AVOKADO I NJEGOVE MOĆI

Avokado je voće bez holesterola i ima prilično malo zasićenih masti, a od vitamina i minerala prisutni su vitamini C, K i B6, folati i kalijum.

 

Ako tražite savršenu namirnicu kojom biste započeli zdravu ishranu, avokado vam garantuje da sa njim nikada ne možete pogrešiti.

avokado

Ovo zeleno voće specifičnog ukusa prepuno je zdravih masti, vlakana, vitamina i minerala koji doprinose boljem zdravlju srca, kontroli težine i zdravom načinu starenja. Najbolje od svega je da postoje mnogi uzbudljivi načini za pripremu i uživanje u avokadu.

Šta avokado čini za vas?

Avokado se često naziva „aligatorskom kruškom“ zbog oblika i hrapavog izgleda njegove kore. Ovo voće ima bogat, kremast ukus i dostupno je u nekoliko sorti. Avokado je cenjen zbog visokog sadržaja hranljivih sastojaka i zbog svog ukusa i teksture pogodan je za mnoga jela. Danas se avokado smatra superhranom i prerastao je u popularnu zdravu hranu među onima koji žele da poboljšaju način svoje ishrane.

Avokado je voće bez holesterola i ima prilično malo zasićenih masti, a od vitamina i minerala prisutni su vitamini C, K i B6, folati i kalijum.

Ono što je interesantno napomenuti je da avokado ima više kalijuma od banane, koja je često hvaljena kao voće sa visokim sadržajem ovog elementa. Studije su pokazale da povećavanje unosa kalijuma može smanjiti krvni pritisak, što se smatra glavnim faktorom rizika za razne kardiovaskularne probleme poput srčanog i moždanog udara.

10 načina konzumiranja avokada

Pored najpoznatijeg proizvoda od avokada – gvakamola sosa, evo i drugih načina za uživanje u ovoj zelenoj voćki.

1) U sirovom obliku

Ovo je najjednostavniji način uživanja u avokadu, u kojem je on u najsvežijoj formi. Pre nego što uzmete kriške avokada, pospite prstohvat soli i bibera preko njih kako biste dodali malo više ukusa. Možete čak i da probate drugo začinsko bilje i začine poput mlevene paprike ili limunovog soka. Jedan od primera pripreme sirovog avokada je sečenje na kockice i umakanje u maslinovo ulje, balzamiko sirće, so i biber.

2) U omletu

Osvežite omlet kremastom strukturom dodavanjem malo avokada u umešena jaja. Možete dodati malo kockica avokada dok se jaja još prže u tiganju. Međutim, to bi trebalo da učinite tek kada su jaja napola pržena kako avokado ne bi izgoreo. Ako više volite da jedete avokado mimo omleta, onda ih možete jesti i na taj način.

BioCapillary oglas 900 px

3) Grilovanje

Avokado se zapravo može i peći na roštilju da bi se stvorio prilog koji nadopunjava jela koja su već napravljena na roštilju. Izrežite avokado na pola i uklonite tvrdu semenku. Pokvasite ove polovine u limunovom soku i četkicom namažite maslinovim uljem pre nego što ih stavite na roštilj da se pripeku oko dve do tri minute.

4) Kao pomfrit

Avokado može biti iznenađujuće zdrava alternativa pomfritu. Možete ga napraviti isto kao i pomfrit od krompira ili čak u zdravijoj varijanti, da ga ispečete umesto prženja.

5) U smutiju

Smuti predstavlja savršenu zamenu za užinu ako želite da budete zdravi. Možete kombinovati avokado sa zelenim lisnatim povrćem poput kelja kao i sa voćem poput ananasa ili bobica, kako biste stvorili izuzetno zdrav spoj. Za one koji traže malo više proteina, u smuti od avokada možete dodati i protein u prahu ili grčki jogurt.

6) U humusu

Humus je tradicionalni namaz sa Bliskog Istoka i Sredozemlja u kojem se koristi leblebija, tahini i maslinovo ulje. Leblebija je fantastičan izvor proteina i vlakana, a tahini i maslinovo ulje daju humusu zdravu količinu mononezasićenih i polinezasićenih masnoća. Dodavanjem avokada u ovu mešavinu možete povećati sadržaj vlakana u jelu i doprineti kremastijoj teksturi.

7) Kao preliv

Sirovi avokado se može koristiti i kao dodatak različitim namirnicama. Naseckajte više avokada i pokušajte da ih ubacite u što više namirnica, uključujući i sendviče, hamburgere, pa čak i picu. Možete čak i malo komadića avokada posipati na tradicionalna meksička jela poput takosa i naćosa.

8) Staviti na tost

Može se koristiti kao zdrava alternativa standardnim namazima poput putera i margarina, zbog čega je avokado na tostu prilično popularno jelo u svetu poslednjih godina. Upotreba pasiranog avokada kao namaza dodaje još vitamina i minerala vašem sendviču.

9) Kao salatni preliv

U prodavnicama možete pronaći širok izbor kremastih dresinga za salate, ali oni obično sadrže puno šećera i nezdravih biljnih ulja. Zato kod kuće napravite domaći salatni preliv kako biste bili sigurni da je ta salata hranljiva i niskokalorična. Upotreba avokada za pravljenje preliva za salatu garantuje glatku konzistenciju i puno hranljivih sastojaka.

10) U supi

Od avokada možete napraviti i supu ili komadiće ovog voća dodati u neke druge vrste supe.