HIPERTENZIJA U TRUDNOĆI

Šta je hipertenzija u trudnoći? Šta da uradimo da bismo sprečili hipertenziju? Koje su farmakološke mere koje treba da se preduzmu?

 

Hipertenzija u trudnoći je najčešći zdravstveni poremećaj koji se nalazi kod trudnica, a postoji u oko 10% ove populacije.

Skoro 8 – 13% trudnica u Sjedinjenim Državama pogođeno je ovim stanjem, a prevalenca raste u zemljama u razvoju. Hipertenzija u trudnoći predstavlja veliki problem jer je jedan od 3 glavna uzroka smrti kod trudnica. Oko 50% trudnica sa ovim stanjem razvije hipertenziju u kasnoj trudnoći, naročito prošlog meseca.

Hipertenzija u trudnoći - Kako da sprečite hipertenziju u trudnoći

Klasifikacija

Hipertenzivni poremećaji tokom trudnoće podeljeni su u 4 kategorije, uključujući hroničnu hipertenziju, preeklampsiju-eklampsiju, preeklampsiju koja je postavljena na hroničnu hipertenziju i gestacijsku hipertenziju.

Hronična hipertenzija

Hronična hipertenzija u trudnoći je krvni pritisak 140/90 mm Hg ili viši za sistoličku ili dijastoličku, ili jednu od tih vrednosti odvojeno, prisutnu pre trudnoće ili se manifestuje pre 20. nedelje trudnoće. Traje više od 12 nedelja nakon porođaja.

Preeklampsija i eklampsija

Preeklapmija je sindrom koji se javlja tokom trudnoće, a koji pored hipertenzije u trudnoći karakteriše i povećana koncentracija proteina u urinu (proteinurija). Ovi poremećaji mogu uticati na razvoj i rast ploda. Neki znakovi i simptomi preeklampsije uključuju oticanje (edeme) koji mogu izazvati bol u gornjem delu trbuha ako se pojave u jetri; jake glavobolje i poremećaja vida.

Eklampsija predstavlja komplikaciju preeklampsije, gde trudnica sa preeklampsijom razvija epileptične napadaje, prouzrokovane edemima mozga.

Preeklampsija nagnuta hroničnom hipertenzijom

Ovo se stanje javlja kod trudnica kojima je prethodno dijagnostikovana hipertenzija, a karakteriše pogoršanje hipertenzije u trudnoći posle 20. nedelje trudnoće praćeno proteinurijom.

Gestacijska hipertenzija

Gestaciona hipertenzija u trudnoći je vrsta hipertenzije koja se javlja kod trudnica posle 20. nedelje trudnoće kod žena koje pre toga nisu imale hipertenziju. Ovo se stanje često povlači nakon 12 nedelja nakon porođaja. Gestacijska hipertenzija nije praćena proteinurijom.

Lečenje hipertenzije u trudnoći

Lečenje hipertenzije u trudnoći uključuje nefarmakološke mere i antihipertenzivne lekove. Žene kojima je ranije dijagnostikovana blaga do srednja hipertenzija obično nastavljaju da primaju terapiju, ako lek nije kontraindiciran u trudnoći i u tom slučaju treba ga zameniti drugim.

Nefarmakološke mere

1. Izbacite so

Iako vašem telu treba natrijum u malim količinama, konzumiranje previše natrijuma može dovesti do hipertenzije kod trudnice. Zato pokušajte zameniti sol drugim začinima, poput kuminovog svežeg bilja i limunove paprike.

Takođe možete isprati konzerviranu hranu da biste ih oslobodili od dodatnog natrijuma i potrudite se da izbegnete prerađenu hranu i brzu hranu. Ako kupujete prerađenu hranu, pokušajte da izaberete opcije sa malo natrijuma.

2. Jedite zdravu integralnu žitaricu i hranu bogatu kalijumom

Banane, slatki krompir, suve šljive, grožđice, pasulj, paradajz i još mnogo toga sadrže visok kalijum i mogu vam pomoći da snizite krvni pritisak. Studije su pokazale da integralne žitarice, koje su bogate dijetalnim vlaknima, takođe mogu pomoći u smanjenju hipertenzije kod trudnica.

Dakle, gorivo od mahunarki, povrća, proteina i integralnih žitarica. Na primer, za doručak možete da dobijete mešani povrtni omlet uparen sa tostom od celog zrna i voćem.

3. Destress

Bez obzira da li ste trudni ili ne, stres koji ustvari može dovesti do povećanja krvnog pritiska trudnica. Zato pokušajte da eliminišete stvari koje izazivaju anksioznost i učinite ono što možete da podstaknete opuštanje – bilo da su to meditacija, joga ili tehnike disanja. Sve ovo na kraju može da vam pomogne u rešavanju porođajnih bolova, pa je dobra praksa i za veliki dan.

BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine

4. Krećite se

Žene koje sede, imaju veću verovatnoću da će razviti visok krvni pritisak. Dakle, primena dosledne fizičke rutine koju možete da radite tokom trudnoće je veoma važna. Ne samo da će se osloboditi stresa, povećati cirkulaciju krvi i sniziti krvni pritisak, već će i pozitivno uticati na napredak zdravlja vaše bebe napredujući.

Zato pokušajte vežbati 30 minuta svaki dan. A ako obično ne vežbate, možete raditi stvari koje nisu previše intenzivne, poput hodanja ili plivanja kako bi se sprečila hipertenzija u trudnoći.

5. Bez pušenja i alkohola

To je samo po sebi razumljivo, ali izbegavanje pušenja i alkohola tokom trudnoće od suštinskog je značaja za sigurnost i zdravlje vaše bebe. Šta više, i alkohol i pušenje cigareta mogu vam povisiti krvni pritisak. Dakle, ako još uvek pušite tokom trudnoće, razgovarajte sa lekarom kako biste sproveli plan za prekid da ne bi hipertenzija u trudnoći oštetila vaš plod.

6. Pazite na težinu

Već ste čuli izreku „jesti za dvoje“, ali to ne bi trebalo da shvatite bukvalno. Prekomerna težina je faktor rizika za hipertenziju, tako da želite da budete sigurni da će vam debljanje u trudnoći ostati u zdravim granicama. Zato se fokusirajte na zdrav režim i, naravno, slušajte svoje telo.

7. Pridržavajte se protokola o lekovima

Ako vam je savetovano da uzimate bilo koji lek, važno je da se pridržavate rasporeda i uzimate ga kako je navedeno. Takođe, hipertenzija može biti nuspojava nekih lekova. Zato obavezno razgovarajte sa svojim lekarom kako biste saznali šta je bezbedno uzimati tokom trudnoće.

Farmakološke mere

Lečenje hipertenzije u trudnoći lekovima je potrebno kod žena sa krvnim pritiskom ≥ 140/90 mm Hg i sa gestacijskom hipertenzijom, preeklampsijom koja je postavljena na hroničnu hipertenziju ili sa subkliničkim oštećenjem organa. U drugim uslovima se preporučuje lečenje lekovima ako je krvni pritisak ≥ 150/95 mm Hg.

Lekovi koji se uglavnom koriste  su metildopa, labetalol i nifedipin.

Methildopa

Mnogo kliničkih ispitivanja dokazano je da je metildopa efikasna i sigurna u trudnoći. Deluje na centralni nervni sistem, jer se metabolički menja u a-metilnorepinefrin koji aktivira a2 receptore i smanjuje krvni pritisak.

Labetalol

Lebetalol je i alfa i beta blokator. Snižava krvni pritisak inhibiranjem b1 receptora u srcu i a1 receptora unutar vaskularnog glatkog mišića. Efikasan je kod hipertenzije u trudnoći.

Nifedipin

Nifedipin je blokator kalcijumovih kanala. Blokira L kalcijeve kanale u arterijama izazivajući vazodilataciju, smanjujući krvni pritisak.

Milan Popović