ČUDNA NEPRIJATNOST

Imate utisak da vas „boli kosa“? Evo šta se zapravo dešava sa vašom glavom i kako da neprijatni bol konačno prestane!

 

Poput bola koji osećate u nogama nakon višečasovnog vežbanja, sigurno vam se desilo da imate utisak da vas „boli“ i kosa!

boli kosa

Bol potiče iz vlasišta, jer je kao što sigurno znate kosa napravljena od mrtvih ćelija što znači da na njoj nema receptora za bol.

Razlozi su mnogobrojni, ali je važno da znate da postoje efikasni načini koji mogu da vas oslobode bolne kose.

Prekomerna upotreba šampona za suvo pranje kose, kao i često pranje kose i promena vremenskih prilika mogu biti uzroci bolnog vlasišta. Kao rezultat javlja se nakupljanje ulja na vlasima i taloženje na skalpu. Međutim, rešenje nije ni ređe pranje kose, ni promena šampona. Kvalitet vode u velikoj meri može da doprinese bolnom osećaju vlasišta.

Treba uzeti u obzir i tip kose i stil života koji takođe mogu da doprinesu bolnom osećaju u kosi. Tvrda voda, ona bogata kalcijumom i magnezijumom, može dovesti do isušivanja vlasišta i stvaranja mineralnih naslaga na njemu.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Ako želite da sprečite bol u vlasištu, držite se podalje od šampona za suvo pranje kose. Ako vam je zaista potreban, koristite ga maksimum jednom mesečno.

Nabavite filter za tuš koji se efikasno bori sa tvrdom vodom. Omekšavanje vode može biti najjednostavniji način sprečavanja bolnog stanja sa kosom.

Promenite frizuru. Previše duga kosa takođe može biti uzrok bola u predelu vlasišta. Pletenice, kikice, konjski rep, punđa i slične frizure zatežu kosu i samim tim iritiraju vlasište.

Temeljno operite kosu. Sećate li se pranja kose u frizerskim salonima? Ne čini li vam se da su devojke zadužene za pranje kose tamo daleko grublje od vas? Razlog je jednostavan, kosi je potrebno temljno šamponiranje kako bi zablistala.

Očistite temeljno svoju četku za kosu. Nakon svakog četkanja kose potrebno je ukloniti sve otpale vlasi i temeljno oprati četku pod mlazom tople vode, uz korišćenje sapunice.

Izvor: Magazin Novosti