RUŽIČASTO OKO

Kako se leči konjuktivitis ili ružičasto oko i koji su prepoznatljivi simptomi ove neprijatne virusne ili bakterijske infekcije.

Konjuktivitis

Konjunktiva je prozirna i glatka sluzokoža koja prekriva skleru (beli deo oka) i unutrašnju površinu kapka, povezujući zadnju površinu kapka i očnu jabučicu. Konjunktiva reaguje na širok spektar bakterija, virusa, infekcija, alergija, toksičnih uzročnika, a takođe je povezan sa drugim bolestima.

Konjuktivitis i njegovo lečenje, koji su najčeši simptomi?

Zbog toga su najčešći uzroci konjuktivitisa različiti spoljni faktori koji negativno utiču na oko. Suze sadrže antitela i enzime koji sprečavaju razvoj bakterija, tako da suze štite konjuktivu razblaživanjem i ispiranjem bakterija.

Upala se javlja u mnogim oblicima: od blagog crvenila, pojačanog suzenja, akutne gnojne upale, pa sve do dugoročnih problema povezanih sa izlučivanjem suza. Virusni i bakterijski oblici konjuktivitisa često se javljaju u detinjstvu, ali mogu se javiti i u odrasloj dobi. Crvenilo očiju može se pojaviti u bilo kojem dobu.

Uzroci

Konjuktiva je svakodnevno izložena mikroorganizmima (virusi I bakterije) i drugim oblicima iritacije (različiti alergeni). Suze štite konjuktivu razblaživanjem bakterija i ispiranjem. Suze takođe sadrže enzime i antitela koji sprečavaju razvoj bakterijske infekcije.

Postoji mnogo uzroka konjuktivitisa. Najčešće su virusne infekcije; ostali uzročnici su bakterije, klamidije, gljivice i paraziti.

Virusni i bakterijski oblici konjuktivitisa su vrlo zarazni i mogu se vrlo brzo proširiti među decom, ponekad uzrokujući lokalne epidemije. Ostali uzroci su alergije (alergijski konjuktivitis), izlaganje hemikalijama, iritacija vetrom, prašinom, dimom. Ružičasto oko takođe može da prati uobičajene prehlade i osipe.

Novorođenčad se može zaraziti bakterijama (klamidija) u porođajnom kanalu. Ova bolest se naziva neonatalni inkluzijski konjunktivitis ili oftalmia neonatorum.

Nošenje kontaktnih sočiva, posebno sočiva sa dugim nošenjem, takođe je rizično, kao i kontakt sa ljudima sa ružičastim očima.

Simptomi

Ružičasto oko ili konjuktivitis je upala omotača (konjunktiva) koja pokriva unutrašnju stranu očne kapke i spoljni deo očne jabučice, tj. sklere. Upala uzrokuje širenje krvnih sudova, što postaje vidljivo i daje ružičasti izgled očiju.

Oči su pogođene svrbežom ili peckanjem, a ponekad se osećaja topline u njima. Takođe, tokom noći mogu se pojaviti suze ili zadebljali sekret, a pacijent sa konjuktivitisom može imati problema sa otvaranjem očiju nakon buđenja ili osećajem „zalepljenih kapka“, koji može trajati I do nekoliko minuta.

Ostali simptomi i znakovi konjuktivitisa uključuju:

  • otekla konjunktiva;
  • osećaj prisutnosti stranog tela u oku;
  • osetljivost na svetlo;
  • uvećani i bolni limfni čvorovi koji se nalaze ispred uha (limfni čvorovi su veoma važni, jer predstavljaju način na koji se tečnost unutar tela „pročišćava“ od bakterija, virusa i drugih patogena);
  • osećaj nelagodnosti pri nošenju kontaktnih sočiva (ne mogu da stoje mirno ili se zbog svrbeža oseća svrab

Sweden bitter oglas 900px

Lečenje konjuktivitisa

Konjuktivitis obično prolazi bez specifičnog lečenja. Da biste smanjio bol, naročito suze, koriste se veštačke suze ili kapi za oči koje se mogu kupiti bez recepta lekara.

Preporučuje se jači tretman ako se simptomi pogoršaju (npr. Grebanje, zamagljen vid, intenzivno crvenilo, nelagodnost) ili ako se nakon hemoterapije ili drugog lečenja od malignih oboljenja pojavi konjuktivitis ili ako osoba ima HIV infekciju.

Simptomi virusnog konjuktivitisa nestaju nakon 7-14 dana, osim u slučaju ozbiljnijih infekcija. Ne zahteva terapiju. Antibiotici nisu efikasni kao terapija, a antivirusni lekovi se primenjuju samo ako je infekcija izazvana virusom Herpes Zoster ili Herpes simplex.

Kontaktni sočivi mogu izazvati konjuktivitis

Umereni bakterijski konjuktivitis takođe se ne leči. Primjena antibiotika skraćuje trajanje bolesti. Mogu se koristiti kapi za oči s antibioticima ili antibiotičkim mastima koje ubijaju uzročnika i često sadrže kortikosteroide koji smanjuju upalni odgovor (inflamaciju).

Obavezno se konsultujte sa lekarom ukoliko ne primetite poboljšanje 24 sata nakon primene antibiotika! Najčešće se koristi hloramfenikol.

Lečenje atopijskog (alergijskog) konjuktivitisa uključuje eliminaciju ili udaljavanje od uzročnika. Često se događa da upala nastaje kao posledica iritacije izazvane nošenjem kontaktnih sočiva, te ih zato treba zaustaviti i izbegavati dok infekcija potpuno ne nestane.

Izvor: Prirodanadar.rs