UDRUŽENJE „HERC“

Svaki deseti oktobar u svetu je poznat kao Dan mentalnog zdravlja. U Srbiji ove godine se obeležava pod geslom „Može da se desi svakome“. Udruženje za podršku ljudima sa neurozom “Herc” poziva na niz manifestacija u Beogradu.

 

Mentalni poremećaji su drugi najveći zdravstveni problem srpskog stanovništva, posle kardiovaskularnih bolesti. Svaki četvrti stanovnik sveta tokom svog života ima neku vrstu mentalnog problema, dok svaka deseta osoba u Srbiji pati od paničnog poremećaja. Učestalost samoubistva kod adolescenata povećala se za 50%!

dan mentalnog zdravlja

Udruženje za podršku ljudima sa neurozom “Herc” Vas poziva danas u 17 sati i 30 minuta na manifestaciju povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja koju organizuje Caritas Srbije zajedno sa predstavnicama Mreže za mentalno zdravlje NauM u okviru kampanje koja ima za cilj unapređenje mentalnog zdravlja.

Uz poruku Može da se desi svakome, ove godine u Impact Hub–u, u Beogradu ( Makedonska 21 ) biće izloženi radovi Udruženja koja se bave mentalnim zdravljem, kao i zanimljiv program u vidu psiholoških i kreativnih radionica, Art likovne radionice, Radionice sito štampe, projekcije dokumentarnog filma i još mnogo toga.

Mentalna bolest, kao i bilo koja druga bolest, se ne dešava “tamo nekom”, već može oboleti svako od nas u nekom trenutku života.

Činjenice:

  • Statistički podaci Svetske zdravstvene organizacije, istraživanje 2004-2008, na uzorku od 5000 ljudi iz Evrope (640 iz Srbije) pokazuju da 24% populacije pati od anksioznih poremećaja, 12% od agorafobije i svaka deseta osoba pati od napada panike.
  • Istraživanje od 1997-2007, ukazuje da se svaka druga osoba u Srbiji ne oseća dobro i pati od blagih simptoma depresije; kod 4,4% žena i 2,4% muškaraca je dijagnostifikovana depresija. 55,8% građana Srbije je prijavilo teskobu, napor i umor.
  • Podaci sa instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta U Beogradu pokazuju da je 42% učenika srednje škole anksiozno.
  • Prema broju samoubistava Srbija je na 13. mestu u svetu, a mentalni poremećaji, depresija i zloupotreba psihoaktivnih supstanci uzroci su u više od 90% slučajeva, tvrde stručnjaci.

Udruženje za podršku ljudima sa neurozom “HERC” osnovano je 2009. u Beogradu, u cilju pružanja podrške osobama sa anksioznim i depresivnim tegobama (najčešći psihički poremećaji, preko 25% populacije).

O Udruženju Herc se možete informisati i na sajtu www.herc.org.rs, a možete nas pratiti i na društvenim mrežama:

FB: https://sr-rs.facebook.com/herc.udruzenje/

Instagram: http://instagram.com/herc_udruzenje

Twitter: https://twitter.com/udruzenje_herc?lang=en