HRANOM DO JAKOG IMUNITETA

Jačanje svog imunog sistema nikad nije bilo lakše. Potrebno je samo da uvrstite ove namirnice u svoju ishranu. Ovo su neke od najboljih namirnica za jačanje imuniteta!

Imuni sistem je odgovoran za održavanje tela zdravim i zaštitu od bolesti i infekcija. Kada neko ima slab imuni sistem, zbog bolesti poput raznih infekcija ili raka, verovatnije je da će lako da se razboli i da će imati ozbiljnije simptome bolesti.

Neki ljudi prirodno imaju slabiji imunološki sistem, dok drugi rade u okruženju koje je prepuno mikroba, poput škole ili vrtića. Bez obzira čime se bavite ili gde provodite svoje vreme, možete da izgradite svoj imuni sistem i zaštitite svoje telo jedenjem prave hrane!

Pa hajde da vidimo koja je to najbolja hrana za jačanje imuniteta.

Saznajte koja je to najbolja hrana za jačanje imuniteta

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje pomaže u izgradnji imunološkog sistema jer je puno nezasićenih masti. Prema stručnjacima za ishranu, ove vrste masti pomažu u jačanju imunološkog sistema, dok druge vrste masti poput zasićenih i trans masti (npr. u margarinu) mogu zapravo biti štetne.

Zato koristite maslinovo ulje u prelivima za salatu i kada spremate ribu ili piletinu. Takođe možete preliti kašiku maslinovog ulja na pripremljeno povrće da biste ga učinili zdravijim i ukusnijim. Iako je maslinovo ulje zdravo za imunološki sistem, sadrži i visoke kalorijske vrednosti, zato je važno ne preterivati u količini.

Jedna do dve kašike maslinovog ulja u hrani svakog dana je dovoljno za jačanje imunološkog sistema. Bilo koje zdravo jelo preliveno hladno ceđenim maslinovim uljem je dobra hrana za jačanje imuniteta.

Napominjemo da uvek koristite ekstra devičansko hladno ceđeno maslinovo ulje. Koristite ga kao hladni preliv, a izbegavajte da ga izlažete visokim temperaturama tokom spremanja jela.

BioImunitet kapi za imunitet

Narandže

Kao što ste možda i znali, narandže su zaista jedna od najboljih namirnica koje treba da jedete kada počnete da se osećate bolesno i želite ubrzati oporavak. To je zato što su bogate vitaminom C, sa oko 75 mg po jednoj narandži srednje veličine. Slična situacija je i sa limunom. Citrusi su zaista čudesna hrana za jačanje imuniteta!

Vitamin C stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca, što sprečava viruse da štete organizmu i bori se protiv infekcija. Narandže takođe sadrže vitamin A, još jedan antioksidans koji ima mogućnost jačanja imuniteta.

Ćuretina

Ko kaže da meso ne može biti zdravo? Umesto da ćuretinu jedite samo u vreme posebnih praznika, njeno jedenje tokom cele godine može pomoći u jačanju imunog sistema! I belo i tamno meso ćurke bogato je mineralom cinkom.

Cink povećava broj T-ćelija koje se bore sa infekcijama u organizmu. Stručnjaci preporučuju konzumiranje 15 do 25 mg cinka dnevno za jak imuni sistem. Jedna uobičajena porcija ćuretine od tamnog mesa ima 3,8 mg; dok ćureće belo meso ima nešto manje ovog vitalnog minerala.

Brokoli

Brokoli je još jedna zdrava hrana za jačanje imuniteta. Pun je vitamina, minerala i antioksidanata, koji sprečavaju oštećenje od strane slobodnih radikala u organizmu. Zagađenje, prekomerno izlaganje suncu i dimu cigareta oštećuje imuni sistem oslobađajući slobodne radikale. Ipak, jedenje povrća poput brokolija i generalno drugog zelenog lisnatog povrća pomaže da se ta šteta negira i imuni sistem održi jakim!

Brokoli se može kuvati na pari, kratko blanširati, peći na žaru ili jesti sirov uz preliv po ukusu. Napominjemo da brokoli ne treba dugo da se kuva, dovoljno je da ga potopite u ključalu vodu i blanširate svega 5 minuta.

Nakon toga ga odmah prebacite u hladnu vodu, kako bi se proces kuvanja zaustavio. Takođe, ne zaboravite dobro da operete brokoli pre spremanja! Vodu od kuvanja odbacite, jer su u njoj nitrati koje brokoli otpušta prilikom kuvanja.

Kao što ste mogli da vidite, hrana za jačanje imuniteta zaista može da vam pomogne da sačuvate svoj organizam od bolesti. Zato pojačajte unos ovih namirnica u svojoj svakodnevnoj ishrani.

Izvor: Prirodanadar.rs