MISIJA ČIŠĆENJA LICA

Savršeno čista i negovana koža lica je nešto što zaista svi želimo. Međutim, čini nam se da je danas više nego ikad teže održati tu čistoću.

 

Pre svega, naša koža je svakodnevno izložena raznim ‘’napadačima’’, počev od sunčevog zračenja, hormona, zagađenja, nekvalitetne kozmetike i drugih agresora koji začepljuju naše pore i oštećuju nam kožu. U tom smislu, može se činiti prilično nemogućim podvigom održati čistu kožu.

savršeno čistog lica

Srećom, savršeno čisto lice je apsolutno dostižna kategorija. Potrebno je da napravite nekoliko promena u svom režimu nege i čišćenja lica – da biste kožu vratili na pravi put!

Evo najboljih saveta kako do savršeno čistog lica.

Operite lice dva puta dnevno

Svima je dobro poznato koliko je voda važna za naš organizam, pa tako i za našu kožu. Čišćenje lica bez vode teško da može da se zamisli. Ukoliko imate masnu kožu ili ste skloni aknama i bubuljicama, naročito nemojte štedeti na pranju lica. Neka ovo bude vaša obavezna jutarnja i večernja rutine nege kože.

Prosto, ako dobro ne operete lice, svaki drugi preparat koji nanesete na kožu neće imati smisla. Uveče je pranje lica obavezno, jer tako spirate sve toksine, mrtve ćelije kože i sebum koji su se nakupili preko dana. Ujutru uklanjate sebum i sve ono što je vaša koža izbacila iz svojih dubljih slojeva na površinu – jer se ovaj proces ‘’samočišćenja’’ kože odvije preko noći.

Zeleni čaj za čišćenje lica

Antioksidansi u zelenom čaju igraju veliku ulogu u poboljšanju zdravlja kože. Zeleni čaj takođe pomaže u eliminisanju tamnih krugova oko očiju i leči natečene oči. Isto tako pokazuje anti-age efekte (protiv starenja), budući da smanjuje efekte oksidativnog stresa na koži. Anti-inflamatorna svojstva i antioksidansi u zelenom čaju mogu odložiti starenje kože ili znakove starenja kao što su fine linije i bore.

Možete koristiti masku za lice od zelenog čaja i meda za svrhu čišćenja i nege lica. Navlažite lišće zelenog čaja iz čajne kesice i pomešajte sa medom. Nanesite masku na lice i ostavite da deluje 20 minuta. Isperite toplom vodom.

Antioksidansi u zelenom čaju i medu će usporiti starenje – dok antibakterijska svojstva meda čiste kožu i poboljšavaju njenu teksturu.

Još jedan recept podrazumeva da pomešate 100 g listova zelenog čaja i 500 ml vode, i neka ova mešavina odstoji 30 do 40 minuta na sobnoj temperaturi. Procedite tečnost i čuvajte je u frižideru. Možete koristiti ovu mešavinu da odmah osvežite umorno lice, nakon dugog dana.

To će takođe pomoći da se rešite akni i bubuljica. Možete i da zamrznete sveže pripremljen zeleni čaj za svrhu čišćenja lica. Uzmite kocku zelenog leda i utrljajte je nežno na koži. To će vam dati osvežavajući osećaj i poboljšati izgled vaše kože.

Lišće zelenog čaja može da se koristi i kao blagi eksfolijator (sredstvo za piling kože). Evo kako da koristite zeleni čaj za piling kože. Pomešajte 3 kašike jogurta sa 1 kašičicom zelenog čaja i polako umasirajte ovu smesu u lice. Neka odstoji 5 minuta. Oprati mlakom vodom. Antioksidansi iz zelenog čaja će očistiti kožu i pomoći da se rešite akni i bubuljica.

Koristite blago sredstvo za čišćenje lica

Tržište je danas prepuno raznih vrsta sredstava za čišćenje lica. Međutim, u tom moru kozmetičkih preparata – treba odabrati onaj koji odgovara baš vašem tipu kože. Pre svega, sredstvo za čišćenje lica treba da bude blago, na prirodnoj bazi – kako ne bi bilo previše agresivno za vašu kožu.

Budući da čišćenje lica podrazumeva jutarnju i večernju rutinu, sigurno ne želite svoju kožu da bombardujete jakim i agresivnim preparatima.

Blago sredstvo za čišćenje bez puno sastojaka i mirisa može biti vaša najbolja opcija.

Koristite tonik za lice

Ako već ne koristite tonik u svojoj jutarnjoj i večernjoj rutini nege kože, sada je vreme da zaista počnete. Dermatolozi se jasno slažu u sledećoj tvrdnji – tonik vam najbolje može očistiti lice. Možete da odaberete tonik sa glikolnom kiselinom ili salicilnom kiselinom da očistite pore za čistiju kožu. Naravno, tu mogu biti i razni drugi sastojci. Samo gledajte da izbegavate tonik za lice sa alkoholom – koji previše isušuje kožu i čini je iritiranom.

Pored postizanja čistije kože, tonici takođe mogu uravnotežiti prirodni pH nivo kože i umiriti ten.

Koristite četku za čišćenje lica

Ako želite blistavo čistu kožu, trebalo bi dobro da se potrudite da je očistite. Danas postoje razni ‘’alati’’ za čišćenje lica, počev od sunđera, četki i sličnih pomagala. Svi oni pomažu da uklonite više prljavštine, bakterija i šminke sa svog lica. Pored toga što koži pružaju dubinsko čišćenje, četke za čišćenje umiruju površinu kože, ostavljajući je mekšom i glatkom – otkrivajući tako čistiji ten.

Piling kože lica

Piling može pomoći u uklanjanju suvišnih mrtvih ćelija kože. Ako ove ćelije predugo ostanu na vašoj koži, mogu začepiti vaše pore i dovesti do nastanka akni, bubuljica i mitisera.

Nakupljanje mrtvih ćelija na vašem licu takođe može učiniti da vaša koža izgleda neugledno, perutavo i starije.

Sledeće metode pilinga lica mogu pomoći uklanjanju suve i mrtve kože:

  • maska sa 2% salicilne kiseline
  • maska ili losion od 10% ili manje glikolne kiseline
  • home made piling od šećera i maslinovog ulja
  • četka za lice.

Koliko često treba raditi piling lica? Zaista zavisi od vrste pilinga koji koristite.

Hemijske pilinge, poput maski ili losiona, trebalo bi raditi jednom ili dva puta nedeljno. Fizičke pilinge, poput četki za lice i pilinge sa granulama – treba raditi tri ili četiri puta nedeljno.

Svrha pilinga je da očisti taj gornji sloj mrtve kože kako bi se otkrila nova, sveža koža ispod.

Ako imate upalne akne (pustule i ciste), prvo bi trebalo da porazgovarate sa dermatologom, jer neke vrste pilinga mogu pogoršati upalne akne.

Koristite vlažne maramice za čišćenje lica

Često ste u pokretu i nemate vremena da operete lice? Izgovor ne postoji. Zato postoje vlažne maramice za čišćenje lica, za koje vam nije potrebna voda. Kada ste u gužvi i jednostavno nemate vremena da propisno operete i očistite lice, u pomoć vam priskaču vlažne maramice. Vrlo jednostavno se koriste i ne oduzimaju vam puno vremena – a rezultat je trenutno očišćena i osvežena koža!

šminka maramica

Maska za lice od gline

Glina je zaista vrhunski sastojak za dubinsko čišćenje lica i za sada nema ozbiljnu konkurenciju na tom polju. Možete da koristite svoju omiljenu masku za lice na bazi gline ili možete sami da napravite svoju! Da biste napravili sopstvenu masku od gline, pomešajte dve kašike prirodnog kalcijumovog bentonit praha gline sa jednom kašikom vode i jednom kašikom meda. Pomešajte ovo dobro da se formira pasta. Nanesite masku na kožu i ostavite da deluje 10 do 15 minuta pre nego što je isperete toplom vodom i krpom. Ovo će ostaviti vašu kožu glatkom, ali i hidriranom.

Limunov sok za čišćenje lica

Limunov sok je veoma lekovit, pre svega predstavlja bogat izvor vitamina C koji pomaže u osvetljavanju kože, a takođe je i sjajan antioksidans koji štiti kožu od starenja. On vam pomaže da se oslobodite bubuljica i fleka, te vam oslobađa put ka čistoj, besprekornoj koži.

Uzmite jedan limun i presecite ga na dve polovine.

Uzmite jednu polovinu limuna i kružnim pokretima je utrljajte direktno u kožu.

Radite to pet minuta, pa isperite lice hladnom vodom.

Ovaj tretman čišćenja lica limunovim sokom možete da primenjujete svakodnevno – osim ako nemate osetljivu kožu.

Paradajz za čisto lice

Volimo ga u salati – ali da li ste znali koliko je dobar paradajz za čišćenje lica? Paradajz ima antioksidativna svojstva koja održavaju kožu čistom i mladalačkom, a takođe pomaže kod osvetljavanja fleka i pigmentacija na koži. Kiseline iz paradajza dubinski čiste vašu kožu.

Napravite kašu od jednog paradajza i pomešajte je sa dve kašike ružine vode.

Nanesite ovu mešavinu na lice i držite 10 minuta.

Operite lice hladnom vodom i osušite mekim peškirom.

Nanesite ovo pakovanje na lice svakodnevno kako biste izvukli maksimalni efekat.

Krastavac za čišćenje lica

Krastavci za lice imaju zaista neverovatan broj primena, a sve to zahvaljujući svom sadržaju vode, silicijum-dioksida, askorbinske i kafeinske kiseline – što su sve sastojci koji deluju pozitivno na kožu. Adstringentno svojstvo krastavca može pomoći u ublažavanju pojave akni, kao i ožiljaka od akni, čineći ih manje primetnim. Krastavac sok takođe može pomoći da otvorite začepljene pore. Otvaranjem pora, krastavac sok može da ukloni prljavštinu, ostatke šminke, sebum i bakterije koji mogu da uzrokuju pojavu akni i bubuljica.

Krastavac sok takođe može da pomogne u poboljšanju nijanse i teksture vaše kože. Može da pomogne u ublažavanju upale i crvenila kože – koji se često povezuju sa aknama.

Šta vam je potrebno?

  • nekoliko kriški krastavca
  • 1 kašika +1 kašičica grčkog jogurta
  • 1 kašičica aloe vera gela
  • 1 kašičica meda
  • 1/2 kašičice soka od limuna

Izmiksajte krastavac u blenderu i zatim dodajte ostale sastojke.

Zatim nanesite jedan sloj maske na vlažnu kožu i ostavite da deluje 5 minuta.

Zatim nanesite preostalu količinu maske još jednom ili dvaput, da ukupno odstoji 15-20 minuta.

Kada se osuši, isperite masku mlakom vodom. Na kraju isprskajte lice hladnom vodom da biste zatvorili pore na koži.

Sok od rendanog krastavca ima odlična svojstva za čišćenje i izbeljivanje kože, tako da možete da ga koristite takođe u ove svrhe. Nakon rendanja krastavca, uzmite čistu krpu i koristite je da iscedite sok. Zatim, nanesite sok od krastavca na lice.

Kamilica za čišćenje lica

Zbog toga što deluje protiv zapaljenja i bogata je antioksidansima, kamilica za lice predstavlja odlično prirodno sredstvo za čišćenje. Možete lokalno primeniti topli ili hladni čaj od kamilice za čišćenje kože. Naročito ga nanesite na mestu iritacije ili određenog stanja kože, kao što je ekcem. Pokazano je da kamilica za ekcem deluje kao hidrokortizon. Istraživanja su pokazala da direktna primena kamilice može značajno poboljšati zarastanje i umanjuje pojavu fleka i bora na licu. Eliminisanje oksidativnog stresa i jačanje imunog odgovora u ovim oblastima može učiniti čuda za vašu kožu.

Dakle, kamilica je veoma popularna za čišćenje kože, jer smanjuje ožiljke, fleke, kao i akne i bubuljice. Generalno se koristi kod svih upalnih procesa na koži, budući da smanjuje upalu i sprečava nastanak infekcija.

lice kamilice

Izaberite šminku koja neće začepiti vaše pore

Istraživanja jasno pokazuju da žene koje često koriste šminku – imaju veću šansu da dožive ‘’propadanje’’ kože. Međutim, znamo da neke žene jednostavno ne mogu da izbegnu šminku, pogotovo ako to njihov posao od njih zahteva. Da biste bili sigurni da je rutina šminkanja prilagođena vašoj koži, obavezno sledite ove savete:

  • Koristite proizvode označene sa „nekomedogeni“ ili „bez ulja“.
  • Uvek operite ruke pre nanošenja šminke ili sredstava za negu kože.
  • Uvek uklanjajte šminku pre spavanja ili vežbanja.
  • Operite četkice i sunđere za šminkanje barem jednom nedeljno.
  • Ne delite šminku sa drugima.
  • Birajte proizvode sa što prirodnijim sastavom.

Sada kada znate kako da očistite svoju kožu, šta čekate? Ukoliko sledite ove savete, kroz nekoliko nedelja ćete moći da uživate u blistavo čistoj koži. A to će se itekako odraziti na vaše samopouzdanje. Jer čista i negovana koža je lepa koža – a lepa koža je razlog za veće samopouzdanje.