BOKVICA ZA KOŽU

Bokvica za kožu može da se primeni na razne načine. U narodu je ovo lekovito bilje poznato po svojim dobrobitima kod ublažavanja opekotina i ujeda insekata.

Bokvica za kožu, kako deluje?

Bokvica za kožu kao najbolji prirodni lek za kožna oboljenja

Bokvica ima antiseptička svojstva i može se koristiti lokalno za brže lečenje oštećene kože, smanjuje upalu kože, zaustavlja krvarenje, smanjuje bol i sprečava sekundarne infekcije rana.

List bokvice je dostupan za unutrašnju upotrebu u obliku tečnog ekstrakta, tinkture, dekokta, infuzije i u suvom obliku kao prah i kao sveže i sušeno lišće koje može da se konzumira kao čaj.

Takođe je dostupna za lokalnu primenu u obliku masti ili etarskog ulja. Iako se list bokvice smatra generalno sigurnim, uvek je najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom pre početka korišćenja biljaka u lekovite svrhe.

Bokvica za kožu ima brojne prednosti. Sveži listovi se mogu koristiti direktno na blažim povredama, dermatitisu i bolu usled ujeda insekata tri ili četiri puta dnevno.

Pruža prirodno olakšanje od opekotina od sunca

Ekstrakujte sok od svežih listova bokvice i primenite ga u regionu pod opekotinama od sunca. Takođe možete napraviti toplu oblogu od zdrobljenih listova bokvice sa hladnom vodom. Dok anti-inflamatorno dejstvo bokvice smiruje paljenje i osip kod opekotina od sunca, antibakterijska svojstva sprečavaju svrab.

Tretira ujed insekata

Ekstrakt listova ove biljke sadrži određene elemente koji olakšavaju svrab, inflamaciju i osetljivost koji su povezani sa ujedom insekata i pčelinjim otrovom. Prema tome, bokvica za kožu može da se koirsti i za umirenje kože i podsticanje njenog bržeg ozdravljenja.

Pomaže u bržem zarastanju rana

Alantoin, sastojak prisutan u listu bokvice, ima baktericidna i antibakterijska svojstva. Stoga, kada se primeni lokalno na ranu, ova biljka pomaže u ubijanju bakterija. Izaziva brže ozdravljenje i aktivira sintezu ćelija kože. Ekstrakt bokvice ima prirodnu antibakterijsku aktivnost, stoga predstavlja bezbedan i efikasan tretman za krvarenje, brzo zaustavlja protok krvi i podstiče popravku oštećenih tkiva.

Zagrejani (popareni) listovi bokvice se koriste kao “vlažan preliv“ za rane, zapaljenja kože, maligne čireve, posekotine, ubode i zadebljanja i podstiču ozdravljenje bez ožiljaka. Obloge od toplih listova bokvice se stavljaju na posekotine i rane, mogu izvući trnje, gnoj i upalu. Zato se naročito koristi bokvica za rane (uključujući i gnojne rane).

BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine

Koren bokvice kao lek može da se koristi kao protiv-otrov kod ujeda zvečarke.

Seme bokvice sadrži do 30% sluzi koja bubri u crevima, deluje kao laksativ i umiruje iritirane membrane creva. Seme bokvice kao lek se koristi u lečenju parazitskih crva.

Destilovana voda napravljena od bokvice je odličan losion za oči.

Smanjuje mogućnost stvaranja ožiljaka

Smeša od aleve paprike, gaveza i ekstrakta lista bokvice može da ubrza proces regeneracije kože. To, zauzvrat, smanjuje šanse za stvaranje ožiljaka na koži od rana i fleka. Dakle, bokvica za kožu pomaže i protiv nastanka ožiljaka i fleka.

Bokvica kao lek za akne/bubuljice

Inflamatorna stanja kože, kao što su akne i rozacea, imaju koristi od lokalne primene hladnog ekstrakta ove biljke. Uz ublažavanje inflamacije i sprečavanje infekcija, ova biljka takođe sprečava stvaranje ožiljaka indukcijom bržeg izlečenja i regeneracije ćelija kože.

Deluje protiv ožiljaka i fleka od akni/bubuljica

Kao što je gore pomenuto, poznato je da bokvica poseduje svojstva protiv ožiljaka. Studije pokazuju da se bokvica može redovno koristiti kao dodatak, posebno ako imate bubuljice ili akne. Kada se redovno koristi bokvica za kožu, vaš ten postaje savršeno čist, a koža zdrava!

Izvor: Prirodanadar.rs