DOVOLJNA DOZA NATRIJUMA

Istraživači sa Univerziteta Pensilvanija i Ohajo otkrili su da prirodni antioksidanti u siru igraju zaštitnu ulogu protiv oksidativnog stresa, koji može da ošteti krvne sudove.

 

Studija objavljena u Journal of Nutrition otkrila je da antioksidanti u siru pomažu u očuvanju funkcije krvnih sudova.

antioksidanti u siru

Iako su male doze natrijuma neophodne za telo, ishrana sa previše natrijuma povezana je sa faktorima rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti kao što je visok krvni pritisak.

Američko udruženje za srce preporučuje ne više od 2.300 miligrama natrijuma dnevno, što je jednako jednoj kašičici soli. Međutim, Amerikanci u proseku dnevno unose 3.400 mg natrijuma, pokazuju podaci Uprave za hranu i lekove.

„Mogućnost uključivanja više mlečnih proizvoda, poput sira, mogla bi biti alternativna strategija za smanjenje kardiovaskularnog rizika i poboljšanje zdravlja krvnih sudova bez nužnog smanjenja ukupnog natrijuma“, kaže vodeća autorka studije Bili Alba.

Antioksidanti u siru štite krvne sudove

Iako je sir bogat natrijumom, prethodna istraživanja su već otkrila da mlečni proizvodi mogu da poboljšaju zdravlje krvnih sudova. U studiji su istraživači ispitivali efekte sira na krvne sudove kod 11 odraslih osoba bez krvnog pritiska. Učesnici je trebalo da slede svaki od četiri načina ishrane tokom osam dana: ishrana sa malo natrijuma i bez mleka, ishrana sa niskim sadržajem natrijuma i sira, ishrana bez mleka sa visokim sadržajem natrijuma i ishrana sa visokim sadržajem natrijuma i sira.

Ishrana sa niskim sadržajem natrijuma podrazumevala je konzumaciju 1.500 mg soli dnevno, dok je ishrana sa visokim natrijumom značila 5.500 mg soli. Ishrana koja uključuje sir obuhvatala je oko četiri porcije različitih vrsta sira dnevno. Učesnici su takođe prošli praćenje krvnog pritiska i obezbedili uzorak urina kako bi se obezbedilo da se pridržavaju propisane ishrane.

Na kraju svakog osmodnevnog perioda, istraživači su ispitivali učesnike ubrizgavanjem male količine acetilholina, jedinjenja koje signalizira krvnim sudovima da se opuste. Gledajući kako su krvni sudovi reagovali na lek, tim je uspeo da izmeri njihovu funkciju.

Rezultati pokazuju da tokom ishrane sa visokim sadržajem natrijuma, a bez sira, učesnici nisu dobro reagovali na acetilholin, a krvni sudovi su se teško opuštali. Međutim, ovaj efekat nije primećen kada su bili na ishrani sa visokim udelom natrijuma i sira.

BioCapillary oglas 900 px

Prema koautorki Lejsi Aleksander, kada su konzumirali istu količinu soli i jeli sir kao izvor te soli, ti efekti su bili potpuno izbegnuti.

Istraživači su sugerisali da konzumiranje natrijuma u ​​siru, umesto u nemlečnim izvorima, može biti efikasno u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, bez potrebe za smanjenjem ukupnog unosa natrijuma. To ima važne implikacije, jer, iako postoji veliki napor da se smanji natrijum u ishrani, za mnoge ljude je to teško da ostvare.

Iako su precizni mehanizmi koji stoje iza nalaza nepoznati, autori su zaključili da su antioksidanti u siru mogli da odigraju važnu ulogu u ublažavanju štetnih efekata prekomernog unosa natrijuma.

Prethodno istraživanje otkrilo je da hranljive materije na bazi mleka imaju sposobnost uklanjanja molekula koji su štetni za zdravlje krvnih sudova. Ovi molekuli razmnožavaju se zbog prekomerne količine natrijuma.

Najzdravije vrste sira

Sir može da bude vrlo zdrava namirnica, ali određene vrste mogu da pruže veće zdravstvene koristi od drugih vrsta.

Na primer, mocarela i švajcarski sir imaju manje natrijuma i kalorija od većine ostalih sireva, dok se plavi sir i parmezan mogu pohvaliti bogatstvom kalcijuma. Ostale vrste sira, poput čedara, imaju oko 4-10 procenata preporučenog dnevnog unosa kalcijuma. S druge strane, plavi sir i parmezan mogu da obezbede 33-34 odsto preporučenog dnevnog unosa.

Dalje, parmezan, zajedno sa kozjim sirom, sadrži vrlo malo laktoze, jer dugo stoji u procesu nastanka. Ljudi koji ne podnose laktozu mogu da imaju bolju digestivnu reakciju pošto pojedu neku od ove dve vrste sira.