CRVENO ZA CRVENO

Cvekla za krvnu sliku – sama jarko crvena boja vas upućuje na povezanost ovog povrće sa krvotokom, no stvarno je i tako, cvekla je odlična za krv!

Cvekla za krvnu sliku - povrće koje bojom odaje svoju lekovitost

Zašto je cvekla za krvnu sliku odličan prirodni lek? Gvožđe je esencijalna komponenta crvenih krvnih zrnaca i odgovorno je za snabdevanje kiseonikom i hranljivim materijama različitih delova tela. Cvekla je bogata sadržajem gvožđa i pomaže da se poboljša krvna slika i protok krvi.

Cvekla takođe deluje kao prirodno sredstvo za čišćenje krvi i prirodni detoksifikator (čisti krv od toksina).

Listovi cvekle su bogati vitaminom A, a koren cvekle je bogat vitaminom C. Nedostatak vitamina A može takođe da dovede do anemije u nekim slučajevima i nedostatak vitamina C može otežati telu da apsorbuje gvožđe.

Dakle, cvekla za krvnu sliku u celini pomaže da se borite protiv anemije.

Cvekla poboljšava zdravlje srca

Vlakna u cvekli pomažu da se smanji nivo holesterola i trigliceridapovećanjem nivoa HDL holesterola („dobar“ holesterol). Imajući visok nivo triglicerida povećava rizik za probleme u vezi sa srcem, tako da je povećan HDL dobra linija odbrane od toga. Prisustvo betaina snižava nivo homocisteina u telu, koji takođe može biti štetan za krvne sudove. Dakle, redovno konzumiranje cvekle pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti na više načina, tako da su manje šanse da obolite od bolesti kao što su ateroskleroza, srčani napad i moždani udar.

Slede neki zanimljivi recepti kako može da se konzumira cvekla za krvnu sliku.

BioCapillary oglas 900 px

Cvekla i limun

Cvekla i limun su neverovatno lekovita kombinacija, koja ima niz zdravstvenih prednosti. Pored toga što se sok od cvekle i limuna, koji se jednostavno priprema u sokovniku, koristi kao napitak za detoksikaciju jetre, možete da koristite i sledeći recept za snižavanje nivoa holesterola:

oprati cveklu i odseći joj vrh, te je izdubiti nožićem i sipati u to sok od jednog limuna. Neka ovo odstoji 12 sati. Ujutru treba popiti ovaj sok na prazan stomak, 5 dana uzastopno, pa nakon toga se pravi pauza od 30 dana.

Cvekla i med

Sastojci:

– 1 kg cvekle

– 500 g šargarepe

– 3 manje pomorandže

– 500 g kiselih jabuka

– 1 limun

– 500 g meda

Priprema:

Cvekla i med se, uz dodatak drugih navedenih supstanci, koriste za pripremu lekovitog sirupa koji je dobar za krvnu sliku.

Oljuštite cveklu, šargarepu i jabuke i iseckajte ih na manje komade, stavite u sokovnik i napravite sok. Iscedite sok od limuna i pomorandže i dodajte u sok iz sokovnika, i na kraju dodajte med, te promešajte da se med sjedini sa sokom. Dobijeni sirup sipajte u čiste staklene flaše i uzimajte ga svako jutro na prazan stomak, tako što ćete piti oko 1 dl sirupa razblaženog sa vodom.

Cvekla, šargarepa i jabuka

Cvekla, šargarepa i jabuka su namirnice koje se koriste za pripremu super-napitka koji može da vas zaštiti od mnogobrojnih bolesti. Za najbolje rezultate, zastupite sve ove 3 namirnice u identičnim količinama:  1 jabuka, 1 cvekla i 1 šargarepa. Koristite sveže namirnice i napravite sok u sokovniku, tako što ćete prethodno propisno očistiti i narezati ove sastojke. Dobijeni sok čuvajte u frižideru i nemojte da ga zaslađujete. Eventualno možete dodati svež sok od limuna ili limete, pre same konzumacije.

Cvekla, šaragrepa i jabuka daju veoma lekovit napitak koji treba da se pije ujutru na prazan stomak, sat vremena pre doručka. Možete piti i 2 puta dnevno ovaj napitak.

Koristite ovaj sok od 1-3 meseca za najbolje rezultate.

Izvor: Prirodanadar.rs