ALKALNA VODA

Alkalna voda ima veću pH vrednost od obične vode. Saznajte zašto mnogi tvrde da alkalna voda ima mnoge zdrvastvene prednosti?

Alkalna voda i koji naučni dokazi se kriju iza nje? Postoje li dokazane zdravstvene koristi?

Alkalna voda - koje su zdravstvene prednosti i kako da je napravite?

Šta je alkalna voda?

PH vrednost vode je neutralna, oko pH 7. Hemikalije i gasovi mogu da promene ovu vrednost, stoga voda postaje kiselija ili alkalnija.

PH kišnice je malo ispod neutralnog, jer iz vazduha ima ugljen-dioksida, a to povećava kiselost.

Kisele materije imaju pH ispod 7,0, sve do nule. PH sirćeta je oko 3, limunov sok ima pH 2, a baterijska kiselina oko pH 1.

Alkalne materije imaju pH do 14. pH sode bikarbone je između pH 8 i 9, a magnezijumovo mleko ima pH između 10 i 11.

Voda može biti visoka ili niska u pH vrednosti, ali ako je ova vrednost previsoka ili preniska, to može imati štetne efekte.

Voda koja je previše alkalna ima gorak ukus. Može prouzrokovati naslage koje opterećuju cevi i uređaje. Visoko kisela voda može korodirati metale ili ih čak rastvoriti.

Alkalna voda: prednosti

Alkalna voda postala je popularna poslednjih godina zbog verovanja da može imati koristi za zdravlje. Voda je alkalna kada joj je pH vrednost podešena tako da bude oko 8 ili 9, što je čini bazom. Mnogi veruju da ovo poboljšava zdravlje vašeg tela, jer telo ima tendenciju da gravitira ka kiselosti – što može oslabiti vaš imuni sistem, čineći vas podložnijim bolestima.

Postoje skupi jonizatori za vodu koji će ispuštati hemikalije i dodatke u vodu da bi se ona pretvorila u alkalnu. Ovo su dobre opcije, ali takođe možete da napravite svoju alkalnu vodu.

Preporučeni dnevni unos

Kako nema dokaza koji podržavaju zdravstvene koristi alkalne vode, ne postoji preporučena količina koja poboljšava zdravlje.

Međutim, ako želite da počnete da pijete alkalnu vodu, počnite s malim unosom i postepeno je povećavajte. Ovo može umanjiti korozivne efekte visoko alkalne vode.

Rizici

Voda za piće koja je previše alkalna može imati štetne efekte. Istraživači koji su proučavali vezu između alkalne vode, alkalne ishrane i raka ustanovili su da alkalna ishrana može biti štetna, jer podstiče ljude da izbegavaju hranu koja sadrži važne hranljive materije.

Oni su zaključili da promocija alkalne ishrane i alkalne vode za prevenciju ili lečenje raka nije opravdana.

Kako napraviti alkalnu vodu?

Napunite čašu sa oko 200 ml vode. Ne koristite vodu iz slavine, jer joj se obično dodaju hemikalije tokom procesa prečišćavanja. Koristite destilovanu ili filtriranu vodu ili vodu pročišćenu reverznom osmozom.

U smešu dodajte 0,4 grama morskog kalcijuma. Iako ovo može izgledati kao beznačajna količina, nivoi pH su osetljivi i ta količina će doneti veliku razliku.

Stavite pola kapsule magnezijumovog kompleksa u vodu. Vodu promešajte kašikom ili štapićem za mešanje. Ovom metodom se borite protiv potencijalnih nedostataka kalcijuma ili magnezijuma pored stvaranja alkalne vode.

Koristite pH kapi, koje koriste visoko koncentrovane alkalne minerale da dramatično povećaju alkalnost tečnosti. Ova metoda je povoljna jer se pH kapi mogu lako spakovati u torbicu ili kesu i dodati u bilo koju vodu koja se pije tokom dana kada ste u pokretu.

U vodu dodajte sok od limuna ili limete. Ovo je najjeftinija opcija. Iako su limun i limeta kiselo voće, oni u sebi sadrže minerale koji imaju alkalni uticaj na telo, mada se bolje koriste kao brzo popravljanje pH vrednosti nego trajno rešenje.

Izvor: Prirodanadar.rs