POVRATAK KORENIMA

Iako tako izgleda, šareni kukuruz nije produkt teške radijacije niti je izašao iz neke laboratorije. Naprotiv, potpuno je prirodan i zdrav.

 

Priroda često ume da nas iznenadi čudesima koja napravi, a jedno od njenih čuda je i ovaj šareni kukuruz koji izgleda kao da je napravljen od stakla i kristala. Kad bacite pogled na njega verovatno ćete se zapitati da li je on posledica neke teške radijacije ili je neka davno zaboravljena vrsta.

šareni kukuruz

Svako zrno ovog kukuruza je dugačije i podseća na mali dragulj, ali nije veštačko ni nezdravo. Sasvim je prirodan i nastao je na tlu gde su se selektivno sadile različite vrste. Kako su se te vrste ukrštale, tokom vremena su napravile ove neobične klipove. Prvi uzorak ovog kukuruza se pojavio 2012. godine, a do sada je više puta ispitivan i sasvim bezbedno se može naći na vašem tanjiru.

U ishrani ga možete koristiti kako želite, kuvan, pečen, kao brašno ili u obliku kokica, ne zaboravite da je to običan kukuruz, pa ga možete tretirati kao i bilo koju drugu vrstu.

Iako se može uvrstiti među „običan“ kukuruz, iza ove čarolije stoji jedna veoma neobična priča:

Ovaj šareni kukuruz je nastao u Oklahomi, na njivama farmera Karla Barnsa (koji je umro 2016. godine). Sledeći svoje korene, potomak grand Čiroki indijanaca, je počeo da sadi starije vrste kukuruza, kakve su i oni sadili. Karl je uspeo da izoluje seme iz nasleđenog kukuruza koji se sadio još 1800. godine, kada su Čiroki prešli u današnju Oklahomu.

Tokom vremena, Barns je putovao na farmerske sajmove širom Amerike, pa je delio i razmenjivao semena sa ljudima koji su isto tako gajili retke vrste. Počeo da uzgaja više vrsta i sorti koje su se međusobno ukrštale. Ali, osvetlucavi kukuruz Barns nije zadržao samo za sebe, opčinjen raznim bojama farmer Greg Šoen se pridružio Barnsu i počeli su da ukrštaju svoje sorte.

Tako su nastale nove šarene i svetlucave vrste, a kako je Barns preminuo kompanija „Glass Gem corn“ se sada stara o ovim kukuruzima.

Izvor: Businessinsider.com