REŠITE SE GASOVA

Ukoliko imate neugodne situacije, poput osećaja otečenosti ili nadutosti u predelu stomaka hrana protiv gasova može da vam pomogne.

Koja je to hrana protiv gasova koju imamo?

Normalno je ispuštati gasove 12 do 25 dnevno, međutim, za neke to može biti prava noćna mora, naročito ukoliko su u društvu drugih ljudi.

Hrana protiv gasova koja vam je potrebna ako imate osećaj nadustosti

Ponekad se problem može rešiti eliminacijom hrane koja izaziva gasove i naduvenost, uključujući hranu bogatu natrijumom, povrće iz porodice krstašica (kupus, kelj, prokelj i dr.) i tzv. bezvrednu hranu. Međutim, možda biste želeli da pojačate unos i određene hrane koja može pomoći da se smanji pojava ove sramotne – a opet sasvim normalne – telesne funkcije.

U nastavku ćemo navesti koja je najbolja hrana protiv gasova.

Hrana bogata vlaknima

Vlakna regulišu probavni sistem, pomažući u sprečavanju opstipacije koja može izazvati gasove i naduvenost. Međutim, postoji tanka granica između “dovoljno“ i “previše“ kada su u pitanju vlakna.

Naime, prekomerno uživanje u vlaknima ili jedenje pogrešne hrane bogate vlaknima može uzrokovati nelagodnost u stomaku takođe. Vrsta vlakana koja pomaže u regulisanju vašeg probavnog sistema jesu nerastvorljiva vlakna, koja se ne rastvaraju u vodi.

Proizvodi od integralnih, celovitih žitarica poput pšeničnih i ovsenih mekinja su najbolja hrana za zatvor. Ostali izvori nerastvorljivih vlakana uključuju smeđi pirinač, mahunarke, šargarepu, krastavce i paradajz.

Iako je povrće poput brokolija i karfiola bogato vlaknima, ono sadrži i sumpor i ugljene hidrate zvane rafinoza, koji se u vašem telu teško razgrađuju – što dovodi do većeg nadimanja i gasova.

Konzumirajte probiotike

Kada se pominje hrana protiv gasova, ne možemo a da ne spomenemo i probiotike – i to najbolje one iz hrane, a ne suplemente. Ako su vaši gasovi i nadutost uzrokovani nezdravim bakterijama u vašem probavnom traktu, hrana koja sadrži probiotike može pomoći u rešavanju problema.

Naime, probiotici sadrže zdrave bakterije koje istiskuju loše bakterije u vašim crevima. Potražite proizvode poput jogurta i kefira, kod kojih na pakovanju piše da imaju „žive i aktivne“ kulture.

Minerali koji umiruju probavni trakt

Minerali magnezijum i kalijum pomažu u borbi protiv nadutosti i gasova. Magnezijum koji se nalazi u zelenom lisnatom povrću, integralnim žitaricama i ribi kao što je iverak – čini ove namirnice umirujućim kod opstipacije, pre svega opuštajući mišiće u zidovima creva. Dakle, ovo je dobra hrana protiv gasova.

Kalijum olakšava nadimanje balansirajući i cirkulišući telesne tečnosti. U ishranu dodajte hranu bogatu kalijumom, poput banana, kivija i jagoda.

Pojačajte unos tečnosti

Kada hrana protiv gasova možda ne da nekog efekta u vašem slučaju, okrenite se tečnostima da bi vam olakšale ovu neugodnu pojavu. Voda pomaže u borbi protiv nadimanja uzrokovanog konzumiranjem previše natrijuma, a pomaže i u optimalnom funkcionisanju vašeg probavnog trakta. Zaista je najbolje konzumirati čistu vodu, ali i neki čajevi mogu biti od pomoći.

Stručnjaci preporučuju 2,7 litara vode za žene i 3,7 litara za muškarce – na dnevnom nivou. Čaj od maslačaka takođe vam može pomoći jer je blagi diuretik, zato pokušajte da pijete jednu šolju dnevno da biste videli da li pomaže vašem telu.

Izvor: Prirodanadar.rs