ZA BOLJI I JAČI WIFI SIGNAL

Donosimo pregled trikova koje možete isprobati ukoliko niste zadovoljni kvalitetom signala bežične mreže u svom domu. WiFi signal možete poboljšati na neki od pet načina.

 

Kako biste dobili najbolji mogući WiFi signal u svakom uglu prostora u kom živite, najpre se pobrinite da ga što manje toga ometa.

wifi signal

Između uređaja koji odašilje signal (rutera) i onog koji ga prima ne smeju biti debeli zidovi, uređaji koji mogu ometati signal, debeli podovi i veliki zidni prozori.

Preporučljivo je postaviti ruter na povišenu poziciju.

Pogledajte pregled trikova koje možete isprobati ukoliko niste zadovoljni kvalitetom koji pruža WiFi signal u vašem domu.

Zidovi i druge prepreke

Iako signal WiFi-ja može da prođe kroz zidove, postoje materijali kroz koje ne može, poput metala, betona i cementa. Stoga treba da izbegavate nosive zidove i bilo koje druge konstrukcije koje ih mogu sadržavati u većoj meri. Uz to, izbegavajte stubove, dimnjake, bojlere, akvarijume, kamena stepeništa i zamrzivače, kao i drugu elektronsku opremu.

Postavite ruter tako da može pokriti što je više moguće prostora u kojima signal WiFi treba da bude dostupan. Idealno je u blizini većih vrata i svodova. Ne bi trebalo da bude problema sa suvim zidovima, gipsom i drvetom, kao ni s manjim prozorima.

Drugi uređaji

Među uređajima koji mogu da ometaju i kvare kvalitet signala vašeg WiFi-ja su bežični telefoni, monitori za bebe, mikrotalasne pećnice, motori, susedne mreže WiFi i stariji uređaji koji podržavaju Bluetooth. Ukratko, bilo koji izvor elektromagnetskog zračenja.

Izbegavajte podrume i tavane

Zidovi podruma upiće većinu signala, dok će na tavanu pola otići u smeru područja gde nemate nameru da koristiti WiFi (osim ako ne planirate da provodite dosta vremena na krovu).

Ako nemate drugog izbora, nemojte da postavljate ruter na policu na spoljnom nosivom zidu već ga stavite usred podruma, dalje od zidova ili prozora. I uklonite druge uređaje koji bi mogli ometati njegov rad.

Imajte na umu kako će signal u ostatku kuće biti gotovo sigurno slab postavite li glavni ruter u podrum.

Izbegavajte prozore

Unutrašnji prozori i stakla mogu olakšati prenos signala WiFi-ja, ali to nije slučaj sa prozorima koji gledaju prema napolje. Postavite li ruter uz veći takav prozor, barem deo signala završiće izvan vaše kuće.

Postavite ruter na povišenu poziciju

Povišena pozicija rutera osiguraće svođenje mogućih prepreka signalu na najmanju meru. U idealnoj situaciji to će biti iznad vrata ili sličnog prostora koji se otvara prema drugima.

Pripazite pritom kako je ruter dizajniran pa ga postavite u odgovarajući položaj, zavisno od toga kako je zamišljeno da odašilje signal.

Izvor: Tportal.hr