REFLUKS KISELINE

Ukoliko imate čestu gorušicu, moguće je da imat GERB – gastroezofagealna refluksna bolest. Želudačna kiselina i sokovi se vraćaju iz želuca nazad u jednjak i time Vam stvaraju gorušicu.

Ukoliko se prejedete ili naginjete posle jela – to ponekad uzrokuje gorušicu i kiseli ukus u ustima. Ali povremena gorušica ne znači da imate GERB. Kod GERB-a refluks i gorušica traju duže i dolaze češće. Ako vam se to dogodi, morate da se lečite jer gastroezofagealna refluksna bolest može da izazove čireve i oštećenja jednjaka.

Kako se leči GERB ili gastroezofagealna refluksna bolest?

Šta uzrokuje GERB?

Obično kada progutate hranu, ona prvo kreće niz jednjak. Otvara se ventil (sfinkter) koji pušta hranu da prođe u želudac, a zatim se ventil zatvara. Kod GERB-a se ovaj ventil ne zatvara dovoljno čvrsto. Želudačna kiselina i sokovi iz želuca vraćaju se nazad (refluks) u jednjak.

Koji su simptomi?

Glavni simptom GERB-a je gorušica. Može se osećati kao peckanje, toplina ili bol iza grudne kosti. Uobičajeno je da imate simptome noću kada pokušavate da zaspite.

Ako imate bol iza grudi, važno je da se uverite da nije uzrokovan problemima sa srcem. Peckanje izazvano GERB-om obično se javlja posle jela. Bol od srca obično oseća kao težina, stezanje, nelagodnost ili tupi bol. Javlja se najčešće nakon što ste aktivni.

Kako se dijagnostikuje gastroezofagealna refluksna bolest?

Prvo, vaš lekar će uraditi fizički pregled i postaviti vam pitanja u vezi sa vašim zdravljem. Možda će čak biti potrebni i dodatni testovi. Vaš lekar može jednostavno lečiti vaše simptome preporukom lekova koji smanjuju ili blokiraju želudačnu kiselinu.

Ovi lekovi uključuju H2 blokatore kao što su famotidin i inhibitori protonske pumpe kao što je omeprazol. Ako se gorušica ugasi nakon uzimanja leka, vaš lekar će verovatno dijagnostikovati GERB.

BioGast kapi za Helikobakter pilori

Kako se leči gastroezofagealna refluksna bolest?

Za blage simptome GERB-a možete isprobati lekove bez recepta. Tu spadaju antacidi i H2 blokatori. Promena ishrane, gubitak kilograma ako je potrebno i unošenje drugih promena životnog stila takođe može pomoći. Ako i dalje imate simptome nakon uvođenja ovih promena načina života i upotrebe lekova bez recepta, obratite se svom lekaru.

Vaš lekar može da preporuči operativni zahvat ako lek ne deluje ili ako ne možete da uzimate lek zbog neželjenih efekata. Fundoplikacija je procedura koja ima za cilj da ojača ventil između jednjaka i želuca. Ali mnogim ljudima je i dalje potreban neki lek čak i nakon operacije.

Gastroezofagealna refluksna bolest je česta kod trudnica. Promene životnog stila i antacidi obično mogu pomoći trudnicama koje imaju GERB. Većina antacida bez recepta sigurno se koristi tokom trudnoće za lečenje simptoma.

Antacidi koji sadrže natrijum bikarbonat mogu izazvati nakupljanje tečnosti, pa ih trudnice ne bi trebale uzimati. U redu je koristiti antacide koji sadrže kalcijum karbonat.

Kako se kontroliše gastroezofagealna refluksna bolest?

Možda ćete morati da uzimate lekove više godina da biste lakše kontrolisali simptome. Ali takođe možete da promenite svoj način života kako biste olakšali simptome GERB-a. Evo nekoliko stvari koje treba pokušati:

  • Promenite svoje prehrambene navike.
  • Najbolje je jesti nekoliko malih obroka umesto dva ili tri velika obroka.
  • Nakon što jedete, sačekajte 2 do 3 sata pre nego što legnete. Obroci kasno noću nisu dobra ideja.
  • Čokolada, menta i alkohol mogu pogoršati GERB. Opuštaju ventil između jednjaka i želuca.
  • Začinjena hrana, hrana koja sadrži puno kiseline (poput paradajza i pomorandže), kao i kafa mogu pogoršati simptome GERB-a kod nekih ljudi. Ako su vaši simptomi pogoršani nakon što pojedete određenu hranu, možda biste želeli da prestanete da jedete tu hranu da biste videli da li će se vaši simptomi poboljšati.
  • Ne pušite i ne žvaćite duvan.
  • Ako se gorušicu javlja noću, podignite uzglavlje kreveta oko 15 do 20 cm.
  • Ne nosite usku odeću oko struka.
  • Smršajte ako je potrebno.

Izvor: Prirodanadar.rs