NOVO OTKRIĆE O KORONI

Korona može da bude propraćena slabim ispoljavanjem infekcije, ali i kod blagih simptoma ona može da izazove ozbiljne neurološke poremećaje.

 

Doktorima možda promiču znaci ozbiljnog i potencijalno fatalnih poremećaja u mozgu koje ostavlja korona, jer se pojavljuju i kod blagih simptoma i obolelih sa blagom kliničkom slikom ili čak kod oporavljenih pacijenata, upozorili su naučnici.

korona blagih simptoma

Neurolozi su u sredu objavili detalje o toku bolesti kod više od 40 pacijenata sa infekcijom kovid-19 u Velikoj Britaniji čije su komplikacije varirale od upale mozga do oštećenja nerava i moždanog udara. U nekim slučajevima, neurološki problem bio je prvi i glavni simptom pacijenta, piše The Guardian.

Ova otkrića, objavljena u magazinu “Brain”, otkrila su porast stanja opasnog po život nazvanog akutni diseminarni encefalomijelitis i to tokom prvog talasa širenja infekcije kroz zemlju. Na londonskom koledž Univerzitetu za neurologiju, slučajevi ovog stanja skočili su sa jednog mesečno, koliko je bilo pre pandemije, na dva ili tri slučaja sedmično u aprilu ili maju. Jedna žena, starosti 59 godina, preminula je od komplikacija.

– Vidimo načine na koje kovid-19 utiče na mozak koje nismo viđali ranije sa drugim virusima – kaže Majkl Zandi, autor studije i konsultant na Institutu London koledž univerziteta.

BioImunitet kapi za imunitet

– Ono što smo videli kod pacijenata koji su razvili ovo opasno stanje, a i kod ostalih, jeste da imate ozbiljno neurološko stanje, možete biti prilično bolesti, ali da zapravo imate lakši problem s plućima – dodaje Zandi.

Doktor kaže da ovo neurološko stanje ima sličnosti s multipla sklerozom, ali da je vrlo teže i da se javlja samo jednom. Neki pacijenti ostanu dugoročno onesposobljeni, a neki mogu da se oporave.

Sve ovo dolazi posle zabrinutosti zbog dugoročnih posledica po zdravlje koje izaziva kovid-19, a koji se javljaju kod pacijenata koji su se žalili da su sedmicama ostajali umorni, ukočeni, slabi i imali problem s pamćenjem.

– Želimo da kliničari širom sveta budu upozoreni na ove komplikacije virusa – rekao je Zandi.

Izvor: Avaz.ba