MUZEJI, LETENJE BALONOM, PEĆINE…

Kapadokija – jedno od najnestvarnijih mesta na planeti. Nećete verovati da zaista postoji sem ukoliko se u to ne uverite svojim očima.

 

Kapadokija – jedno od najnestvarnijih mesta na planeti. Nećete verovati da zaista postoji sem ukoliko se u to ne uverite svojim očima.

Kapadokija

Zaista, pejzaži ove turske regije su toliko čudesni da ćete pomisliti da se nalazite na nekoj drugoj planeti. Nije ni čudo što je Džordž Lukas, režiser naučno-fantastičnog filma „Ratovi zvezda“ hteo da upravo ovde snimi scene za svoj film, za šta, nažalost, nije dobio dozvolu.

Kada kažemo Kapadokija, najpre pomislimo na balone, na stotine balona koji lete iznad upečatljivog pejzaža. Pomislimo na nestvarne slike sa Instagrama. Verujte nam, u Kapadokiji nema potrebe za fotošopom, sve zaista tako izgleda kako ste videli na fotografijama na internetu.

Ako smo vam barem malo zagolicali maštu, nastavite sa čitanjem teksta i otkrićemo vam šta sve ne smete propustiti u Kapadokiji, šta sve treba da posetite i doživite njenu lepotu na najbolji mogući način.

Muzeji u pećinama

Kapadokija ima izuzetno zanimljivu istoriju koja dopire čak i do četvrtog veka nove ere. Pećine su tadašnjim hrišćanima služile kao skrovište od Rimskog carstva. Kako su pećine sačinjene od mekšeg kamena, njihovim stanovnicima je bilo prilično lako da ih oblikuju prema svojim potrebama.

U pećinama su nastala čitava naselja. Obilaskom muzeja možete videti kako su tadašnji ljudi u njima živeli i saznati sa kojim su se sve izazovima suočavali tokom života u podzemlju.

Derinkuju je najveći podzemni grad u Kapadokiji u kome je živelo oko 20 hiljada ljudi. Zanimljiv je podatak da su pećine ovog grada veoma dobro povezane tunelima. Ako bi neko naselje bilo napadnuto stanovnici pećina bi preko tunela nalazilo sigurno utočište.

Preporučujemo vam da posetite dva muzeja: Goreme i Zelve. U pećini-muzeju ćete videti hrišćanske crkve sa mnoštvom simbola, freski i grobnica. Sve što se nalazi u pećinama je u svom originalnom stanju kako je izgledalo i u četvrtom veku.

Muzeji su prilično veliki, ako želite temeljno da ih obiđete za to će vam biti potrebno oko tri sata. Najbolje je da obilazak započnete ujutro sa otvaranjem muzeja, jer je tada obično najmanja gužva (sem usred sezone kada je stalno gužva). Tada ćete moći slobodno da lutate pećinama i divite se njihovoj lepoti.

Letite balonom iznad Kapadokije

Moglo bi se reći da Kapadokija predstavlja prestonicu letenja balona. To je mnogima i osnovni razlog što su se odlučili da je posete. Svakog dana na stotine i stotine balona nadvisuje jedinstveni kapadokijski pejzaž.

Mnoštvo boja balona i neobični reljefi čine nešto zaista nesvakidašnje. Ovakav pogled morate doživeti barem jednom u životu, malo je reći da oduzima dah. Zanimljinosti radi, pored klasičnih fotogragrafija u Kapadokiji su posebno popularni selfiji dronom.

Elem, ne morate samo da se divite pogledu, budite avanturista i letite balonom, odakle će vam pogled biti još lepši. Ovakvi doživljaji se nikada ne zaboravljaju, sve deluje tako bajkovito, kao da je neki drugi svet u pitanju. Čitava regija Kapadokije je takva upravo zbog stena neobičnih oblika.

Da biste bili sigurni da će ovakav događaj proći sasvim glatko preporučujemo vam da unapred rezervišete svoje mesto u balonu. To možete uraditi na sajtovima kompanija koje osiguravaju letenje. U turističkoj agenciji možete uplatiti i aranžman, gde će vam biti obezbeđen prevoz, određeno vreme u balonu, obrok i prevoz nazad.

Cena zavisi od kompanija koja je zadužena za letenje i od dužine trajanja leta. Tako može varirati od 100 do 250 evra. Kada su cene u pitanju, Kapadokija je jedno od najjeftinijih poznatih mesta na svetu gde možete leteti balonom.

Obiđite manje gradove

Duh Kapadokije ćete najbolje upoznati ako vidite kako žive lokalci, upoznate se sa njima, probate njihovu hranu. Turci su druželjubivi i dobri domaćini, a njihova začinjena hrana će zasigurno biti nešto sasvim novo za vaša nepca.

Posetite selo Učisar, i popnite se na vrh zamka u steni, odatle ćete videti možda najlepši pogled na celu Kapadokiju. Sa ove visine ćete videti manja naselja i beskrajno prostranstvo ispunjeno neobičnim reljefima nastalim od posledica erozije.

Hoteli u pećinama

U prethodnim redovima smo govorili o muzejima o pećinama i podzemnim gradovima, no, ono što će vas sigurno iznenaditi jesu hoteli u pećinama. Da, govorimo o sasvim funkcionalnim i odlično opremljenim hotelima čije sobe možete rezervisati.

Ovi neobični hoteli su još jedna atrakcija Kapadokije. Oduševiće vas uklopljenost pećina sa modernim dizajnom. Neki hoteli su tako dobro osmišljeni i izgrađeni da gubite osećaj da se uopšte nalazite u pećinama.

U svim ovim hotelima je prisutna ona tipična oker boja kamena, a arhitektonska rešenja i čitav enterijer hotela su neverovatna. Vrlina boravka u pećini je što je ovde leti izuzetno sveže, te vam neće biti ni potrebna klima.

Teško je odlučiti se da li je Kapadokija lepša leti ili pod snežnim pokrivačem. Leti ćete zbog vremenskih uslova imati više prilika za planinarenje i istraživanje. Zimi je ovde sve mirnije, stene su pod snežnim pokrivačem, što ih čini još lepšim i upečatljivijim. Ono što sa sigurnošću možemo reći jeste da će Kapadokija biti mnogo više od onog što ste očekivali.