DLAN I ZDRAVLJE

Da li dijagnostika preko dlana može da previdi potencijalne bolesti? Hladne ruke i intenzitet stiska šake mogu da budu posledice bolesti.

Dijagnostika preko dlana

Dijagnostika preko dlana - šta vam telo govori preko dlana ruke?

Saznajte metod prema kojem možete ptotumačiti važne informacije o vašem budućem zdravstvenom stanju preko dlanova, prstiju i noktiju. Sve komponente ruku i njihovo stanje uključujući teksturu kože, izgled dlanova, nokte, znojne žlezde i pigment vam mogu ukazati na potencijalne nedostatke i sklonosti za zdravstvene probleme.

Džon Mening, biološki istraživač sa univerziteta u Liverpulu nam skreće pažnju na procenu rizika za kardiovaskularne bolesti, rak dojke i fertilitet merenjem dužine prstiju jer je dužina prstiju je direktno povezana sa nivoom hormona odgovornih za predispoziciju ka različitim bolestima.

Obratite pažnju – vaše ruke vas mogu da vas upozoriti na 7 opasnih bolesti

Nezavisno o tome da li govorimo o riziku od srčanog udara, nedostatku nutrijenata, poremećaju štitaste žlezde, ruke mogu iskazati uvid u vaše zdravstveno stanje. Jednostavno je potrebno da ih dobro pogledate i proučite jer vam mogu biti od pomoći u prevenciji od razlićitih zdravstvenih problema.

7 zdravstvenih problema koje možete predvideti preko vaših ruku – Dijagnostika preko dlana

1. Kardiovaskularni problemi

Obratite pažnju na intenzitet stiska vaše ruke. Intenzitet stiska vaše ruke je direktno povezan sa zdravstvenim stanjem vašeg kardiovaskularnog sistema i preko njega možete čak imati uvid u rizik od moždanog ili srčanog udara.

Rezultati studija pokazuju da intenzitet stiska može predstavljati validan način za procenu biološkog doba. Jači stisak ruke može ukazati na olakšano nošenje sa hroničnim srčanim problemom nasuprot slabom stisku ruke.

2. Nedostatak nutrijenata

Da li ste primetili kako vam se lako i često lome nokti? Ova pojava može ukazati na nedostatak različitih nutrijenata uključujući vitamine A, C i B7 (Biotin) i cink. Pored nedostatka ovih nutrijenata, lomlljivi nokti mogu predstavljati i jedan od znakova hipokalcijemije, tj niskog nivoa kalcijuma u krvi. Izbrazdani i grebenasti nokti takođe mogu pokazivati nedostatak proteina.

3. Funkcija tiroidne (štitaste) žlezde

Hladne ruke i otečeni prsti mogu ukazati na smanjenu aktivnost štitaste žlezde koja se naziva hipotereodizam. Nasuprot tome crvena koža i suve ruke su simptomi preterane aktivnosti štitaste žlezde pod nazivom hipertirodizam.

4. Hiperhidroza pojačano i prekomerno znojenje

Normalna je situacija da osetimo pojačano znojenje kada smo fizički aktivni ili napeti, ali hiperhidroza podrazumeva pojačano znojenje i u situacijama kada samo držite neki predmet.
Ovo stanje je uglavnom nasledno, javlja se u detinjstvu ili adolescenciji, a jedini trenutak kada simptomi nisu izraženi je tokom noći.

5. Anemija

Anemija predstavlja nizak nivo eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) ili hemoglobina u krvi što utiče na sposobnost prenošenja kiseonika do organa i tkiva u organizmu preko krvi.
Jedan od znakova anemije mogu biti blede i hladne ruke, kao i tanki nokti koji gube svoj konveksni oblik već uzimaju konkavni, udubljeni oblik nalik na kašiku.

6. Ekcem

Primećujete li da su vam ruke suve, sklone osipu i svrabu iako koristite hidratantne kreme redovno? Možda je krajnje vreme da posetite dermatologa koji će utvrditi da li imate ekcem.

Ovaj kožni problem može izazivati ne tako naivne promene kao što su plikovi, kraste, ispucale i suve ruke koje bole, peckaju i krvare. Promene na rukama ukazuju na različita zdravstvena stanja, stoga ih pogledatjte pažljivo.

7.Parkinsonova bolest

Stres može često izazvati drhtanje ruku što je potpuno normalno, različite supstance poput kofeina takođe, ali ako se drhtanje javlja u sred mirovanja kada ih ne koristite za neku aktivnost moguće je da bolujete od Parkinsonove bolesti.

Karakteristično forsirano ponašanje drhtanja ruku kod Parkinsonove bolesti predstavlja drhtanje u obliku valjanja pilule jer na izgled deluje kao da osoba okreće neku pilulu koja se nalazi između palca i kažiprsta.

Crvena koža ruku

Više različitih uzroka može izazvati crvenilo kože ruku. Najčešće crvenilo potiče od alergije na sredstva za čišćenje ili kozmetičke proizvode, od vežbanja ili niske temperature. Alergiju na sredstva za čišćenje možete sprečiti upotrebom zaštitnih rukavica, a kozmetiku na koju ste imali rekciju jednostavno izbegavajte. Ako primećujete da su vam ruke često crvene, preporuka je da koristite hidrantne kreme za negu kože.

Otečeni prsti

Različiti su razlozi za otečene prste, međutim otečeni prsti se najčešće pojavljuju zbog unošenja previše soli, što izaziva zadržavanje vode u organizmu. Drugi razlog je dehidracija, odnosno nedostatak vode u telu, što organizam pokušava da nadomesti zadržavajući vodu u natečenim prstima.

Savetujemo da unosite više vode, obratite pažnju na fizičku aktivnost jer se time pojačava cirkulacija odnosno protok krvi kroz telo i nemojte dosoljavati jela koja u sebi već sadrže adekvatnu količinu soli. Ako su vam prsti i dalje otečeni proverite zdravstveno stanje vaših bubrega i štitaste žlezde.

Smežurana koža

Smežurana koža prstiju može biti simptom dijabetesa ili smanjenog rada štitaste žlezde, ali češće je izazvana nedostatkom vitamina kao što su E, A i vitamini B grupe. Ako primećujete da su vam prsti smežurani obratite pažnju na vašu ishranu i unosite više namirnica bogatih ovim vitaminima kao što su šargarepa, zelena salata, koštunjičavo voće i mlečni proizvodi.

Takođe možete koristiti kreme za negu kože sa ovim vitaminima.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Hladne ruke

Hladne ruke su česta pojava kod ljudi koji se bave poslovima koji zahtevaju sedenje, stoga je savet da s vremena na vreme izmasirate ruke što će poboljšati cirkulaciju. Loša cirkulacija je glavni uzrok pojave hladnih ruku, ali ova pojava može biti izazvana i neželjenim reakcijama na neki lek ili anemijom.

Zakrivljenost prstiju

Zakrivljenost prstiju je najčešće posledica neke povrede, ali ako je prisutna tokom dužeg perioda, može pokazati na reumatske promene.

Dijagnostika preko dlana – veza između ruku i hormona počinje u majčinom stomaku

Srazmer između pojedinih prstiju se određuje u krajnjem delu prvog trimestra, kada do fetusa dolaze velike količine estrogena i testosterona što takođe utiče i na razvoja srca, mozga, genitalija i šaka. Ovaj srazmer između prstiju ostaje nepromenjen za razliku od ruke koja normalno raste tokom vremena.

Proporcijama 2D:4D se obeležava odnos dužine kažiprsta i domalog prsta gde “D” označava digit, što znači prst. I dok su kod većine belih žena ovi prsti skoro iste dužine, smatra se da kod žena kažiprst može biti duži zbog većeg uticaju estrogena u materici, dok je kod muškarca suprotna situacija, domali prst je duži zbog značajnijeg uticaja testosterona.

Kako isti geni utiču na razvoj šaka i genitalija, moguće je uvideti vezu između ruku i hormona. Tako da žene sa dužim kažiprstom mogu imati manje problema sa srcem jer je dokazano da estrogen štiti od srčanih oboljenja.

Takođe, žene sa dužim kažiprstom su plodnije od žena sa manjim 2D:4D srazmerom, dok kraći kažiprst može ukazati na većurizik ka pojavi disleksije ili autizma.

Izvor: Prirodanadar.rs