BUDISTIČKI NAČIN ISHRANE

Budina dijeta sastoji se u stezanju vremenskog okvira u kojem treba jesti, odnosnu u sažimanju dnevnog raspona između prvog i poslednjeg obroka.

 

Buda je prošao put od bogatstva do izgladnjivanja, a zatim je pronašao „srednji put“ kada je reč o ishrani, pa je iz tih principa i nastala tzv. Budina dijeta.

budina dijeta

Pisac, naučnik i zen sveštenik Dan Zigmond s autorkom Tarom Kotrel sakupio je mudrosti iz Budinih učenja i moderne naule, pa su na kraju objavili knjigu „Buddha’s Diet: The Ancient Art of Losing Weight Without Losing Your Mind“ koja je postala vrlo popularna.

Ključ Budine ishrane je da se hrana ograničava vremenski, odnosno da postoji povremeni post: umesto da se brinete šta i koliko jedete, ova vrsta dijete traži od vas da se koncentrišete na vreme kada jedete i da postupno smanjite vreme u kojem svakodnevno konzumirate hranu.

Kada započinjete Budinu dijetu prve dve nedelje jedete svaki dan u vremenskom okviru od 13 sati (što može biti puno teže nego što se čini). Zatim smanjite taj vremenski okvir na 12 sati, onda na 11 pa na 10, kako biste stigli do vremenskog okvira od 9 sati. Što znači da doručkujete u 9 ujutro, a na kraju dana večerate oko 18 sati i ništa ne konzumirate do sledećeg jutra.

Ako mislite da je ovo ekstremno, Zigmond podseća da budistički monasi obično jedu samo od zore do podneva.

„Pokušali smo da osmislimo našu verziju „srednjeg puta“, put za koji mislimo da bi većina ljudi mogla komotno slediti i dalje od njega imati zdravstvenu korist od povremene ishrane bez posta“, kaže Zigmond.

Evo pet iznenađujućih saveta iz pomenute knjige koji vam mogu pomoći da smršate i ostanete zdravi na Budin način.

1) Samo hrabro, pogledajte vagu

Zigmond poziva da svakako proverite svoje kilograme. Praćenje težine je način da preuzmete kontrolu nad ishranom i zdravljem, napominje Zigmond, ali i dodaje da je to način da pratite šta ne deluje odnosno deluje u vašoj ishrani.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

2) Jedite šta god želite, ali ne lošu hranu

Ne postoje čvrsta pravila o tome šta smete odnosno ne smete jesti.

„Najvažnije je jesti hranu koju volite i pronaći u njoj zadovoljstvo“, piše Zigmond. Ishrana zbog koje ste gladni neće dugo potrajati. Umesto da hranu označite ‘dobra’ ili ‘loša’, razmislite o tome šta je ‘korisno’ (zdrave masnoće, vlakna i povrće ili meso i belančevine) i šta nije (šećer, prerađena hrana, više od dva alkoholna pića nedeljno).

3) Postoje dani kada se jede i „lošija hrana“

Budina dijeta omogućava jedan dan u nedelji kada smete da se opustite. Tog dana možete jesti van svog rasporeda.

4) Vežbajte za svoje dobro

Zigmond ističe da vežbanje obično ne sagoreva toliko kalorija koliko mislite, a često ima za posledicu da ogladnite. Dakle, dijeta ne zahteva vježbanje, ali je ohrabruje ako uživate u njoj. Buda je učio da nam dobra fizička forma pomaže da održimo um jakim i bistrim. Kada vežbati? Zigmond preporučuje ujutro i navodi istraživanje koje pokazuje da vežbanje na prazan želudac sagoreva 20 odsto više masnoća nego ako to radite nakon obroka.

5) Izađite iz kluba „moram da očistim tanjir“

Amerikanci bacaju neverovatnu količinu hrane, otprilike 42 odsto, ali rešenje za otpad nije čišćenje vašeg tanjira, tvrdi Zigmond. Budina dijeta od vas traži da razmislite želite li da ostatak vašeg obroka završi u smeću ili vašem telu.

„Imate izbor šta želite da uradite. Možete koristiti kantu za smeće ili možete biti kanta za smeće“, piše Zigmond.

Možda ćete početi bacati više hrane u smeće nego što biste želeli, ali jednom kada naučite biti pažljiviji prema vlastitom telu, moći ćete pravilno da odredite svoje porcije.

Izvor: RTL.hr