima i antivirusnu aktivnost.

Kada je u pitanju beli luk kao lek protiv bakterija, on uspešno deluje protiv mnogih bakterija, čak i onih otpornih na antibiotike.

Beli luk za helikobakteriju

Zahvaljujući tome što je prirodni antibiotik, postoje dokazi da beli luk može iskoreniti i Helicobacter pilori ili helikobakteriju.

Kao što je već rečeno, beli luk može da pruži antimikrobne aktivnosti protiv nekih sojeva bakterija rezistentnih na antibiotike. Ovo je, naravno, izuzetno važno, jer vidimo sve veći broj patogena koji postaju otporni na antibiotike. Helikobakterija je sve više otporna na antibiotike. Međutim, beli luk kao lek za helikobakteriju zaista može dosta da pomogne.

 

BioGast kapi za Helikobakter pilori

Beli luk za kandidu

Infekcije kandidom mogu biti i neprijatne i uznemirujuće. Beli luk kao lek za kandidu zaista ima neverovatna svojstva. Naučnici su otkrili da svež ekstrakt belog luka deluje veoma efikasno protiv infekcija kandidom. U drugoj studiji, istraživači su otkrili da je beli luk efikasan protiv vaginalne infekcije kandidom.

Pored toga što može da se konzumira oralnim putem, beli luk za kandidu u vaginalnom području može da se aplikuje lokalno.

Beli luk kao lek – doziranje

Samo jedan čen belog luka dnevno može doneti ogroman napredak u vašem celokupnom zdravlju. Dva do tri čena belog luka mogu da spreče običnu prehladu.

Beli luk kao lek uvek treba konzumirati svež, u izgnječenom stanju ili ga jednostavno sami izgnječite zubima u ustima – kako bi otpustio svoje lekovite sokove.

Međutim, konzumiranje previše belog luka i nije baš dobro jer može izazvati iritaciju u probavnom sistemu. Jedina mana je njegov oštar miris i ukus koji ostavlja loš zadah, ali osim toga – beli luk kao lek je ogromna blagodet za čitavo čovečanstvo!

Izvor: Prirodanadar.rs