NEUGODNOSTI SA KOSOM

Seboreja, perut, psorijaza ili masna kosa javljaju se kao najčešći problemi kože koja se nalazi na glavi.

 

Problemi kože glave javljaju se podjednako i kod muškaraca i kod žena. Ukoliko se tretiraju na pravi način, mogu dovesti do opadanja kose. Sve o lečenju ovih oboljenja i pravilnoj nezi kože glave, možete pročitati u ovom tekstu.

problemi kože glave

Seboreja na glavi

Seboreja ili seboreični dermatitis je hronična upala kože. Javlja se na područjima gde su lojne žlezde najbrojnije. Ta mesta nazivaju se seboreične regije. Uglavnom zahvata kožu glave, ali i: obrve, leđa, bradu, kožu nosnih nabora. Ona ne utiče na opšte zdravlje, ne predstavlja odraz loše higijene i nije zarazna, ali može biti veoma neprijatna. Javlja se kod 2 – 5% ukupnog stanovništva. Češće se javlja kod muškaraca nego kod žena i to uglavnom u trećoj i četvrtoj deceniji života.

Seboreju na glavi karakterišu beličasto – žućkaste ljuspice na temenu. Simptomi koji su praćeni ovom pojavom, uglavnom su: perut, ljuštenje kože glave, crvenilo, svrab, masni delovi kože na koži glave. Najčešći uzročnici koji utiču na pojavu seboreje: gljivica Pityrosporum ovale, imunološki poremećaji, promena pH vrednosti kože, nezdrava ishrana. Na pogoršanje ovog stanja, mogu uticati: ekstremni vremenski uslovi, stres, iscrpljenost i zamor, upotreba određenih preparata za negu, poput neadekvatnih: sapuna, šampona ili losiona. Obzirom da se ubraja u hronična oboljenja seboreični dermatitis ima periode pogoršanja i poboljšanja simptoma. Pravilnom i odgovarajućom terapijom, ovo stanje se može držati pod kontrolom tokom celog života.

Lečenje seboreje na glavi

Terapija koja podrazumeva delovanje više faktora u lečenju seboreje vlasišta najbolje se pokazala. To podrazumeva korišćenje odgovarajućih šampona, adekvatnu ishranu, smanjen stres.

Šampon za lešenje seboreje na glavi

Za ovu namenu, koriste se šamponi protiv peruti. Oni imaju antigljivično i antimikrobno dejstvo.

Potražite one koji u svom sastavu imaju neke od sledećih sastojaka:

  • Katekonazol
  • Selenijum sulfid
  • Salicilnu kiselinu
  • Ugljeni katran
  • Cink piriton

Ukoliko problem nije uznapredovao, ovakve šampone potrebno je koristiti samo nekoliko nedelja. U situacijama kada ovi proizvodi ne mogu pomoći potrebno je obratiti se lakaru kako bi vam prepisao odgovarajuću terapiju.

Ukoliko želite isprobati neke od dređenih prirodnih lekova, onda vam preporučujemo da ispobate ovu fantastičnu masku sa medom.

Med protiv seboreje na glavi

Najjednostaviniji način da se uspešno rešite seboreje na glavi je da pomešate 4 kašike domaćeg meda sa jednom kašikom prokuvale vode. Nanesite je na obolelo mesto i ostavite tako da odstoji oko 3 sata. Nakon toga isperite kosu. Ovaj tretman sprovodite dva do tri puta u toku nedelje sve dok ne uočite poboljšanje.

Perut u kosi

Perut je čest problem kože glave koji pogađa 50% populacije. Može se javiti u dva oblika: masna i suva perut. Masna perut ili seboreični dermatitis nastaje na koži glave u vidu masnih žućkastih ljuspica koje se lepe na dlaku i kožu glave. Suva perut formira se u vidu suvih, beličastih ljuspica koje padaju sa kose i temena. Simptomi koji prate ovu pojavu su crvenilo i svrab kože glave.

perut u kosi

Uzroci nastajanja peruti:

  • Suva koža
  • Seboreični dermatitits
  • Gljivična infekcija
  • Razna infekcija
  • Neodgovarajuća ishrana
  • Stres

Tretman protiv peruti

Odgovarajući šampon protiv peruti najčešće će biti sasvim dovoljan kako biste u potpunosti rešili problem. Šampon je najbolje rešenje za perut, a savet je da uvek birate onaj sa prirodnim sastojcima.

Prirodni preparati protiv peruti

Uz pomoć određenih sastojaka koje svaka domaćica ima u svom domu, možete se rešiti peruti na potpuno prirodan način. Evo nekoliko saveta kako da to učinite.

Soda bikarbona

Soda bikarbona će redovnom upotrebom pospešiti lučenje prirodnih ulja i razmnožavanje bakterija i na taj način zaustaviti stvaranje peruti. Ona kosi daje vlažnost i sprečava je od isušivanja i perutanja. Pre samog tretmana potrebno je pokvasiti kosu. Sodu bikarbonu utrljajte u teme pa nakon nekoliko minuta isperite. Neko vreme izbegavajte upotrebu šampona dok ne počnete da uočavate da se stanje glave popravlja. Još jedan od načina da upotrebite sodu bikarbonu u svrhu uklanjanja peruti je da sipate manju količinu u šampon koji inače koristite i tako uvrstite u redovan tretman.

Maslinovo ulje protiv peruti

Redovnim korišćenjem ovog prirodnog sredstva za hidrataciju, sprečićete isušivanje temena glave koje vodi ka pojavi peruti. Potrebno je da maslinovo ulje pre samog korišćenja blago zagrejete. Vodite računa da ono ne bude vruće, već samo mlako. Temeljno ga umasirajte u kožu glave pa nakon toga, kosu zamotajte u peškir i ostavite da odstoji oko pola sata. Nakon toga, koristeći češalj sa širokim zupcima, potrebno je kosu dobro iščešljati. Operite je na način na koji i inače to činite, koristeći mlaku vodu i prirodni, blagi šampon.

Aloa vera protiv peruti

Aloe vera je biljka koja poseduje brojna lekovita svojstva. Ona je i odličan borac protiv peruti jer poseduje antibakterijska i antiseptična dejstva. Gel napravljen od ove biljke (možete koristiti i svež sok aloa vere) laganim pokretima prstiju, umasirajte u kožu glave pre samog pranja. Ostavite da deluje pola sata pa nakon toga, kosu detaljno operite. Postupak je potrebno ponavljati dva puta u toku dana, sve dok rezultati ne postanu vidljivi.

Kokosovo ulje protiv peruti

Kokosovo ulje je sigurno je jedan od najznačajnih sastojaka koji se koristi u svrhu uklanjanja peruti. Pored toga, ono veoma pozitivno deluje na opšte stanje čitavog organizma. Kokosovo ulje, umanjiće svrab, nahraniti i hidrirati kožu glave. Sve što je potrebno da uradite u svrhu ovog fantastičnog tretmana je da manju količinu ovog ulja, pomešate sa limunovim sokom i nežno utrljate u kožu glave. Kosu prekrite kapom za tuširanje i ostavite da odstoji 20 – ak minuta. Nakon toga operite kosu. tretman kokosovim uljem, potrebno je ponavljati 2 – 3 puta sedmično.

Aspirin protiv peruti

Aspirin se pokazao kao veoma delotvoran u borbi protiv uporne peruti jer poseduje antibakterijsak svojstva. Sadrži acetilnu kiselinu koja pozitivno deluje na kožu glave, pružajući joj svu potrebu hidrataciju i negu. Dve tablete aspirina, isitnite, tako da dobijete prah. Pomešajte sa jednakom količinom šampona pa dobijenu mešavinu umasirajte u teme glave i stavite tako 5 – 10 minuta. Potom operite kosu. Još jedan od načina, da upotrebite aspirin u svrhu uklanjanja peruti je da tri tablete aspirina, pomešate sa jednom kašikom jabukovog sirćeta i sve zajedno nanesete na teme. Potrebno je da ova mešavina odstoji oko pola sata pre nego što kosu operete. Već nakon nekoliko korišćenja, primetićete kako se perut povlači.

Masna kosa

Masna kosa može biti izvor frustracije kod velikog broja muškaraca kao i žena. Nastaje kao rezultat prekomerno aktivnih lojnih žlijezda, koje stvaraju previše sebuma. Iako sebum pogoduje kosi, održavajući je zdravom, glatkom i sprečavajući njeno isušivanje njegova prekomerna proizvodnja može postati razlog masne kose.

masna kosa problem

U najtežim slučajevima, može doći do opadanja ili pojave peruti ukoliko se dogodi da lojne žlezde zapuše koren kose. Razlozi koji dovode do ove pojave, najčešće su: neadekvatana nega, nasledni faktor, promene godišnjih doba, konzumiranje određenih lekova.

Kako se tretira masna kosa?

Izaberite šampon koji je pogodan za masnu kosu

Birajte one koji su blagi i sadrže prirodne sastojke jer će oni najbolje očistiti teme i pružiti odgovarajuću negu koži glave. Suviše jaki sastojci u šamponima mogu dovesti do isušivanja kože glave i prouzrokovati veću proizvodnju sebuma.

Izbegavajte svakodnevno pranje kose

Kako biste izbegli destabilizaciju proizvodnje sebuma i tako uticali na stvaranje masne kose, izbegavajte svakodnevno pranje. Preskočite dan, dva pa u tim prilikama kosu možete držati vezanom u rep.

Koristite šampon za suvo pranje kose

U danima kada preskačete pranje, a potrebno vam je da vaša kosa izgleda uredno i čisto, možete se poslužiti ovim šamponom. Oni će dati trenutan efekat, ali se njihova upotreba preporučuje isključivo u situacijama kada je to neophodno jer oni ne mogu zameniti klasično pranje.

Manje dirajte kosu

Preterano diranje kose rukama, jedan je od razloga zbog kojih se vaša kosa znatno brže masti nego što je to inače slučaj. Na ovaj način razvlačite masnoću koja se natoložila, ali i prljate kosu.

Izbegavajte toplotu na svojoj kosi

Pranje pretoplom vodom, kao i sušenje kose fenom na jakoj temperaturi treba izbegavati. Toplota može dovesti do isušivanja kože glave i povećane proizvodnje sebuma. Kosu sušite prirodnim putem kad god ste u prilici. Ako je neophodno korišćenje fena, koristite isključivo niske temperature. Pranje kose vršite mlakom vodom, dok za poslednje ispiranje obavezno upotrebljavajte hladnu vodu.

Prirodni preparati za masnu kosu

Ukoliko radije umesto kupovnih koristite prirodne preparate, evo nekoliko predloga koji će pomoći u rešavanju problema masne kose.

Jabukovo sirće za masnu kosu

Jabukovo sirće može poslužiti kao šampon za masnu kosu. Obzirom da ovo sredstvo deluje protiv gljivica i bakterija, uspešno oporavlja kožu glave i eliminiše višak masnoće. Razredite sirće sa vodom pa ovom mešavinom ispirajte kosu tri puta nedeljno.

Maska od limuna i belanceta za masnu kosu

Sastojci:

  • 1 belance
  • 1 kašika soli
  • ½ čaše soka od limuna

Belance čvrsto umutite pa dodajte pola čaše soka od limuna i jednu kašiku soli. Promešajte sve satojke pa dobijenu masku umasirajte u vlasište. Ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga, kosu isperite mlakom vodom koristeći prirodne šampone. Najbolje bi bilo da to budu oni koji ne sadrže sulafte, parabene i silikone.

Psorijaza

Psorijaza na glavi je poremećaj koji može zahvatiti celo vlasište ili manje površine, pri čemu dolazi do pojave crvenih lezija koje su pod upalom obično zadebljane i ljušte se. Ona se može proširiti i na predeo iza ušiju, čelo, vrat. Simptomi koji su praćeni ovom pojavom su najčešće: svrab, neprijatan osećaj, crvenilo, ali u težim slučajevima može doći i do opadanja kose. sama pojava nije uzrok opadanja kose, već do toga mogu dovesti iz sledećih razloga:

  • Ako zbog svraba koji izaziva psorijaza, glavu često češete
  • Usled tretmana jakim lekovima koje koristite u svhu lečenja psorijaze, može doći do opadanja kose
  • Kreme koje se koriste kako bi umanjile svrab, u sebi poseduju određene hemikalije poput salicilne kiseline uništavaju kosu

Ono što je dobro i ohrabrujuće jeste da kada zalečite psorijazu, nova kosa će ponovo izrasti.

Kako se leči psorijaza glave

Oni koji pate od ovog poremećaja, moraju znati da je njeno potpuno izlečenje nemoguće. S tim u vezi, osobe koje imaju psorijazu glave važno je da znaju da je u njenom održavanju neophodna stalna nega kako bi se stanje držalo pod kontorolom.

Od koriti mogu biti šamponi koji u sebi sadrže: salicilnu kiselinu, katran ili selen. Ako su ljuspe koje se nalaze na koži glave prilično debele, potrebno je da ovaj tretman sprovodite minimum dva puta u toku nedelje. Teme trljajte vrhovima prstiju, nikako noktima kako kožu ne biste dodatno iritirali. U slučajevima težih oblika psorijaze vlasišta, neophodna je primena upotrebe određenih lekova koji se uzimaju oralno ili u vidu injekcija.

Postoje i određeni prirodni preparati koje se koriste u svrhu lečenja psorijaze glave.

kosa psorijaza

Čaj od gaveza za ispiranje

Gavez spada u najlekovitije biljke. Veoma uspešno koristi se u lečenju psorijaze glave.

Sastojci:

  • 40 gr listova gaveza
  • 20 gr listova crnog trna
  • 30 gr listova žutog ruzmarina

Pre samog kuvanja, potrebno je da sve trave dobro usitnite i pomešete. Sipajte 1l vode i stavite na šporet da proključa. Dodajte 20gr mešavine trava i sve zajedno kuvajte poklopljene oko 20 minuta. Kada se ohladi, dobijeni čaj, procedite i prespite u flašu. Obolela mesta isperite ovom tinkturom pa namažite melemom od lekovitih trava.

Melem od ruzmarina i maslinovog ulja

Sastojci:

  • 40 ml domaćeg maslinovog ulja
  • 20 gr listova ili cvetova običnog ruzmarina
  • 20 gr kore od zovinog drveta
  • 4 kašike pavlake sa slatkog mleka
  • 4 kašike kiselog mleka
  • 20 gr listova ili cvetova lavande
  • 10 gr listova ili cvetova muške ili ženske bokvice
  • 20 ml kantarionovog ulja

Pripremite dublju posudu pa na tihoj vatri sipajte pavlaku i kiselo mleko da se rastope. Dodajte 20 ml kantarionovog ulja pa sve zajedno mešajte oko 40 minuta (neka temperatura šporeta ne bude veća od 70C). Vruć melem procedite i sipajte u tamnu staklenu flašu. Nakon što se ohladi, flašu dobro zatvorite.

Kupka od crnog sleza i rastavića za ublažavanje svraba kože glave

Jednake količine rastavića i crnog sleza pomešajte pa ostavite preko noći potopljene u hladnu vodu. Za svako kupanje biće vam potrebno oko 200 gr svežih biljaka. Koristite mešavinu kao kupku. Ukoliko duže vreme budete koristili ovu kupku, pored toga što ćete se u potpunosti rešiti svraba, prometićete i značajan pomak u lečenju saog oboljenja.

Bilo koji problem kože glave da imate, nega kože glave predstavlja ključ uspeha, svakog uspešnog lečenja. U težim slučajevima potrebno je obratiti se stručnom licu koje će vam prepisati odgovarajuću terapiju koje ćete se striktno pridržavati.