NOVA STUDIJA O COVID-19

Izveštaj objavljen u jednom naučnom časopisu navodi da je jedna Kineskinja nastavila da nosi koronavirus u svom oku, uprkos tome što ga više nije bilo u njenim disajnim organima.

 

Dok su naučnici pretpostavljali da se koronavirus (COVID-19) nalazi uglavnom u nosnim šupljinama, novi izveštaj objavljen u časopisu „Annals of Internal Medicine“ pokazuje da on može da preživi mnogo duže u ljudskom oku.

koronavirus u oku

U izveštaju se navodi da je jedna Kineskinja nastavila da nosi virus u svojim očima, uprkos tome što ga više nije bilo u njenom u nosu.

Virus izazvao infekciju oka

Pomenuta 65-godišnja žena je 23. januara letela u Italiju iz Vuhana, mestu gde je prvo izbila pandemija. Ona je obavestila zdravstvenu službu 27. januara da se oseća veoma loše, a potom je 29. januara hospitalizovana u Nacionalnom institutu za infektivne bolesti (INMI) Lazaro Spalancani u Rimu, gde je potvrđena kao prvi slučaj koronavirusa u toj zemlji.

Tokom vremena, ona je od simptoma razvila kašalj, visoku temperaturu i infekciju očiju. Poslednji simptom je uporno trajao prilično duže nego što se očekivalo, zbog čega je medicinsko osoblje uzelo bris s njenih očiju radi testiranja. Testovi su potvrdili da je do infekcije očiju došlo zbog koronavirusa, nakon čega je žena nastavila da daje briseve oka tokom svog boravka na lečenju.

„Otkrili smo da očne tečnosti pacijenata zaraženih SARS-CoV-2 mogu sadržavati zarazni koronavirus i zato mogu biti potencijalni izvor infekcije“, napisali su autori ovog izveštaja.

Na kraju, infekcija oka joj je nestala, a medicinsko osoblje više nije pronašlo tragove virusa posle 20 dana. Međutim, samo sedam dana nakon toga, koronavirus se ponovo pojavio u njenom oku.

Dalji testovi očnih i nosnih briseva na pacijentu pokazali su da virus duže ostaje u očima nego u nosu. Tragovi virusne RNK pronađeni su u očnim brisevima dugo nakon što ih više nije bilo moguće pronaći u brisu nosnih šupljina.

BioImunitet kapi za imunitet

Da bi proverili da li je ono što su pronašli stvarni koronavirus, a ne samo njegove mrtve čestice, istraživači su proverili da li uzorak još uvek može da inficira druge ćelije. Ovi testovi su pokazali da je ono što je bilo u oku zaista koronavirus i da on svakako može zaraziti druge ljude.

Rizik od infekcije očiju mora se uzeti u obzir

Prema izveštaju, prisustvo koronavirusa u očima i rizik od prenošenja putem očne tečnosti ukazuju na važnost mera za zaustavljanje širenja virusa.

„Ovi nalazi naglašavaju važnost kontrolnih mera, kao što su izbegavanje dodirivanja nosa, usta i očiju i učestalo pranje ruku“, izjavili su autori istraživanja.

Konkretno, lična zaštitna oprema za oftalmologe je sada važnija pošto je dokazano da očne tečnosti mogu biti uzročnik širenja bolesti.

Još je važnije što se u izveštaju napominje da se koronavirus može naći u očima čak i u ranim fazama infekcije. Imajući to u vidu, mere za sprečavanje širenja virusa kroz oči i očne tečnosti potrebno je sprovesti što je pre moguće.

Pored ovih preporuka, u izveštaju se napominje da još uvek nisu poznati svi detalji o neobično dužem trajanju korovirusa u očima. Autori navode da je potrebno dalje istraživanje da bi se identifikovale vrste očnih ćelija koje su sposobne da podrže virusnu replikaciju i da identifikuju mehanizme koji stoje iza očnog tropizma koronavirusa.