STRAH OD ORDINACIJE

Sindrom belog mantila naziv je za poremećaj usled kojeg kod pacijenata nastaje visok krvni pritisak, jer je on izmeren u prisustvu lekara ili medicinske sestre.

 

Ako vam se dogodilo da prilikom uobičajene kućne kontrole pritiska aparat pokazuje normalne vrednosti, a da vam je pritisak značajno veći kada ga kontroliše osoba u belom mantilu, možda ste i vi jedna od mnogih osoba koje su razvile hipertenziju (sindrom) belog mantila.

sindrom belog mantila

Kao i u slučaju drugih poremećaja, i ovde je temeljna dijagnoza ključ za rešavanje uzroka, a samim tim – i posledica problema.

Normalnim krvnim pritiskom smatra se pritisak 120/80. Lekari obično hipertenzijom definišu očitavanje koje je veće od 140/90.

Uobičajeni uzroci pojave hipertenzije najčešće su: gojaznost, nedostatak fizičke aktivnosti, nezdrave životne navike, učestala izloženost stresu, preveliki unos soli, porodična anamneza, poremećaji štitne žlezde, oboljenje bubrega i dr.

Sindrom belog mantila, međutim, jeste povišen krvni pritisak koji se javlja samo u lekarskoj ordinaciji, to jest – u prisustvu lekara, i dovodi se u vezu sa napetošću, strahom, nervozom ili anksioznošću izazvanom lekarskim pregledom.

Istraživanja sugerišu da bi između 15 i 30 procenata pacijenata kojima je u lekarskoj ordinaciji izmeren visok krvni pritisak moglo biti pod uticajem sindroma belog mantila.

Neki stručnjaci smatraju da hipertenzija izazvana prisustvom lekara može biti preteča, ili najava stvarne hipertenzije.

Stres i anksioznost igraju značajnu ulogu u razvijanju visokog krvnog pritiska, tako da ljudi sa sindromom belih mantila mogu dodatno biti izloženi riziku zbog problema izazvanih povišenim krvnim pritiskom.

BioCapillary oglas 900 px

Istraživanja takođe ukazuju da pacijenti koji pate od ovog sindroma imaju veće šanse da razviju i neku od kardiovaskularnih bolesti.

Lečenje sindroma belog mantila

Lečenje sindroma belog mantila može biti teško, jer ga je teško razlikovati od klasične hipertenzije i utvrditi uslove njegovog javljanja.

Zbog toga je lekarima neophodno više merenja, i to u različitim okolnostima – u ordinaciji, apoteci, kod kuće.

Kako sprečiti da se ovaj sindrom javi?

U situacijama kada se pacijent uznemiri u prisustvu lekara, prilikom merenja krvnog pritiska, ili čak pre toga – čekajući pregled, tehnike opuštanja, kao što su vežbe disanja ili meditacija, mogu biti od velike pomoći.

Jedna od najboljih vežbi jeste brojanje stvari pomoću čula. Na primer, osoba bi mogla da prebroji tri stvari koje vidi u prostoriji, dve stvari koje čuje i jednu stvar koju može da dodirne.

Ova vežba može pomoći da se manje fokusira na ono što je brine, što će prirodno sniziti pritisak povećan napetošću zbog pregleda.

Izvor: Medik.rs