UPRAVLJANJE HIPERTENZIJOM

I lekari i pacijenti dobro znaju da krvni pritisak nije lako držati pod kontrolom. Lekari zbog toga propisuju terapiju, dok pacijenti treba da se oslone i na prirodne tretmane nadzora nad hipertenzijom.

 

Poznato je da je visok krvni pritisak (hipertenzija) tihi ubica. To znači da ovo stanje nema očigledne simptome i može proći sasvim nezapaženo i nelečeno mnogo godina ukoliko se na vreme ne drži pod kontrolom.

pritisak pod kontrolom

Da biste efikasno upravljali krvnim pritiskom, možete najpre izvršiti promene načina života kao što su redovno vežbanje, uključivanje korisnih namirnica u ishranu i uzmanje suplemenata korisnih za kontrolu hipertenzije.

Zbog čefa su alternativni prirodni tretmani bolji od lekova za hipertenziju?

Lekari često propisuju lekove za povišen krvni pritisak, ali ovi lekovi su neretko povezani sa negativnim pratećim pojavama.

Na primer, beta blokatori smanjuju krvni pritisak blokirajući efekte hormona stresa poput epinefrina. Kako ovi lekovi blokiraju hormone stresa, tako usporavaju nervne impulse koji putuju kroz vaše srce. To znači da se usporavaju otkucaji srca dok se krv pumpa manjom snagom u telu.

Beta blokatori mogu izazvati štetne efekte kao što su hladni ekstremiteti, vrtoglavica, opšta slabost, suva usta, suvoća očiju i kože, umor… Ovi medicinski lekovi takođe izazivaju i manje uobičajene neželjene efekte kao što su depresija, nesanica, hipotenzija, osip, usporeni rad srca, oticanje ruku ili stopala, kijanje ili otežano disanje.

Najbolji način za upravljanje krvnim pritiskom je usvajanje zdravih životnih navika, kao što su redovno vežbanje i uravnotežena ishrana.

Možemo reći da postoji bar 5 prirodnih tretmana koji mogu da visok krvni pritisak uvek drže pod kontrolom.

Dobijanje kvalitetnog sna

Kvalitetan san pomaže telu da se izleči i oporavlja. Istraživanja sugerišu da ljudi sa nesanicom, nedostatkom sna ili apnejom rizikuju da imaju povišen krvni pritisak, za razliku od onih koji spavaju najmanje sedam sati kvalitetnog sna svake večeri.

Pratite svoje obrasce spavanja i ponašanje, a zatim izvršite potrebne promene da biste podstakli kvalitetan san i upravljali krvnim pritiskom. Pokušajte da promenite svoje navike spavanja i ciljajte na minimum šest sati kvalitetnog sna.

Upravljanje stresom

Stres i anksioznost su takođe povezani sa povišenim nivoom krvnog pritiska. Ako ste stalno pod stresom, odvojte vreme za određene fizičke vežbe pomoću kojih ćete se opustiti.

Kombinujte vežbe disanja sa meditacijom da biste upravljali stresom i pomogli da se um smiri. Vežbe disanja mogu pomoći da vaš nervni sistem bude opušteniji, što potom smanjuje krvni pritisak.

Joga je dobra za fizičko i mentalno zdravlje. Međutim, ako ste trudni ili imate hipertenziju i išijas, izbegavajte određene joga poze koje mogu izazvati nelagodu.

Bobičasto voće

Bobice su superhrana puna korisnih polifenola koji podstiču zdravlje srca.

Održavanje vašeg zdravlja zdravim i jakim pomaže vam da smanjite rizik od javljanja visokog krvnog pritiska. Studije su otkrile da redovno konzumiranje bobica može poboljšati stanje pacijenata sa hipertenzijom.

Magnezijum

Zategnuti mišići u arterijama mogu uzrokovati povišen krvni pritisak. Međutim, kada redovno konzumirate hranu bogatu magnezijumom, ovaj hranljivi sastojak pomaže vašim krvnim sudovima da se opuste.

Izvori magnezijuma nalaze se u mahunarkama, integralnim žitaricama i mnogim vrstama povrća.

Prirodni dodaci ishrani

Uzimanje suplemenata (dodataka ishrani) takođe se preporučuje za prirodno upravljanje krvnim pritiskom.

Ekstrakt belog luka često se kombinuje sa tradicionalnim tretmanima visokog krvnog pritiska, ali ekstrakt je efikasniji kada se uzima sam.

Riblje ulje jača zdravlje srca i pomaže u snižavanju hipertenzije.

Hibiskus, koji se može piti kao čaj, prepun je korisnih polifenola i antocijanina koji podstiču zdravlje srca i stabilniji nivo krvnog pritiska.