NEPRIJATNOST KETO ISHRANE

Ketogena ishrana sve je popularnija u svetu, ali ona sa sobom nosi i određene nuspojave. Jedna od njih su tzv. keto prepone, što znači da se usled konzumiranja pojedinih namirnica javlja neprijatni miris intimne regije.

 

Ketogena (keto) dijeta je popularan plan ishrane jer podstiče mršavljenje, ali mnogi nisu svesni da ponekad može izazvati neobičnu nuspojavu kod žena, a to su tzv. „keto prepone“ (engl. keto crotch).

keto prepone

To u najkraćem znači da keto dijeta u ponekim slučajevima može da izazove neugodan miris vagine. Osim ove neprijatnosti, karakteristika ketogene ishrane je i da može izazvati specifičan loš zadah.

Kada ste na keto dijeti, konzumirate manje ugljenih hidrata i više masti, uz adekvatne količine proteina. To znači da ne možete da jedete:

– određene vrste voća poput jabuka, banana ili lubenice
– proizvode od žitarica poput hleba, muslija ili testenine
– korenito povrće kao što je šargarepa, krompir ili batat

Na keto dijeti vaše ćelije će se prebaciti sa sagorevanja šećera na sagorevanje masti. Tokom ovog procesa vaše telo proizvodi „ketonska tela“, koja nastaju kao nusproizvodi metabolizma masti. To pokreće ketozu, proces koji čini da vaše telo koristi masti kao glavni izvor goriva, bez ugljenih hidrata.

Kako izbeći uzroke koji dovode do keto prepona?

Zdravstveni stručnjaci još uvek ne znaju sve o pojmu „keto prepone“, ali možda ćete doživeti ovu čudnu nuspojavu ako radite sledeće greške dok ste na keto režimu ishrane.

Nekonzumiranje dovoljno alkalne hrane

Zdrava vaginalna pH vrednost je od 3,5 do 4,5 pH, što znači da je ženski polni organ na kiselom kraju spektra. To pomaže u sprečavanju rasta određenih mikroorganizama.

Međutim, kada ste duži period u ketozi, ketoni koje stvarate i hrana koju jedete mogu promeniti nivo pH u vagini. Ovo može učiniti da područje međunožja postane alkalnije, što omogućava preterani rast bakterija.

Prekomerni rast mikroorganizama može rezultirati infekcijom zvanom bakterijska vaginoza (BV), koja se manifestuje kroz simptome poput jakog vaginalnog mirisa i pojačanog sekreta. To takođe može biti razlog i ovog fenomena koji se naziva „keto prepone“.

Da biste sprečili BV, jedite više hrane koja će vam pomoći da vratite vaginu do njene idealne pH vrednosti.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

Neodržavanje „dobrih“ bakterija u crevima

Prema nekim studijama, slabo formulisana ishrana sa visokim udelom masti može negativno da utiče na sastav mikrobioma creva.

To se povezuje sa ovom pojavom na preponama, jer mikrobiom creva može funkcionisati kao rezervoar za vaginalne mikroorganizme. Održavanje zdravlja creva može pomoći u očuvanju vagine zdravom i hemijski uravnoteženom, smanjujući šansu da nastanu keto prepone.

Da biste održali zdravlje creva, konzumirajte hranu na bazi probiotika poput kefira i jogurta. Takođe, treba jesti više prebiotika, poput belog luka, crnog luka, praziluka i druge hrane pune vlakana, koja neguje „dobre“ probiotske bakterije u crevima. Probiotici i prebiotici promovišu zdrav vaginalni pH, celokupno zdravlje creva i imunološku funkciju organizma.

Ostali saveti

Ako ste na režimu ketogene dijete i zabrinuti ste zbog dobijanja ove neprijatne pojave, sledite neke od narednih saveta:

Ne tuširajte se prečesto. Vagina se sama čisti, a tuširanje ponekad može isprati i dobre bakterije, pa koristite neki od specijalnih sapuna namenjenih intimnoj nezi. Bez dobrih bakterija loše bakterije mogu da podivljaju, što može izazvati keto prepone.

Koristite kokosovo ulje. Umesto tuširanja koristite prirodne proizvode za lokalnu upotrebu poput kokosovog ulja za rešavanje neprijatnog vaginalnog mirisa. Kokosovo ulje je prirodni ovlaživač i sadrži laurinsku kiselinu, jedinjenje poznato po antivirusnim, antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima. Procedite malo kokosovog ulja i nanesite ga preko područja vulve.

Ispitajte pH mokraće. Možete da ispitate nivo pH svog tela ujutro testirajući urin pomoću pH traka. U idealnom slučaju trebalo bi da imate pH najmanje 7, jer sve manje od te vrednosti tretira se kao kiselo. Kiseli nivo pH znači da ćete morati da dodate više alkalnih namirnica u svoju ishranu i jesti manje hrane koja stvara kiselost organizma, poput životinjskih masti, sira i mesa.