CRNI ORAH ZA SRCE

Možda niste znali ali crni orah ima jako puno nutritivnih vrednosti koje su odlične za zdravlje. Crni orah kao lek se najčešće koristi za srčane probleme.

Crni orah, pre svega, zbog svog bogatog sadržaja omega-3 masnih kiselina se jako ceni za srce i krvne sudove. Saznajte u nastavku i kako.

Da li ste znali da je crni orah odličan lek za srce?

Naučnog imena Juglans nigra, je uveden u Evropu sredinom 1600-ih godina, ali se nije proširio izvan Evrope i Amerike. Crni orah je veliko listopadno drvo. Ženski cvetovi ovog drveta cvetaju i pretvaraju se u orašaste plodove, obično u grupama od četiri ili pet. Oni se onda mogu sakupljati za različite namene, uključujući i medicinske svrhe, kako ljuske, tako i sam orah.

Crni orasi su popularan izvor hrane u Evropi i mogu se naći u svemu, od bombona, sladoleda, salata, kao i u jelima od piletine, svinjetine i testenine.

On se kao lek se veoma visoko kotira, jer ima izrazito veći sadržaj masnih kiselina i proteina od svog češće korišćenog rođaka, engleskog oraha. Ova visoka koncentracija omega-3 masnih kiselina i jedinstvenih organskih jedinjenja je ono što daje crnom orahu tako dobar nutritivni sastav.

Možete konzumirati crne orahe direktno ili koristiti prah od ljuske crnog oraha.

Nutritivni sastav

Lišće, kora i plod crnog oraha sadrže sastojak nazvan juglon, 5-hidroksi-1,4-naftalenedion, aktivan sastojak poznat kao efikasan protiv parazita, virusa mozaika duvana i Helicobacter pilori.

Plumbagin ili 5-hidroksi-2-metil-1,4-naftohinon se takođe nalazi u crnom orahu. Plumbagin je poznat po svojoj potencijalnoj zdravstvenoj koristi u tome što je neuroprotektivan. On inhibira vanmaterični rast kancera dojke, melanoma i izvesnih ćelija raka pluća. Plumbagin indukuje apoptozu, vrši inhibiciju rasta raka prostate i raka pankreasa.

Smatra se da plumbagin ima antimalarijsku aktivnost protiv Anopheles stephensi Liston, komarca vektora malarije.
Ostali sastojci koji se nalaze u crnom orahu uključuju:

– 1-alfa-tetralon derivat
– (-) – regiolone
– stigmasterol
– beta-sitosterol
– taksifolin
– kempferol
– kvercetin
– miricetin.

Sadrži veće količine antioksidanasa, polifenola i mononezasićenih masnih kiselina, kao što je gama-tokoferol. Ove komponente su u korelaciji sa prevencijom i/ili lečenjem više vrsta bolesti, uključujući neurodegenerativna stanja, rak i dijabetes.

Druge hranljive materije koje su takođe prisutne u crnom orahu uključuju folate, melatonin i fitosterole. Zasnovano na njegovom fitohemijskom i fitonutrijentnom sastavu, crni orah kao lek predstavlja potencijalno moćan i koristan dodatak u ishrani i poboljšava opšte zdravstveno stanje.

Crni orah kao lek

Crni orah kao lek zaista poseduje neverovatan broj zdravstvenih prednosti.

Najveća korist od jedenja oraha je zdrava doza omega-3 polinezasićenih masti. Orasi sadrže alfa-linolensku kiselinu ili ALA, izvor biljnih omega-3 masti. Stabilna ishrana ovim omega-3 mastima pomaže u snižavanju krvnog pritiska i lošeg holesterola, smanjuje upalu, sprečava formiranje krvnih ugrušaka, jača kosti, povećava kognitivne funkcije i smanjuje rizik od srčanih oboljenja, raka, dijabetesa i metaboličkog sindroma.

Iako imaju prilično kalorija, orasi mogu zapravo pomoći da izgubite kilograme jer imaju malo zasićenih masti i bogati su vlaknima.

BioCapillary kapi za cirkulaciju -728x90

Važne zdravstvene prednosti crnog oraha uključuju njegovu sposobnost da:

– leči širok spektar stanja kože,
– poboljšava zdravlje srca,
– pruža antigljivičnu zaštitu,
– smanjuje upalu,
– stimuliše cirkulaciju,
– snižava krvni pritisak,
– sprečava određene vrste raka.

Crni orah kao lek takođe jača imuni sistem i reguliše varenje.

Crni orah kao lek za srce

Visok nivo omega-3 masnih kiselina i drugih korisnih jedinjenja, čine crni orah vitalnim za zdravlje srca. Jedenje nekoliko crnih oraha svaki dan može da pomogne da se reguliše nivo holesterola u vašem telu, budući da omega-3 masne kiseline mogu pomoći da se eliminiše opasan nivo LDL holesterola iz tela.

Ovo može da pomogne da se smanji krvni pritisak, ublaži napetost na kardiovaskularni sistem, smanje šanse za razvoj ateroskleroze i smanji rizik od srčanog udara, moždanog udara i srčanih oboljenja.

Dakle, crni orah za srce predstavlja jedan od najboljih prirodnih lekova.

Izvor: Prirodanadar.rs