VLAŠAC LUK

Luk koji ne liči na luk – vlašac luk. Neobičnog izgleda sa ružičastim cvetovima je odličan za imunitet, varenje i poboljšava zdravlje očiju i srca.

Vlašac luk – naučni naziv vlašca glasi Allium schoenoprasum, a ovo malo povrće ima širok spektar primene i prednosti za ljudsko zdravlje.

Vlašac luk - neobičan lekoviti luk sa ružičastim cvetovima

Za razliku od crnog i belog luka, kod vlašca se beru i koriste u ishrani zeleni delovi biljke, a ne lukovica.

Vlašac luk je biljka koja vodi poreklo iz Evrope, Severne Amerike i delova Azije, ali je danas veoma zastupljen širom sveta, budući da je postao veoma popularan dodatak mnogim jelima. Vlašac je biljka koja takođe raste iz lukovice, ali njegove stabljike su duge i šuplje, i predstavljaju jestiv deo biljke, kao i lišće, koje se jedva razlikuje od stabljika.

Ove šuplje stabljike se obično seku na sitne komade i dodaju jelima od ribe, supama, sosovima, salatama, meksičkoj kuhinji, jelima sa krompirom i širokom spektru drugih obroka.

Zatvoreni cvetni pupoljci vlašca mogu da se samelju u koristan začin, ali vlašac se najčešće viđa kao sveže seckane stabljike.

Ukus vlašca nije veoma sličan tipičnim članovima roda Allium, on ima blag, prijatan ukus koji je suptilan u jelima.

Što se tiče medicinske svrhe, vlašac se koristi kao lek još od doba Rimskog carstva, ali se verovatno koristio i daleko pre toga. On ima slična lekovita svojstva kao beli luk, iako nije tako moćan.

Pored toga što je veoma popularan ako začin, vlašac za zdravlje ima niz prednosti, o kojima ćemo govoriti u narednom tekstu.    

Vlašac za vid/oči

Karoteni koji se nalaze u vlašcu, lutein i zeaksantin, su direktno odgovorni za smanjenje oksidativnog stresa u očnom sistemu i odlaganje pojave katarakte u oku. Oni takođe pomažu da se uspori ili spreči makularna degeneracija, održavajući oči zdravim i kod starijih osoba.

Vlašac za bolje varenje

Alil sulfidi i druga jedinstvena organska jedinjenja koja se mogu naći u vlašcu, pružaju slične koristi za organizam kao i beli luk. Dakle, vlašac luk može efikasno da olakša tegobe sa varenjem.

Osim toga, vlašac ima prirodna antibakterijska svojstva koja mogu da eliminišu širok spektar bakterija, posebno onih iz porodice salmonele, koje mogu da izazovu ozbiljne probleme u gastrointestinalnom (digestivnom) traktu.

Preciznije, vlašac može da obezbedi da dobijete što više hranljivih sastojaka iz vaše hrane koliko je to moguće.

Vlašac poboljšava zdravlje srca

Jedno od najvažnijih organskih jedinjenja koje se nalazi u vlašcu je alicin, koji je nedavno povezan sa smanjenim nivoom „lošeg“ holesterola u telu i poboljšanim zdravljem srca. Alicin je takođe povezan sa snižavanjem krvnog pritiska.

Ova skromna biljka može imati značajan uticaj na smanjenje kardiovaskularnog opterećenja. Osim toga, drugo organsko jedinjenje koje se može naći u vlašcu, kvercetin , je direktno povezano sa snižavanjem nivoa holesterola i naslaga u arterijama, efikasno sprečava aterosklerozu i smanjuje rizik za moždani udar i srčani napad.

Vlašac jača imunitet

Najviše pažnje, što se tiče zdravstvenih prednosti, je usmereno ka organskim jedinjenjima u vlašcu, ali su njegove tradicionalne hranljive materije takođe važne.

Visok nivo vitamina C u vlašcu može da pomogne da se pojača efikasnost imunog sistema, stimulacijom proizvodnje belih krvnih zrnaca; i takođe stimuliše proizvodnju kolagena, što je suštinska komponenta u stvaranju novih krvnih sudova, ćelija, tkiva i mišića.

Vlašac poboljšava zdravlje kostiju

Postoji širok spektar vitamina i minerala koji se nalaze u vlašcu, ali jedan od najvažnijih je svakako vitamin K, obavezan u ishrani, a koji nije tako rasprostranjen u uobičajenoj hrani. Vitamin K je veoma važan u održavanju mineralne gustine kostiju i integriteta kostiju.

Kako starimo, naša koštana gustina počinje da opada, što dovodi do stanja kao što su osteoporoza i pogoršavanje upalnih stanja kao što je artritis . Visok nivo vitamina K, kao onaj koji se nalazi u vlašcu, može pomoći da se proizvede osteokalcin, što je ključni deo održavanja mineralne gustine u kostima.

Vlašac detoksifikuje organizam

Vlašac luk ima blaga diuretička svojstva i u kombinaciji sa drugim svojstvima, kao što su ona koja se odnose na neutralisanje slobodnih radikala i antibakterijska svojstva, predstavlja odličan prirodni način da se izvrši detoksikacija tela.

Stimulacijom mokrenja, vlašac može pomoći telu da izbaci višak toksina, soli, vode, pa čak i masti – što se odražava na bolji rad svih organskih sistema.

Vlašac luk kao začin

Vlašac luk je jedan od najtraženijih sastojaka koji se koriste za poboljšanje ukusa i ukrašavanje jela u mnogim delovima sveta, posebno u francuskoj i mediteranskoj kuhinji.

On ima suptilan, blaži ukus od klasičnog luka, a njegova svetlo zelena boja će oplemeniti bilo koje jelo.

Vlašac kao začin pre upotrebe treba dobro oprati u posudi sa hladnom vodom. Osušite ga sa papirnim ubrusom. Iseckajte lišće i stabljike pažljivo, na način koji želite.

Vlašac kao začin se dodaje u poslednjim trenucima prilikom pripreme jela, kako bi se sprečio gubitak ukusa (eteričnih ulja).

Evo nekoliko saveta kako da koristite vlašac kao začin:

– Vlašac kao začin se najbolje slaže sa krompirom i jajima.

– Sveže iseckano lišće vlašca će dodati dobar ukus salatama sa nanom, krastavcem, peršunom i paradajzom.

– Iseckano sveže lišće vlašca može da se dodaje u sendviče, supe i hladne sosove.

– U Evropi, vlašac se uglavnom koristi za ukrašavanje jela, naročito kod pečenog ili pire krompira, ili krompira pomešanog sa krem sirom. Klasična hladna supa se služi uz sveže naseckan vlašac.

– Vlašac takođe može da se koristi kao sastojak i u sledećim jelima: pogačice, pica, omlet, peciva itd.

Izvor: Priordanadar.rs