KAKO JE MOREM PLOVITI?

Svako je, pa čak i oni koji more ne vole do te mere, nekada maštao da bude kao Robinzon Kruso, Vasko da Gama ili Kolumbo. Da bude moreplovac!

 

Ta vekovna potreba čoveka da brodi, da promatra svet očima koje polaze iz nulte visine, da plovi bezbrižno, iskonska je potreba. Zato nimalo ne čudi to što se moreplovac u nekom segmentu svog života odlučuje da godine provede ploveći.

moreplovac

Na kruzeru, na malim jedrilicima, ili prosto na nekom brodu koji je osmišljen za velika mora. Naravno, ovo ne dočeka svako, ali ukoliko vas takva sudba zadesi, možda bi trebalo da znate:

Jezici, jezici, jezici

Da biste plovili i bili mornar koji ima hrabrosti da moru pristupi kao prijatelju, potrebno je da se upoznajete sa kulturama koje obilazite. Izvesno je da ćete jezike učiti usput, ali vam savetujemo da, pre nego što se otisnete na more, prođete makar kurs engleskog jezika, kako biste se univerzalno sporazumevali na nekoj vrsti zaživelog esperanta. Ostale jezike učite shodno vašim potrebama i obalama na koje planirate da se iskrcate. Jezika nikada dosta. Na kraju krajeva, i ako se jednom nasukate na kopno, znajte da će jezici ostati kao veoma važan deo vašeg obrazovanja.

Savladajte strah

Čak i najveći moreplovci imaju strah od mora jer ga poštuju. Stara bokeljska izreka kaže: „Voli more, drži se kraja“. I da, baš tako, more je romantično i veoma lepo kada ga posmatramo sa obale. Čak i kad je najsrditije. Međutim, onaj koji je doživeo da mu se tlo pod nogama satima talasa, zna kako izgleda biti morska žrtva. Zbog toga pokušavajte da savladate svoje strahove od otvorenog i zatvorenog prostora tako što ćete se suočavati sa njima. I da, znajte da konačnog spasa uglavnom nema, ali ima dobre vežbe. Na tome se zasniva čitav svet.

Naučite čvorove

Koliko god mislili da je ovaj pristup brodarstvu prevaziđen, dobrog mornara bez čvorologije nema. Možda nećete baš da visite na jarbolu i vezujete jedra, ali će vam dobro doći poznavanje čvorova da na brodu koji se klati napravite patent za knjigu ili šolju. Čvorologija je stara veština pa se i dan danas na mnogim brodarskim kursevima uči. Osim što se na taj način vežba veština, izvesno je i da se produžava tradicija koja traje vekovima, a vezana je za moreplovstvo.

Porazmislite o blogu

Oduvek su moreplovci imali potrebu da prekraćuju vreme na brodu i moru. To znači da su se oduvek dovijali kako da govore o važnim temama koje im se dešavaju kako bi mogli pokolenjima da olakšaju boravak na moru. Danas, u digitalno doba, to se promenilo, pa je dnevnike zamenio blog. Razmislite o tome da vodite dnevni blog sa broda jer brojne informacije koje dajete o tome kako ste prošli, mogu poslužiti svakome ko želi da bude moreplovac. I tu, gledano iz prizme vekova, nema ničega posebno novog. Osim što su noviji brodovi i novija tehnika, srce moreplovca i dalje je isto znatiželjno. Zato, na samom kraju napominjemo da nikako ne treba da zaboravite najosnovniji alat za plovidbu. Verovali ili ne – to je mašta.