ODLIČAN ANALGETIK

Istraživači su identifikovali kanflavin A i kanflavin B kao analgetska jedinjenja koja sadrži biljka kanabis.

Biljka kanabis

Stanja koja uzrokuju hronični bol mogu se teško rešiti. Ozbiljna i uporna bol ne samo da utiče na sposobnost čoveka da obavlja svakodnevne zadatke, već i smanjuje njegov kvalitet života.

biljka kanabis

Često lekari propisuju jake opioide koji mogu da blokiraju receptore za bol u mozgu kako bi pacijentima pomogli da normalno funkcionišu. Međutim, upotreba opioida dovodi do neželjenih nuspojava, kao i velikog rizika od razvoja zavisnosti prema ovim sintetičkim lekovima. Stoga su naučnici proširili potragu za sigurnijim i efikasnijim alternativama opioida uvidom u potencijal lekovitih biljaka.

Kanabis (Cannabis sativa) je lekovita biljka koja se široko koristi u SAD za lečenje bolova. Iako nije dovoljno jaka za ublažavanje žestokih bolova izazvanih nekom operacijom ili slomljenom kosti, biljka kanabis je dovoljno efikasna za lečenje hroničnih bolova povezanih sa godinama.

Mnogi ljudi vole da koriste kanabis jer je bezbedniji i manje izaziva zavisnost od opioida. Takođe je odlična zamena za nesteroidne protivupalne lekove, koji se ne preporučuju osobama sa bubrežnim problemima, čirevima ili gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB).

U nedavnoj studiji, istraživači sa Kalifornijskog univerziteta proučili su analgetska svojstva kanabisa. Posebno su se fokusirali na njegov sadržaj flavonoida koji čine nepsihoaktivna jedinjenja koja su inače prisutna u mnogim biljnim namirnicama. Istraživači su izvestili da neka jedinjenja u kanabisu pokazuju snažna protivupalna svojstva. Dva flavonoida, poznata i kao kanflavini, pokazala su se kao prirodna sredstva protiv bolova sa vrlo malo pratećih nuspojava. Istraživači su svoja otkrića objavili u časopisu pod nazivom Phytochemistry.

BioMind kapi protiv depresije

Kanflavini protiv upale

Otkriveni još pre više od tri decenije, kada je istraživanje kanabisa još uvek bilo prilično kontrolisano, kanflavini su sada poznati po svojim snažnim protivupalnim svojstvima. Ova jedinjenja su ubrajaju među specijalizovane metabolite za koje se veruje da doprinose lekovitoj svestranosti ove biljke.

Istraživači su u svojoj studiji identifikovali kanflavin A i kanflavin B kao analgetska jedinjenja koja se isključivo proizvode od kanabisa. Prema prethodnom istraživanju, kanflavini A i B su 30 puta efikasniji u smanjenju upale nego aspirin.

Analiza je utvrdila da oba ova jedinjenja mogu inhibirati proizvodnju dva proupalna medijatora – prostaglandina E2 i leukotriena. To je navelo istraživače da veruju da ova jedinjenja stoje iza pozitivnih efekata koje je pokazao kanabis u ispitivanjima u kojima je korišćen za lečenje bolova od neuropatije kod dijabetičara.

– Ovi molekuli nisu psihoaktivni i ciljaju upalu na njenom izvoru, što ih čini idealnim lekovima protiv bolova – kaže Tarik Aktar, profesor Univerziteta i viši autor studije.

– Mogućnost da ponudimo novu opciju za ublažavanje bola je uzbudljiva i ponosni smo što naš rad ima potencijal da postane novo sredstvo u arsenalu za ublažavanje bola – dodao je profesor Stiven Rotštajn, jedan od koautora studije.

On je naveo da je problem sa ovim molekulama u tome što su oni u kanabisu prisutni na niskom nivou.

– Sada radimo na razvoju biološkog sistema za stvaranje ovih molekula, koji bi nam pružio mogućnost da konstruišemo njihove velike količine – naveo je profesor Rotštajn.