RAKIJA OD ORAHA

Zašto je rakija orahovača toliko cenjena u  našem narodu? Kako pomaže kod hipotireoze – bolesti štitne žlezde i problemima sa crevima?

 

Naš narod koristi rakiju u mnoge svrhe i ovo piće ima veliku ulogu i u svakodnevnom životu i običajima. Iako su poznate posledice alkoholizma, rakija je oduvek smatrana više korisnom nego štetnom.

Zbog čega se rakija orahovača često povezuje sa zdravljem štitne žlezde?

Duboko  je ukorenjeno mišljenje da se pije radi zdravlja. O tome svedoče i izreke: ,,Rakija je lek” ali i ,,Ko mi pruži čašicu rakije, a parče leba ne, neprijatelj mi je”.

U narodnoj medicine smatralo se da rakija krepi i jača organizam, najviše se koristila za ispiranje grla, kod stomačnih tegoba, za čišćenje rana, kao anestezija pri komplikovanim zahvatima narodnih lekara, kad boli zub, uvo, oko ili kod težih zaraznih bolesti kao što je žutica, tuberkuloza itd.

Najčešće su se koristile  prepečenica i komovica, koje se smatraju posebno lekovitom, kao i posebne vrste rakija – travarice. Obično je ,,ljuta” ili komovica mešana sa lekovitim travama – pelinom, nanom, lincurom ili sa plodovima voća, na primer orasima (rakija orahovača).

Ako ste ikada imali prilike da je probate, onda nema potrebe da objašnjavamo šta je rakija orahovača. Međutim, za one koji nisu bili te sreće da probaju pravu, domaću orahovaču reći ćemo jednostavno da je to slatkasti napitak koji se priprema od zelenih oraha, šećera i domaće rakije.

Ona se smatra odličnim aperitivom, jer postoje indicije da utiče i na poboljšanje apetita. To je stari lek za štitnu žlezdu i ubrzavanje metabolizma! Em je zdrava, em je neverovatno ukusna.

Naši stari su obožavali liker od zelenih oraha. U kućama naših predaka uz domaću rakiju i domaće vino, uvek se mogla naći i domaća rakija orahovača.

Vremenom je otkriveno da ovo slatkasto, ukusno piće koje se priprema od plodova mladih oraha zapravo ima mnogo prednosti, te da poboljšava zdravstveno stanje ukoliko se konzumira umereno.

Domaća orahovača je delotvornija od mnogih lekova. Ona se u narodu koristila kao prirodan lek za mnoge zdravstvene tegobe.

Naučna istraživanja imaju jednostavno objašnjenje za lekovitost ovog napitka i to polazeći od bogatsva vitamina i minerala koji se nalaze u zelenim orasima, koji su ujedno i najvažniji sastojak ovog domaćeg likera.

U njima, između ostalog ima vitamina B 1, B 6, B 9, C i E, ali i gvožđa, joda, kalijuma, fosfora, magnezijuma, sumpora, cinka, mangana i mnogih drugih vitamina i minerala, ali i omega – 3 masnih kiselina.

Rakija Orahovača i njene prednosti za zdravlje

Orasi leče najrazličitija obolenja, a izuzetno pomažu za probleme štitne žlezde, grla, respiratornih puteva kao i bronhitisa ali i za ojačavanje imuniteta. 

Prednosti korišćenja orahovače za zdravlje su nemerljive, a zahvaljujući izuzetno visokom nivou joda ona se preporučuje za korišćenje kod obolelih od takozvane hipotireoze, to jest oboljenja štitne žlezde koje nastaje usled manjka joda u organizmu.

Međutim, svako ko je oboleo od hipertireoze, koju karakteriše povećan nivo joda ni u kom slučaju ne bi smeo da je konzumira, osim ukoliko mu štitna žlezda nije uklonjena hirurškim putem, ali i tada sa posebnom pažnjom.

Čuvena rakija orahovača se preporučuje i za jačanje odbrambenih snaga organizma, a posebno je delotvorna kod čišćenja organizma od parazita, stim što je i recept za nju u tom slučaju drugačiji. Koristi se za lečenje kolika.

Sprečava pojavu paradentoze. Pored toga, orahovača se uspešno koristi i za negu kože i uklanjanje akni. Za ove svrhe ona se koristi tako što se željeni deo kože prvo očisit,i a zatim se umota gazom natopljenom ovom tečnosti. Kasnije se ispira.

Pored svega navedenog, smatra se i da rakija orahovača ima izuzetno pozitivan efekat na lečenje različitih želudačnih oboljenja, te da pomaže obnavljaju sluzokože usta i grla.

Narodna medicina preporučuje orahovaču za lečenje anemije, ali i kao prvu pomoć kod stomačnih tegoba i za ubrzavanje probave.

Preporučuje se da svako jutro na prazan želudac popijte po jednu malu, rakijsku čašicu ovog likera i uživate  u njenim dobrim efektima.

Gde kupiti zeleni orahovac i cena?

Orahovac možete kupiti u pojedinim marketima zdrave hrane i specijalizovanim prodavnicama alkoholnih pića.

Kada je u pitanju liker od oraha cena varira, zavisno od proizvođača i kvaliteta, ali i od geografske oznake porekla.

Ona se kreće od 350 pa čak i do 1.500,00 dinara. Možete ga poručiti i putem interneta na svega nekoliko klikova. Ipak, najpre se informišite što bolje.

Ukoliko više verujete komšijama, raspitajte se po vašem kraju. Postoji velika verovatnoća da ćete tako naći odličan-vrhunski proizvod iz domaće radinosti. Liker od oraha se čuva u staklenim flašama. Treba ga držati na hladnom i tamnijem mestu. Ne kvari se, može se godinama čuvati  i dalje će biti u odličnom stanju.

Izvor: Prirodanadar.rs