BOLESTI POLJUPCA

Pored najčešće bolesti poljupca – mononukleoze, postoje i mnoge druge. Pored pozitivnih emocija, poljubac može da ima i negativne posledice.

Bolesti poljupca

Bolesti poljupca - pored mononukleoze, koje još postoje?

Poljubac je dodir usnama kojima živa bića pokazuju najintenzivnija romantična osećanja, naklonost, iskazuju poštovanje.

Bićete šokirani kada saznate da je usna duplja rezervoar mikroorganizama, a poljubac okidač za bolest. Ljubljenjem možete da dobijete neku od mnogobrojnih infekcija. Drugim rečima, ne prepuštajte se bezglavo ljubavnom zanosu! Dobro  razmislite kada sledeći put neko, koga ne poznajete baš dobro, poželi da vas dodirne usnama.

Paradontopatija

Trebalo bi da prestanete da se ljubite s nekim kome je oralna higijena slabija stvar, ako ne želite da uništite svoj beli i zdrav osmeh. Ljubljenjem možete dobiti paradontopatiju, bolest koju karakteriše upala mekih tkiva usta i desni. Ako se ne leči ona može dovesti do ispadanja zuba.

Bolesti ruku, nogu i usta

Ova bolest je dosta zarazna, lako se prenosi i to direktno, sa osobe na osobu poljupcem ili indirektno preko predmeta. Bolest ruku, nogu i usta uzrokuju virusi iz grupe enterovirusa koji žive u digestivnom traktu, posebno Koksaki virus.

Upala grla

Upala grla je povezana sa infekcijim Streptokoka. Simptomi su bolovi u grlu, promukao glas i groznica. Ovo može uzrokovati mnogo ozbiljnija oboljenja kao što su upale bubrega i reuma.

Obična prehlada

Možete dobiti prehladu ako se ljubite s nekim ko ima klice virusa. On se nalazi u grlu zaražene osobe, koja toga nije svesna i može vas vrlo lako zaraziti.

Grip

Ova respiratorna infekcija može se preneti ljubljenjem. Preporučuje se da ne ljubite nekog ko ima bol u grlu, groznicu, kašalj, zapušen nos, curenje iz nosa, jer su to sve simptomi gripa.

Herpes

Virus herpesa simpleks tipa 1 (HSV-1) javlja se kao promene u vidu oštećenja kože i sluzokože, a do njih dolazi zbog pada imuniteta, iscrpljenosti, umora, stresa, i prevelikih fizičkih napora. Savet je da, pre nego što poželite nekoga da poljubite, dobro pogledate da li ima ranice po licu.

Gljivice na jeziku

Kandida je gljivica, koja dovodi do zdravstvenih tegoba kada se prenamnoži u organizmu čoveka. Javlja se u vidu belih naslaga, obično na jeziku i unutrašnjoj strani obraza. Naročito se javlja kod kod osoba kod kojih je slab imunitet, kod starijih osoba, beba i male dece.

Hepatitis B

Hepatitis B se prenosi direktniim kontaktom sa inficiranom krvlju, ali može se zaraziti i preko poljubaca. Ovo je moguće kada se ljubite s nekim ko ima herpes.

BioImunitet kapi za imunitet

Infektivna mononukleoza

Toliko je rasprostranjena da smo je u detinjstvu gotovo svi imali, a da to i ne znamo! Mislili smo da bolujemo od gnojne angine a to je u stvari bila mononukleoza. Kad vas jednom poseti, ostavlja vam imunitet. Mala je verovatnoća da bi oni koji su već imali virus mogli ponovo naleteti na njega.

Mononukleoza jedna od bolesti poljupca se prenosi fizičkim kontaktom među osobama, i to preko pljuvačke, sekreta iz nosa i ždrela ili preko suza. Mononukleoza je dobila naziv ’bolest poljupca” jer je ljubljenje najčešći način na koji mladi jedni drugima prenose mononukleozu.

Uzrokuje je Epštajn-Barov virus. Budući da se prenosi zaraženom pljuvačkom i da je veoma česta među mladima, savet bi glasio: ne prepuštajte se olako ljubavnim čarolijama!

Kako se prenosi mononukleoza

Važno je znati da se virus koji uzrokuje mononukleozu može naći u pljuvački i do 18 meseci nakon infekcije. Nakon prve infekcije, virus unutar domaćina ostaje doživotno, a povremeno se može reaktivirati i ponovno izlučivati iz grla i ždrela.

Koji su simptomi i znakovi mononukleoze

Do pojave prvih simptoma obično prođe i do 14 dana nakon izlaganja virusu. Na samom početku javlja se bezvoljnost, gubitak energije, gubitak apetita i povremene groznice.

Ovi simptomi mogu trajati od jednog do tri dana pre nego što nastupe nešto teži simptomi koji uključuju: temperaturu i otok limfnih čvorova (posebno u području vrata), bolno i crveno grlo uz upalu krajnika (anginu).

Najčešći simptom koji bolesnika dovede lekaru je upravo bolno grlo.  Kod oko polovine bolesnika dolazi i do otoka i osetljivosti slezine, organa smeštenog ispod levog rebarnog luka koji je važan za imunološku odbranu organizma.

Kod dela bolesnika i jetra se poveća i postaje osetljiva što se oseća kao neprijatan pritisak ispod desnog rebarnog luka. Crveni osip koji podseća na osip kod boginja se javlja kod oko pet odsto bolesnika.

Uobičajeni tok bolesti

Najizraženiji simptomi su u prvih pet do sedam dana bol i osetljivost grla, a tokom narednih 10 dana ti simptomi polako nestaju. Otok i osetljivost limfnih čvorova nestaju za oko tri nedelje. Umor i malaksalost mogu potrajati i nekoliko meseci nakon nestanka ostalih simptoma.

Tokom prvih šest do osam nedelja svim bolesnicima se preporučuje mirovanje i uzdržavanje od sporta i drugih oblika fizičke aktivnosti. Iako je u više od 90 odsto slučajeva infektivna mononukleoza bezopasna bolest, u retkim slučajevima može doći do nastanka teških komplikacija kao što su opstrukcija disajnog sistema, zahvatanje centralnog živčanog sistema ili koštane srži.

Kako  ne bi došlo do jedne od težih komplikacija, pucanja povećane slezine, posebno tokom fizičke aktivnosti,neophodno je pridržavati se uputstva o mirovanju. Virus se nalazi u krvotoku pa fizička aktivnost samo produbljuje bolesno stanje jer se aktivnošću provocira širenje krvnih sudova, što virusu koji cirkuliše u limfocitima omogućuje da se još bolje i dalje širi krvotokom.

Terapija mononukleoze

Terapije protiv mononukleoze nema. Lečenje je simptomatsko, kao i kod gripa,. Deluje se na najdominantnije simptome bolesti. Umor se rešava odmorom, visoka temperatura snižava se antipireticima, angina se leči antibioticima. Ipak, u 99 posto slučajeva bolest prolazi s mirovanjem.

Prevencija mononukleoze

Kako do infekcije ne bi došlo, treba izbegavati kontakt sa pljuvačkom osobe koja ima mononukleozu kao i osobe koja je bolest nedavno prebolela. Osoba koja ima mononukleozu s drugima ne sme da deli pribor za ličnu higijenu kao što su pribor za jelo, čaša, ili četkica za zube, a prilikom kijanja i kašljanja treba paziti na zaštitu usta i nosa.

Decu tome treba posebno naučiti. Igračke deteta treba održavati čistima i ne dopuštati da ih druga deca stavljaju u usta. Osobe s nedavnom EBV infekcijom ne bi smele da daju krv.

Izvor: Prirodanadar.rs