JAPANSKA JABUKA

Japanska kaki jabuka (lat. Diospyros kaki) je veoma ukusno i egzotično voće, sa narandžastim plodovima koji nam pružaju mnogo više od slatkog ukusa.

Japanska kaki jabuka se često može videti na pijacama i u marketima u odeljku sa voćem, pa se možda pitate odakle nam dolazi ovaj plod i zašto je toliko zdrav.

Japanska kaki jabuka - egzotično i slatko voće koje je lekovito

Naime, ovaj egzotični plod ima brojna lekovita svojstva, uključujući i sposobnost da poboljša zdravlje očiju, smanjuje znake starenja, sprečavaju razne vrste raka, poboljšava varenje, jača imuni sistem, snižava holesterol, ubrzava metabolizam, jača kosti, poboljšava kognitivne funkcije, snižava krvni pritisak i deluje pozitivno na kožu.

Osim toga, japanska jabuka koja je poznata i kao kaki jabuka, može pomoći vašem telu da se brže izleči, pomaže u gubitku telesne težine, smanjuje upale i povećava cirkulaciju krvi u celom telu.

Da li vam ovo zvuči dovoljno da uvrstite ovu zanimljivu i zdravu voćku u svoju ishranu?

Japanska kaki jabuka je poznata i kao Persimon, istočna ili zlatna jabuka – budući da vodi poreklo iz Kine i Japana. Ovo je naziv za više različitih vrsta sličnih voćaka iz iste naučne porodice Ebenaceae.

Iako je najpopularnija verzija ovog voća prvobitno poreklom iz Kine, ona se proširila širom sveta u poslednjih nekoliko stotina godina, i slične vrste su pronađene u drugim delovima sveta. To ukazuje da se japanska jabuka u ishrani koristi već hiljadama godina, i to u mnogim različitim kulturama.

Plodovi japanske jabuke mogu da se jedu sveži, sušeni, sirovi ili kuvani – a uglavnom su slatki i kašasti. Ukoliko se dopusti da u potpunosti sazri, meso japanske jabuke skoro da može da se pokupi sa kašikom.

Duga lista zdravstvenih prednosti koje ovo interesantno voće može da vam pruži, je pre svega zbog veoma visokog sadržaja vitamina i minerala, kao i nekih neobičnih organskih jedinjenja. Ovo uključuje vitamin A, vitamin C, vitamin E i vitamin B6 , kao i dijetetska vlakna, mangan, bakar, magnezijum, kalijum i fosfor.

Organska jedinjenja su verovatno najvažniji aktivni sastojci ovog voća, a oni uključuju: katehine, galokatehine, betulinsku kiselinu i razna karotenoidna jedinjenja.

Budući da japanska kaki jabuka značajno snižava krvni pritisak – pa ako imate nizak pritisak, to može biti opasno. Osim toga, ovo voće ne bi trebalo ni na koji način da vam škodi, već suprotno – može samo da poboljša vaše zdravlje.

 Japanska kaki jabuka nutritivna i kalorijska vrednost

Japanska jabuka – kalorije

 Porcija od 100 grama japanske jabuke sadrži 127 kalorija. Sa 1,3 kalorija po gramu, kaki jabuka se smatra nisko-energetski gustom hranom, što znači da sadrži malo kalorija u odnosu na svoju težinu u gramima.

Konzumiranje nisko-energetski guste hrane, kao što je japanska jabuka, pomaže da održite nizak unos kalorija, a da se osećate sito, što je dobar način da izgubite suvišnu telesnu težinu.

BioImunitet kapi za imunitet

Ugljeni hidrati, proteini i masti

Japanska kaki jabuka je bogata ugljenim hidratima i sadrži zanemarljivu količinu masti i proteina. Porcija od 100 g japanske jabuke sadrži 33.5 grama ugljenih hidrata, 0.4 grama masti i 0.8 grama proteina. Ugljeni hidrati, masti i proteini su esencijalni za organizam i igraju različite uloge u njemu.

Ugljeni hidrati su osnovni izvor energije i koriste se kao gorivo za fiziološke funkcije, kao i za fizičku aktivnost. Masti pomažu da se apsorbuju vitamini rastvorljivi u mastima i okružuju organe, pružajući im potporu. Proteini se koriste za proizvodnju hormona, enzima i za popravku tkiva.

Visok sadržaj vitamina C

Porcija od 100 g kaki jabuke sadrži 66 miligrama vitamina C – skoro koliko i pomorandža, i zadovoljava 110% dnevno preporučenog unosa za ovaj važan vitamin. Vitamin C je vitamin rastvorljiv u vodi i poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima.

Kao antioksidant, vitamin C štiti ćelije od slobodnih radikala, i mogu da smanje rizik od srčanih bolesti i raka. Vitamin C je takođe potreban da bi se proizveo kolagen.

Izvor gvožđa i kalcijuma

Možda vam deluje pomalo čudno, ali japanska kaki jabuka je takođe izvor gvožđa i kalcijuma. Porcija od 100 g kaki jabuke sadrži 2.5 miligrama gvožđa, što je 14% dnevno preporučenog unosa.

Gvožđe je esencijalni mineral koji pomaže prenos kiseonika kroz organizam. Ista porcija japanske jabuke sadrži 27 miligrama kalcijuma, što je 3% dnevno preporučenog unosa. Kalcijum je najzastupljeniji mineral u telu i neophodan je za zdrave kosti i zube.

Izvor: Prirodanadar.rs