POVREMENI POST I ZDRAVLJE

Kako povremeni post kao režim ishrane može da vam poboljša zdravlje i da vam pomogne da izgubite višak kilograma.

Povremeni post

Povremeni post i njegov uticaj na zdravlje i kilograme

„Vi ste ono što jedete“ je stara poslovica koja se ovih dana često pominje – i to sa dobrim razlogom.

Međutim, poslednjih godina su stvari počele pomalo da se menjaju: sigurnost, kvalitet i količina su očigledno veoma važni dijetalni faktori. Ali mnogi zdravstveni stručnjaci smatraju da je vreme uzimanja obroka možda jednako važno.

Uvek smo se fokusirali na ono što jedemo, ali skoro nikada na to kada jedemo.

Zašto je povremeni post dobar?

Post nije ništa novo – ustvari, koncept posta potiče iz starih vremena. Ali strukturirani metod povremenog posta u kojem se ishrana ograničava u određenom vremenskom okviru je postao veoma popularan.

Ideja je da apstiniranje od hrane duže od uobičajenog vremenskog perioda pomaže da se vaše telo dovede u stanje ketoze, podstičući ga tako da sagoreva masti za energiju, a ne ugljene hidrate.

Ostale prednosti povremenog posta uključuju gubitak težine, niži krvni pritisak, poboljšanu insulinsku rezistenciju, poboljšano mentalno stanje, smanjenu upalu i poboljšano popravljanje ćelija.

Povremeni post se takođe povezuje sa povećanim nivoom energije.

Povremeni post za mršavljenje

Sve veći broj istraživanja povezuje povremeni post sa gubitkom kilograma, mada je većina dosadašnjih istraživanja bila ograničena na mali broj učesnika i kratak vremenski okvir.

Pored detoksikacije, gubitak kilograma jedan je od najčešćih razloga da se posti.

Zbog smanjenog unosa kalorija, mnogi ljudi dožive brzi gubitak kilograma tokom posta, a tokom prvih nekoliko dana mogu da izgube čak između 2 do 3 kilograma. Prosečna izgubljena težina je 0.5 kilogram po danu posta.

Post takođe daje probavnom sistemu vremena da se odmara, što potencijalno dovodi do smanjenja probavnih poremećaja i jača probavni sistem. Takođe vam može pomoći da postignete pravilnost u kretanju creva, jer se vaš organizam odmara i čisti od toksina.

Različite metode povremenog posta

Koncept „posta“ može biti pomalo zastrašujući kod nekih ljudi, ali nema razloga za to.

Stručnjaci naglašavaju važnost količinski obilnijeg jedenja ranije tokom dana, a kasnije treba jesti manje. Doručak i ručak bi trebalo da budu vaš najveći obrok u toku dana, a večera količinski najmanja.

U idealnom slučaju, trebalo bi da jedete tradicionalnu hranu za večeru – proteine, povrće itd. – ranije tokom dana i da izbegavate jednostavne ugljene hidrate poput šećera, kao i zasićenih masti.

Stručnjaci kažu da bi trebalo da imate vremenski prozor kada postite (uzdržavate se od jela) u trajanju od oko 12 sati.

Takođe postoji i koncept posta 16:8, pri čemu jedete tokom ovog perioda od 8 sati, do k16 sati treba da se uzdržavate od obroka. Najbolji period za post je od ranih večernjih časova (recimo od 18-19h) pa do jutarnjih časova. Ovo ne bi trebalo da vam padne teško, budući da veći deo ovog vremena prespavate (jer obuhvata noć).

BioLiver kapi za jetru

Povremeni post alternativnim danima je metoda ishrane koja je popularna već nekoliko decenija i uključuje naizmenične dane ekstremnog ograničenja kalorija (dani posta) sa danima uobičajene ishrane.

Post  5:2 podrazumeva post u trajanju od 2 dana nedeljno. Tokom ova dva dana svake nedelje se vaše telo podstiče na sagorevanje masti i gubitak telesne težine. U ovom slučaju ćete normalno jesti pet dana u nedelji, a zatim postite preostala dva, unoseći samo 500 do 600 kalorija.

Te kalorije možete konzumirati tokom jednog obroka ili ih rasporediti tokom dana. Takođe možete birati kada ćete imati ova 2 dana posta – bilo uzastopno ili raspoređeno tokom nedelje (ova druga opcija je možda i bolja).

Stručnjaci naglašavaju da bi vam ograničavanje obroka na ranije tokom dana moglo pomoći da se osećate prijatnije i poboljšati vam san.

Da li je povremeni post pravi izbor za vas?

Kada je reč o vašoj ishrani, uvek bi trebalo da uzimate u obzir različite faktore, s tim da je vreme jedenja samo jedan od njih.

Iako nauka još nije definitivno zaključila da li je povremeni post zaista toliko značajan za zdravlje, većina stručnjaka će se složiti da je konzumiranje hrane tokom dnevnog vremena bolja opcija nego noću.

Ako odlučite da probate povremeni post, svakako prvo treba da razgovarate sa lekarom ili medicinskim stručnjakom, posebno ako imate neko zdravstveno stanje.

Izvor: Prirodanadar.rs