POSLUŠAJTE VAŠU KOŽU!

Proleće. Ono što vam mi preporučujemo jeste da obratite pažnju na hranu koju jedete. Ma koliko voleli proleće i jedva čekali onaj trenutak kada u nedeljno jutro izletimo iz kuće, i ono ima svojih mana.

 

Naime, zimski dani dovode naš organizam u posebno stanje koje podseća na hibernaciju, a često i nabacimo koje kilo više. Naravno, ovo ne mora biti pravilo, jer ukoliko vodimo računa, to se neće desiti.

Međutim, ukoliko oko praznika preteramo sa hranom i pićem, logična je posledica upravo to. U proleće, potom, metabolizam ulazi u nešto ubrzaniji tempo, pa možete osetiti promene u svom organizmu. Iako je prolećni umor jedan od tih simptoma, o njemu nećemo preterano govoriti. Ovde ćemo se osvrnuti na probleme koji se javljaju kada je u pitanju koža i problemi sa kožom. Savetujemo vam, pre svega, da se ne oslanjate potpuno na savete iz blogova koje čitate, već da ukoliko imate problem, posetite neku dermatološku ordinaciju. Dermatološke ordinacije će vam pružiti stručnu pomoć.

Dosadni ujedi

U proleće se ne budi samo čovek. Budi se čitava priroda, a tu podrazumevamo celu floru i faunu. Zbog toga ćete, dok na primer vozite po autoputu, videti gomilu mrlja na šoferšajbni ili haubi. Da, u pitanju su insekti na koje obraćamo pažnju tek kad nam nemoćno vrate ujedom. Ujedi insekata mogu biti bezazleni poput komaraca, ali mogu se i inficirati i napraviti nešto veće probleme. Infekcija se može ublažiti pomoću antibiotika koje nikako ne smete uzimati na svoju ruku. Prilikom ujeda mogu vam od pomoći biti antialergijske kreme, ali i kreme koje će ohladiti mesto otoka. Svakako, ovo je sastavni deo proleća, pa je najbolje da se potpuno prepustite.

Alergija na travu i polen

Kao što se bude insekti, tako se na proleće bude i biljke koje kreću sa oprašivanjem. Mnogi ljudi imaju alergijske reakcije na travu i problem koji mogu izazvati neprijatnosti. Alergijske reakcije se manifestuju na najrazličitije načine. Alergijski rinitis predstavlja problem sa disajnim putevima, pa su kijanje i kašljanje deo propratnog performansa. Tu se takođe mogu javiti i osipi po koži i određeni vidovi dermatitisa.

Antihistaminici su najbolji način da se suzbije alergija, a se češće se pristupa i metodama prirodnog lečenja.

Sezonski ekcem

Uzroci ekcema mogu biti različiti, ali neki pacijenti krive prirodu za njihovo javljanje. Naime, sezonski ekcemi nastaju iz najrazličitijih razloga, a tu možemo uvrstiti polen, vlažno vreme, vruće vreme. Ekcemi se mogu lečiti raznovrsnim metodama, ali su posete dermatolozima najbolje rešenje. Oni će razlučiti da li vam je potrebna terapija ili će se ekcemi sa promenom vremena povući. Na vama je svakako da radite na svom imunitetu.

Akne kao posledica, a ne uzrok

Iako mnogi akne prepoznaju kao uzrok brojnih drugih problema, reklo bi se da su akne posledica loše ishrane, neuravnoteženih navika. Akne mogu biti i posledica hormonskih poremećaja, a nije isključeno da će se pojaviti baš u prelaznom periodu između zime i proleće obiluje gomilom povrća, smanjite unos mesa i jedite hranu koja će više prijati vašem organizmu. Iskoristite darove koje vam priroda nudi.