BLAGO PORTORIKANSKE KUHINJE

Žene koje su konzumirale sofrito začin više od jednom dnevno imale su za dve trećine manje rizika od nastanka karcinoma dojke u poređenju sa ženama koje ga nikada nisu jele.

 

Sofrito, začin napravljen od crnog i belog luka, jedan je od osnovnih proizvoda u portorikanskim kuhinjama.

sofrito

Nedavna istraživanja sa Univerziteta u Njujorku i Portoriku otkrila su da je sofrito začin povezan sa smanjenim rizikom od nastanka raka dojke.

Konkretno, žene koje su konzumirale sofrito više od jednom dnevno imale su neverovatnih 67 odsto manje rizika od raka dojke u poređenju sa ženama koje ga nikada nisu jele.

Glavna autorka studije Gauri Desai smatra da antikancerogena svojstva sofrita potiču od kombinacije snažnih organskih jedinjenja koja se nalaze u crnom i belom luku.

Sofrito – začin protiv raka

Prethodne studije o unosu crnog i belog luka do sada su obelodanile vezu između konzumacije ove dve namirnice i rizika od nastanka određenih vrsta karcinoma, uključujući pluća, prostatu i želudac. Međutim, malo se zna o potencijalnim efektima unosa crnog i belog luka na poseban rizik od nastanka raka dojke.

U tom cilju, Desai i njene kolege pratili su grupu od 314 portorikanskih žena sa potvrđenim slučajevima raka dojke i 346 kontrolnih ispitanica od 2008. do 2014. godine. Učesnici su tokom procene beležili unos hrane koristeći upitnike za učestalost konzumirane hrane.

Portorikanke su bile jedinstvena grupa za ispitivanje, kaže Desai, budući da su one jele više crnog i belog luka kao deo svoje kuhinje u poređenju sa američkim ili evropskim stanovnicima. Portoriko takođe ima niže stope raka dojke u poređenju sa SAD, što ga čini idealnom populacijom za ispitivanje u vezi sa rizikom od nastanka ovog tipa karcinoma.

Njihova otkrića, objavljena u časopisu „Nutrition and Cancer“, pokazala su da je kombinovani unos crnog i belog luka, kao i sofrita, povezan sa smanjenim rizikom od raka dojke.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Ova otkrića takođe potvrđuju da su kombinacije antikancerogenih jedinjenja u crnom i belom luku, kao što su kvercetin, saponin i alicin, takođe snažni protiv raka dojke.

Latinoamerikanci su demografski za oko 30 odsto manje izloženi riziku od raka dojke u poređenju sa prosečnom ženom u SAD, kaže Desai. Ona i njene kolege objasnili su da je istraživanje raka dojke u Portoriku i dalje skromno, pa je teško nagađati o mogućim uzrocima rastuće učestalosti raka dojke u čitavom tom regionu. Dalja istraživanja o raku dojke među Portorikankama mogla bi da pomognu u rasvetljavanju ove teme.

Moćna hrana protiv raka

Brojne studije o crnom i belom luku, kao i drugoj hrani svrstanoj u rod biljaka Allium potvrđuju njihova svojstva u borbi protiv raka.

Na primer, kineski istraživači su 2017. ispitali postojeće studije o ulozi belog i crnog luka u ​​zaštiti od hroničnih bolesti poput raka.

Grupa je otkrila da funkcionalne komponente alijuma, uključujući organosumporna jedinjenja, karotenoide i tokoferole, između ostalog mogu da se koriste za smanjenje rizika od hroničnih oboljenja. Čini se da su organosumporna jedinjenja među najmoćnijim komponentama alijuma u ​​borbi protiv raka.

Višestruke studije su otkrile da brojne komponente belog luka mogu suzbiti upale povezane sa hroničnim bolestima i inhibirati rast ćelija karcinoma.

S druge strane, crni luk u sebi ima komponente koje pomažu u zaustavljanju formiranja samog malignog tumora.