BLAGOTVORNA ŽITARICA

Ako želite da u ishranu dodate više namirnica koje pogoduju radu creva, onda je sirovi ovas odličan izbor za to.

 

Sirovi ovas je široko konzumirana integralna žitarica. Ovaj svestrani omiljeni doručak može se uživati na mnogo načina, a ne samo ujutru.

sirovi ovas

Ovas ili zob je omiljen među ljubiteljima fitnesa kao odličan izvor rastvorljivih vlakana odgovornih za većinu zdravstvenih koristi ove žitarice. Sirovi ovas takođe daje više biljnih proteina od mnogih drugih žitarica.

On može da ponudi širok spektar hranljivih sastojaka. Jedna šolja (80 grama) sirovog ovasa sadrži:

307 kalorija
55 grama ugljenih hidrata
8 grama vlakana
11 grama proteina
5 grama masti
27 odsto preporučenog dnevnog unosa (PDU) magnezijuma
43 odsto PDU selena
27 odsto PDU fosfora
6 odsto PDU kalijuma
27 odsto PDU cinka

Možemo navesti pet razloga koji su naučno dokazani, a preporučuju konzumiranje ovsa.

1. Pomaže snižavanju holesterola

Pokazano je da beta-glukan, vrsta rastvorljivih vlakana koja se nalaze u ovsu, smanjuje nivo holesterola. Kada se konzumira, beta-glukan se pretvara u gel koji ograničava apsorpciju holesterola i ometa reapsorpciju soli koje pomažu u metabolizaciji masti. Prema studijama, svakodnevna konzumacija najmanje 3 grama beta-glukana iz ovasa može smanjiti nivo holesterola u krvi za 5 do 10 procenata.

Štaviše, studije sugerišu da sirovi ovas oslobađa više beta-glukana tokom varenja od kuvanog ovsa, što u većoj meri utiče na metabolizam masti i nivo holesterola.

2. Poboljšava kontrolu šećera u krvi

Pokazalo se da beta-glukan u ovsu pomaže u kontrolisanju nivoa šećera u krvi, zbog njegove prirode slične gelu u vreme kada se vari. Prema studiji objavljenoj u azijsko-pacifičkom časopisu za kliničku ishranu, viskozitet gela pomaže usporavanju varenja, sprečavajući povećanje šećera u krvi nakon obroka i stabilizujući proizvodnju insulina.

Pregled objavljen u „Nutrition Hospitalaria“ takođe je otkrio da konzumiranje najmanje 4 grama beta-glukana na 30 grama ugljenih hidrata svaki dan tokom 12 nedelja smanjuje nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2 za čak 46 odsto.

3. Snižava visok krvni pritisak

Studije su pokazale da rastvorljiva vlakna poput beta-glukana u ovsu mogu pomoći smanjenju visokog krvnog pritiska, što je glavni faktor rizika za nastanak srčane bolesti.

Studija objavljena u časopisu „Journal of Hypertension“ pokazuje da konzumiranje 8 grama rastvorljivih vlakana iz ovsenih mekinja dnevno može pomoći u smanjenju sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska.

Pilot-studija, koja se pojavila u časopisu „The Journal of Family Practice“, takođe je objavila slične rezultate nakon što su učesnici u toku šest nedelja svakodnevno konzumirali 5,5 grama beta-glukana. Na kraju ispitivanja, učesnici su iskusili smanjenje sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska od 7,5 i 5,5 mmHg.

Druga studija objavljena u istom časopisu pokazala je da je konzumiranje 3,25 grama rastvorljivih vlakana iz ovsa dnevno tokom četiri nedelje pomoglo učesnicima da smanje upotrebu svojih lekova.

4. Podstiče zdravlje creva

Ako želite da u ishranu dodate više namirnica koje pogoduju radu creva, onda je sirovi ovas odličan izbor. On takođe sadrži i nerastvorljiva vlakna za koja je dokazano da efikasno čiste creva.

Kao što im ime kaže, nerastvorljiva vlakna nisu rastvorljiva u vodi i ne pretvaraju se u gel. Crevne bakterije ne fermentišu nerastvorljiva vlakna u istoj meri kao rastvoriva vlakna, što im omogućava da povećaju količinu otpada koji se izbacuje iz organizma.

U studiji objavljenoj u časopisu „Clinical Interventions in Aging“ istraživači su naveli da svakodnevni unos ovsenih vlakana može biti koristan i jeftin pristup lečenju konstipacije (zatvora).

5. Podstiče gubitak kilograma

Kao što je već pomenuto, ovas je popularna superhrana među ljubiteljima fitnesa. Visok unos žitarica od celog zrna poput ovsa povezan je sa manjim rizikom od gojaznosti.

Rastvorljiva vlakna u ovsu mogu vam pomoći da se osećate siti tokom dužih perioda, smanjujući tako rizik od prejedanja tokom dana.

Studije su takođe pokazale da konzumiranje ovsa može povećati sitost i suzbiti apetit više od četiri sata u poređenju sa drugim žitaricama iz instant doručka. Ovi efekti se mogu pripisati beta-glukanu.