IZ PRIRODE ZA BOLJI VID

Da je povoljan avokado za zdravlje očiju to ne moramo ni da znamo, utvrđujući činjenice o bogatstvu hranljivih materija koje u sebi ima za bolji vid. Dovoljno je pogledati njegov oblik koji veoma upućuje na to!

 

Avokado je voće u svetu popularno zbog svog izvrsnog ukusa i neverovatne hranljive vrednosti. On se već dugo koristi i u kuhinjama širom planete, jer osim toga što se fantastično uklapa u razna jela, avokado je veoma zdrav plod. Odličan je izvor vitamina i minerala.

avokado za zdravlje očiju

U toku sve većeg proučavanja blagodeti koje određeno voće ili povrće ima na naše organe, naučnici su uvideli jednu neverovatnu sličnost u obliku određenog ploda sa oblikom organa na koji blagotvorno deluje. Avokado se svakako može svrstati u ovu grupu, jer pospešuje i podstiče zdravlje očiju i bolji vid, a svojim oblikom upravo podseća na taj vitalni ljudski organ.

Najmanje pet karakteristika avokada mogu se izdvojiti kao činjenice koje jasno ukazuju na to da bogatstvo hranljivih materija u njemu povoljno utiče na oči.

  1. Izvor antioksidanata

Šta to čini avokado dobrim za naše oči? Dokazano je da avokado u sebi sadrži prirodni antioksidant koji ima ulogu u održavanju zdravlja oka. Lutein je karotenoid kojim avokado obiluje, a upravo čini to da oči budu što zdravije. Konzumiranjem samo tridesetak grama ovog sjajnog voća, možemo da dobijemo oko 80 mikrograma luteina, što predstavlja zavidnu zalihu ove materije.

  1. Sprečava makularnu degeneraciju

Samim tim što u avokadu ima luteina, to znači da je zagarantovano zdravlje očiju. Zaista, avokado aktivno učestvuje u prevenciji makularne degeneracije oka, bolesti koja se vezuje za starost. U sprečavanju ovog oboljenja, avokado je najbolje prirodno rešenje, pa je njegovo dodavanje u redovnu ishranu ujedno i najbolji način da se makularna degeneracija drži podalje od očiju. Svakako, za vid od ostalih namirnica koje se preporučuju su voće i povrće bogato karotenoidima, kao što su zeleniš, pomorandža i žuta boranija.

  1. Izvor vitamina E

Ne samo što u sebi ima lutein, već je avokado bogat izvor i vitamina E koji je još jedan od uzroka boljeg zdravlja očiju. Ispostavilo se da su vitamin C i E antioksidanti koji se nalaze u retini oka, dok vitamin E može pomoći u sprečavanju slobodnih radikala. Kao rezultat toga, ova dva vitamina će u zajedništvu sa luteinom efikasno raditi na podsticanju zdravlja očiju. Još je veći doprinos vidu i to što ovi vitamini kombinovani sa cinkom mogu smanjiti nastupajući rizik od katarakte.

  1. Izvor vitamina K

Jedna od najboljih prednosti avokada za oči je način na koji se bavi podočnjacima. Ova korist moguća je zbog prisustva vitamina K u avokadu. Štaviše, sve što treba da uradite je korišćenje kreme za negu oko očiju koja sadrži vitamin K ili prirodna maska za oči napravljena od avokada.

  1. Tretman avokadom

Prirodni tretman kod tamnih i naduvenih krugova ispod očiju može se izvesti zahvaljujući fantastičnim prednostima avokada. Potrebno je oljuštiti avokado i izvaditi njegov tvrdi središnji deo, a zatim ga iseći na tanke šnite i staviti po jednu ispod oba oka. Redovni dnevni tretman u trajanju od oko 20 minuta omogućiće najbolje moguće rezultate u uklanjanju ovih neatraktivnih mrlja ispod očiju.