DEPRESIJA I RAK 

Naučnici su otkrili da depresija i rak dojke mogu biti povezani. To je slučaj i sa drugim oblicima karcinoma, pa u toj vezi sa depresivnim stanjem ključnu negativnu ulogu igraju upala i antidepresivi.

Studija iz 2017. objavljena u uglednom britanskom medicinskom časopisu, otkrila je da oni koji pokazuju neki oblik „psihološke nevolje“ imaju 32% veću verovatnoću da će umreti od raka uopšte.

Kako su povezani depresija i rak dojke?

depresija i rak

Antidepresivi mogu dovesti do raka dojke

Prva veza se odnosi na farmaceutske antidepresive. Estrogeni receptor (ER-positive) čini u 70 odsto slučajeva karcinom dojke. Istraživanje iz 2016. objavljeno u časopisu Psychopharmacology Journal otkrilo je da je hemijski paroksetin SSRI (selektivni inhibitor preuzimanja serotonina) povezan sa povećanjem stope raka dojke od 620 odsto kod žena koje su ga uzimale tokom četvorogodišnjeg perioda.

Paroksetin je lek za tretman depresije i anksioznosti, a poznat je pod nekoliko brendova (Paxil, Pexeva, Aropax, Seroxat, Sereupin). Ista studija je otkrila prisustvo bisfenola A (BPA) kod ovih lekova. Bisfenol A je poznati ksenoestrogen.

Treba napomenuti da je upotreba farmaceutskih antidepresiva u SAD porasla za 400 odsto u periodu između 1998. i 2008, pa i nije iznenađujuće što se i stopa raka dojke povećala tokom tog vremena.

Veza između depresije i raka

Sledeća veza vas može iznenaditi. Ovde je veoma zanimljivo istraživanje o tome da sama depresija može biti stanje slično alergiji. Krivac koji povezuje alergije i rak je upala.

Među uobičajenim medicinskim modelima je poznato da svi karcinomi, uključujući rak dojke, imaju dve zajedničke osobine: ćelijski stresni protein zvan NF-kB i upalu.

BioMind kapi protiv depresije

Kako se ispostavilo, depresija može biti upalni odgovor. Citokini su proteini koji podržavaju reakcije imunog sistema, uključujući i upalne reakcije. Istraživanje sprovedeno u Brazilu krajem 2000-ih povezuje infekciju, upalu i depresiju.

Otkriveno je da su ljudi koji su se borili sa depresijom imali neuobičajeno visok nivo citokina koji stvara upalu u svojim telima tokom vrhunca depresivnih epizoda.

Prema istraživačima, citokini su dobijali sve veću pažnju kao potencijalni posrednici interakcije sa imunološkim i neuroendokrinim sistemom i specifičnim putevima koji su uključeni u kontrolu raspoloženja, energije i aktivnosti.

Može da se spreči i depresija i rak

Veze između depresije i raka mogu izgledati neosvojive. Međutim, dobra vest je da nastanak oba stanja možete sprečiti promenom stila života i načina ishrane.

Jedna od najboljih stvari koje možete da preduzmete da sprečite oba stanja je da se dobije sedam do osam sati kvalitetnog sna svake noći. Nedostatak sna može izazvati običnu i jednostavnu upalu.

Prema studiji iz 2013. koju su sproveli Univerzitet Harvard i Medicinski fakultet iz Bostona, čak su i subkliničke promene inflamatornih markera izazvane nedostatkom sna povezane sa odgovarajućim promenama u metabolizmu, naročito kod osoba sa viškom kilograma.

Mnogo je stvari koje možete da učinite da biste se izlečili od raka dojke i depresije. Meditacija, fizička aktivnost i smanjivanje potencijalno zapaljenske hrane kao što su šećer i gluten mogu podsticati izlečenje hormona i pomoći u smanjenju rizika od nastanka bolesti na svim nivoima.