MACINA TRAVA ČAJ

Regulisanjem polnih organa macina trava čaj stabilizuje rad žeskih reproduktivnih organa. Pomaže ženama za uspostavljanje pravilnog menstrualnog ciklusa.

Macina trava čaj ispravlja neravnotežu hormona i pospešuje ovulaciju.

Na taj način se povećavaju šanse za začeće.

Macina trava čaj za ženske menstrualne tegobe i plodnost!

Kako se priprema macina trava čaj?

Prelijte jednu kašičicu sušenog i iseckanog nadzemnog dela macine trave sa 200 ml ključale vode. Ostavite da odstoji 5-10 minuta i procedite. Čaj od macine trave može da se pije nekoliko puta dnevno.

Ukoliko pijete čaj od macine trave za plodnost i začeće, onda treba da ga pijete duže vreme, uz pravljenje pauza tokom perioda menstruacije. Prema nekim izvorima, čaj treba koristiti najmanje tri meseca, a nakon začeća treba da prestanete da ga koristite.

Takođe, prema nekim izvorima, čaj od macine trave se sme koristiti do ovulacije (trenutka mogućeg začeća).

Macina trava čaj ima oštar ukus, pa mnoge zanima da li može nekako da se konzumira macina trava koja nije gorka? Iz tog razloga, čaj od macine trave se slobodno može zasladiti medom, ali savetujemo da, obzirom da se često pije kada se koristi u lekovite svrhe, da je ipak bolje da ga konzumirate bez zaslađivača.

Za istu svrhu, dakle za plodnost i začeće, mogu se koristiti čajevi napravljeni od mešavine biljaka koje imaju sličan efekat kao macina trava, a to su: virak (Alchemilla vulgaris) i crveni zdravac (Geranium robertianum). Stoga, macina trava i virak ili macina trava i zdravac predstavljaju odličnu kombinaciju za lečenje neplodnosti kod žena.

Upotreba/doziranje

Macina trava se uglavnom koristi kao biljni čaj. Kada se pravi čaj od macine trave, može se koristiti ½ do 1 kašičice osušene biljke na jednu šolju ključale vode, gde se natapa na 10-15 minuta pre nego što se procedi.

Dnevna doza, koja se često preporučuje od strane travara, za smanjenje upale grla i za omekšavanje šlajma, jeste jedna šolja čaja od macine trave tri puta dnevno, išto odgovara unosu od oko 4,5 g osušene biljke.

Zahtevnije primene zahtevaju veće koncentracije, a zatim se biljka ređe koristi.

Kada se koristi macina trava u obliku tinkture, preporučena doza je često 2,1 ml dnevno, u slučaju 1:5 tinkture u 40% alkoholu.

Za sve komercijalne proizvode koji sadrže macinu travu, treba slediti uputstva proizvođača.

Macina trava čaj: da li ima neželjena dejstva?

Iako je macina trava veoma korisna biljka za generacije alternativnih praktičara i korisnika ovakve medicine, ipak postoji nekoliko nuspojava macine trave. Ako se uzme u višku, neželjeni efekti koje macina trava ima na srce se mogu pojačati do opasnog nivoa, pa čak izazvati abnormalnosti i aritmije.

Isto tako, za one sa čirom ili ozbiljnim problemima u želucu, macina trava može pogoršati simptome.

Golden Sweden Bitter za žene -gif 728x90

Studije pokazuju da upotreba macine trave tokom dužeg vremenskog perioda može dovesti do povišenog krvnog pritiska. Ovu biljku treba uzimati samo po potrebi, a ne na redovnoj osnovi.

U velikim dozama, macina trava može izazvati nepravilan rad srca, tako da ljudi sa srčanim problemima treba da konsultuju lekara pre upotrebe ove biljke u lekovite svrhe.

Poznato je da sveža biljka macina trava izaziva osip kod osetljivih osoba. Prašina od osušene biljke može da iritira disajne puteve, tako da bi bila dobra ideja da se koristi maska za lice prilikom obrade biljke.

Macina trava se nikada ne treba koristiti tokom trudnoće ili dojenja!

Izvor: Prirodanadar.rs