CISTRUS ZA ZDRAVLJE

Saznajte sve dobrobiti i pozitivne efekte koje ima limun. Lekovita svojstva limuna. Kako možete uz njegovu pomoć negovati kožu i kosu?

 

Zdravstveni efekti i lekovita svojstva limuna se pre svega pripisuju visokom sadržaju vitamina C, bioflavonoida, pektina i drugih aktivnih jedinjenja. Limun ispoljava ogroman broj efekata na naš organizam, neki od njih su da podstiče gubitak težine jer limunov sok utiče na poboljšanje varenja, ispoljava antibakterijsko i antivirusno dejstvo, jača imunitet i deluje kao osveživač vazduha. Gotovo da nema organa na koji limun ne ispoljava pozitivan efekat.

Limun žuti - lekovita svojstva limuna po kojima je poznat

Svakodnevna upotreba limunovog soka sa većom količinom vode će zaalkalisati vaš organizam i učiniće ga otpornijim na negativne spoljašnje uticaje. Postoje određeni naučni dokazi koji pokazuju da limun smanjuje rizik od nastanka kancera i srčanog udara.

Postoje i druga lekovita svojstva limuna, jer limun takođe pomaže u tretiranju konstipacije, zubnih problema, infekcija grla, groznice, unutrašnjeg krvarenja, reumatizma, opekotina, gojaznosti – Nera dijeta, respiratornih poremećaja, visokog krvnog pritiska, i čini vašu kosu lepšom. Poznat po svojoj terapijskoj efikasnosti hiljadama godina, limun se smatra prečišćivačem krvi. Sok od limuna, posmatrajući zasebno ispoljava nekoliko zdravstvenih efekata.

Poznat je kao korisno sredstvo za izbacivanje kristalnih soli nagomilanih u bubrezima, takođe, limunov sok efikasno snižava temperaturu tela, pa ukoliko svakodnevno konzumirate limunadu ona će vam pomoći da ostanete mirni i hladni.

Nutritivne vrednosti limuna

Svi pozitivni efekti i lekovita svojstva limuna na vaše zdravlje se pripisuju velikoj količini aktivnih jedinjenja u njegovom sastavu. Naime, limun sadrži velike količine vitamina kao što su vitamin A, vitamin C, vitamin B6, vitamin E, folat, tiamin, niacin, riboflavin i pantotenska kiselina.

Od minerala prisutni su kalcijum, magnezijum, gvožđe, kalijum, cink i fosfor. Sve navedene esencijalne materije omogućavaju vašem organizmu da napravi zalihe koje će mu pomoći da se izbori sa svim problemima koje su uzrokovane ubrzanim načinom života.

Limun poboljšava zdravlje srca

Redovni unos limunovog soka može biti veoma koristan za ljude koji pate od problema sa srcem jer sadrže kalijum. Kalijum učestvuje u kontroli visokog krvnog pritiska, ublažava vrtoglavicu i mučninu, jer smanjuje anksioznost i napetost, čuvajući na taj način i vaše srce. Naučne studije ističu važnost ishrane bogate vitaminom C u sprečavanju različitih koronarnih bolesti.

Golden Sweden Bitter i gljiva Čaga

Sprečava nastanak kamena u bubregu

Koncetrat limunovog soka ili svež limun sadrži više limunske kiseline nego sok od grejpfruta i sok od pomorandže zajedno. Mnoge studije su dokazale da visoka koncetracija limunske kiseline u voću pomaže u povećanju nivoa urinarnog citrata više od 2 puta bez promene ukupnog volumena mokraće.

Tako se terapija sa limunovim sokom može koristiti kao sekundarna terapija urinarnih kamena nastalih usled nedostatka citrata u vašem organizmu. Studije sprovedene u Američkom udruženju za urologiju ističu činjenicu da limunov sok  može efikasno eliminisati pojavu kamena u bubregu formiranjem urinarnog citrata, što sprečava stvaranje i rast kristala.

Nega kose

Limunov sok se pokazao kao veoma korisno sredstvo za negu kose. Naime, kada se limunov sok primenjuje na koži glave on efikasno može tretirati probleme kao što su perut, gubitak kose i mnoge druge probleme koji se odnose na kosu i kožu glave. Limun čini vašu kosu zdravijom i mlađom dajući joj sjaj i povećavajući njen volumen.

Nega kože

Limunov sok ispoljava antiseptičko dejstvo, na taj način smanjuje broj loših bakterija na vašoj koži i čini vašu kožu lepšom. Sok smanjuje bol uzrokovan opekotinama od sunca i pomaže u ublažavanju bola nakon ujeda insekata. Visoka koncetracija vitamina C utiče na povećanu produkciju kolagena u koži i kosi. Usled nedostatka ovog vitamina nastaje kolagen nižeg kvaliteta koji je podložan oštećenju. Povećanom sintezom kvalitetnog kolagena vaša koža i kosa dobiće mladalački izgled.

Milan Popović