STANJE OPASNO PO ŽIVOT

Znamo da je aorta glavna arterija koja prenosi krv u telu. Međutim, kako i zašto dolazi do aneurizma trbušne aorte i kako se leči?

Aneurizma trbušne aorte rezultat je slabog mesta u abdominalnom segmentu aorte zbog kojeg ona bubri.

Ruptura ovog ispupčenja je opasna po život zbog unutrašnjeg krvarenja. Otkrivanje aneurizme trbušne aorte često se javlja slučajno, kao rezultat snimanja stomaka zbog drugog stanja, jer aneurizma aorte obično ne izaziva nikakve simptome dok ne pukne.

Aneurizma trbušne arterije - uzork, simptomi i lečenje

Aneurizma je patološka dilatacija krvneg suda usled slabljenja njegovog zida. Trbušna aorta je glavna arterija koja nastaje direktno iz srca i snabdeva krvlju donju polovinu tela.

Aneurizma trbušne aorte obično je asimptomatska sve dok se ne pojave ozbiljne komplikacije. Ako vam je dijagnostikovana ova vrsta aneurizme, važno je da budete svesni rizika vezanih za pucanje ili disekciju trbušne aorte.

Aneurizma trbušne aorte uzrok

Glavni uzrok aneurizmi uključuje oštećenje zidova krvnih sudova. Pušenje duvana i ateroskleroza su dva dobro utvrđena uzroka oštećenja krvnih sudova koja mogu dovesti do aneurizme aorte. Nakon slabljenja zida krvnog suda, povišeni pritisci unutar arterija mogu proizvesti “baloniranje“ i patološku dilataciju povezanu sa aneurizmama.

Hipertenzija je čest izvor ovog povišenog pritiska. Ostala nasledna stanja, koja dovode do slabosti krvnih sudova, takođe su povezana sa aneurizmom trbušne aorte.

Jednom kada se formira aneurizma, arterija će nastaviti da se povećava u prečniku. Ovo se dešava kako bi se oslobodila stresa koji je na arteriju povišen visokim krvnim pritiskom. Na žalost, to znači da aneurizme imaju tendenciju da rastu dok na kraju ne puknu.

Kada se to dogodi, pacijent oseća jake bolove u grudima i trbuhu, koji zrače u leđa dok krv ulazi u trbušnu šupljinu. Pacijenti su obično sa ozbiljnom hipotenzijom i zahtevaju hitnu operaciju da se spreči da interno krvare.

Aneurizma trbušne aorte se može otkriti pre nego što napredujže do ove tačke ili ultrazvukom ili stetoskopom postavljenim na abdomenu.

Aneurizma trbušne aorte simptomi

Trbušni puls

Ponekad aneurizma trbušne aorte može prouzrokovati osećaj lupanja u trbuhu, često u blizini pupka. Možda ćete to primetiti ili će vaš lekar moći da oseti pulsirajuću masu kada vam palpira trbuh.

Male aneurizme trbušne aorte je teško osetiti, pa čak i veliku aneurizmu trbušne aorte nije moguće otkriti na ovaj način, posebno kod gojaznih pacijenata. Detekcija ove pulsirajuće mase u arteriji pravilno predviđa aneurizmu trbušne aorte u oko 40% slučajeva.

BioCapillary kapi za cirkulaciju -728x90

Pomoću stetoskopa ponekad lekar može čuti značajan znak nenormalnog protoka krvi kroz aneurizmu trbušne aorte. Umesto normalnog, glatkog i ustaljenog zvuka – zbog ravnomernog protoka krvi – oslabljeni deo aorte omogućava da se protok krvi raširi. Kako se krvotok ponovo sužava pored aneurizme, to izaziva nagli zvuk koji se naziva sistolički “udar“.

Bol

Ponekad aneurizma trbušne aorte izaziva bol u prednjem ili bočnom delu trbuha ili u donjem delu leđa (lumbosakralna regija). Bol koji potiče od aneurizme trbušne aorte je dubok, stalan i nagrizajući.

Bol može trajati satima do danima. Kada aneurizma trbušne aorte brzo raste, curi krv ili će uskoro puknuti, trbuh može biti izuzetno osetljiv.

Simptomi pucanja aneurizme trbušne aorte

Ruptura aneurizme trbušne aorte može se pojaviti spontano ili može uslediti nakon udarca u stomak ili naprezanja od podizanja teškog predmeta. Ruptura uzrokuje masivno krvarenje i simptome šoka i može biti kobna bez hitne operacije.

Iznenadni, jaki bolovi u stomaku ili donjem delu leđa signaliziraju pucanje aneurizme abdominalne aorte.

Pacijent može osećati vrtoglavicu, nesvesticu i mučninu ili povraćati i imati vlažnu, znojavu kožu – svi simptomi brzog pada krvnog pritiska. Puls i rad srca skaču (tahikardija), posebno kada osoba ustane i može izgubiti svest.

Unutrašnje krvarenje može prouzrokovati druge znakove šoka, uključujući plitko disanje i plavkastu promenu boje usana i noktiju.

Izvor: Prirodanadar.rs