SAVETOVANJE NA MOBILNOM

Problemi sa psihom su veoma rasprostranjeni, pa u savremeno doba mogu da se koriste i aplikacije za mentalno zdravlje, sposobne da pruže neophodnu prvu pomoć.

 

Za mentalno zdravlje se zna da utiče na baš sva područja našeg života, a verovali ili ne, u njegovom održavanju danas nam mogu pomoći i određene mobilne aplikacije.

aplikacije za mentalno zdravlje

Ovih dana se nudi besplatna psihološka pomoć telefonskim i online putem, ali vredna nadopuna tome mogu biti i mobilne aplikacije.

One su posebno korisne ako je ovo tek vaš prvi susret s borbom za mentalno zdravlje te osećate nelagodu da se direktno obratite stručnjaku.

Evo nekih od njih!

1. What’s Up

Jedna od aplikacija s vrlo visokim ocenama korisnika je What’s Up, koja u svom pristupu koristi kognitivno-bihevijoralnu terapiju kombinovanu s terapijom prihvatanja i posvećenosti (tzv. ACT). Time nastoji da pomogne kod problema s depresijom, anksioznošću, stresom i brojnim drugim tegobama.

Zamišljena je kao praćenje pozitivnih navika, koje nastoji da zadrži kod korisnika, kao i onih negativnih koje treba razvejati. Takođe, sadrži više od stotinu različitih pitanja kojima nastoji da pronikne u istinsko raspoloženje svakog korisnika, pa se potom usredsređuje na učenje toga kako zaustaviti negativne unutrašnje monologe.

Dostupno za Android

2. No More Zero Days

Kada nam se čini da su nam svi dani jednaki, od velike nam pomoći može biti aplikacija No More Zero Days koja nas podstiče na postavljanje malih i velikih ciljeva koje možemo postići u jednom danu i tako utiče na naše raspoloženje. Na kraju dana postavlja vam se pitanje šta se postigli, a koliko to god bilo malo ili veliko, povratna informacija daje vam do znanja da već i tim korakom budućnost izgleda svetlija.

Dostupno za Android i iOS

BioMind kapi protiv depresije

3. Skills

Za one koje više vole izazove za mentalno zdravlje u obliku igara tu je sjajna aplikacija Skills. Sastoji se od 13 igara koje se osvrću na jačanje tolerancije na stres, a koje se temelje na radu dr Martina Bohusa, jednog od vodećih istraživača psihoterapije u dijalektičkoj terapiji ponašanja. Svaka od 13 igara ima svoju svrhu, a kako ih rešavate tako i otključavate više nivoe i dobijate više saveta za jačanje svog mentalnog zdravlja.

Dostupno za Android i iOS

4. Self-help Anxiety Menagment (SAM)

SAM je aplikacija koja nudi širok raspon metoda za samopomoć onima koji su odlučni da pobede anksioznost. Aplikaciju je razvio tim univerzitetskih psihologa, informatičara i studenata kao prvih korisnika.

Ono što se posebno ističe kod nje je to što pokriva različite aspekte anksioznosti: sve od informacija o samom poremećaju, misilima koje prolaze glavom anksiozne osobe, načinima fizičkog opuštanja, načinima mentalnog opuštanja pa sve do veze telesnog zdravlja i anksioznosti. Takođe je od velike pomoći vodič kako sve te savete pretvoriti u realnost, a podrška se može naći i od ostalih korisnika u zatvorenoj grupi.

Dostupno za Android i iOS 

5. Pretežno vedro

Aplikacija koja je namenjena deci i mladima, a na hrvatskom je jeziku i nastala je kao rezultat zdravstvenih projekata čiji je cilj zaštita i unapređenje mentalnog zdravlja dece i mladih. Aplikacija se sastoji od četiri komponente pod nazivom: Kako si danas?; Ah! Ti osećaji!; Pretežno vedro (igra); Pitaj? Ne skitaj! (E-savetovalište).

Nakon što odredite svoje trenutno raspoloženje beležeći ugodne i neugodne osećaje, možete se dodatno informisati koristeći vizuelne, edukativne i/ili zabavne sadržaje koji su vezani uz emocionalnu pismenost. Možete da zatražite i savet stručne osobe ako je to potrebno, kako biste bolje razumeli sebe i svet oko sebe.

Dostupno za Android

Izvor: Zadovoljna.hr