IZVOR HORMONA SREĆE

Određeni mikrobi koji se nalaze u sastavu zemljišta sposobni su da podstaknu proizvodnju serotonina u ljudskom organizmu, a to je hormon koji nas čini opuštenijim i srećnim.

 

Bensedin možda nije jedini da se na lagan način oslobodite ozbiljnog problema koji imate sa depresijom ili anksioznošću. Otkriveno je da mikrobi iz zemljišta imaju slične efekte na mozak, ali nemaju sporedna neželjena dejstva i potencijal hemijske zavisnosti.

mikrobi zemljišta

Prirodni lekovi postoje vekovima. Oni uključuju lekove za gotovo svaku fizičku bolest, kao i za mentalne i emocionalne poteškoće.

Drevni iscelitelji možda nisu znali zašto nešto deluje na bolest, već su jednostavno videli da je to nešto lekovito. Savremeni naučnici otkrili su tajne mnogih lekovitih biljaka i medicinskih praktikovanja, ali tek su nedavno pronašli lekove koji su doskora bili nepoznati, a koji su još uvek deo prirodnog životnog ciklusa.

Mikrobi zemljišta i zdravlje ljudi imaju pozitivnu korelativnu vezu koja je dosad ponegde proučavana, ali koja se naučno i dalje može proveravati.

Mikrobi zemljišta i zdravlje ljudi

Da li ste znali da u zemlji postoji prirodni antidepresiv? Istina je. Mycobacterium vaccae je ispitivana supstanca i za nju je zaista utvrđeno da podražava identičan efekat na neurone koji pružaju lekovi za smirenje. Ova bakterija se nalazi u zemlji i može podstaći proizvodnju serotonina, hormona koji nas čini opuštenijim i srećnim. Ispitivanja su rađena na pacijentima obolelim od karcinoma, a njihovi rezultati na kraju su dali bolji kvalitet života obolelog i manje svakodnevnog stresa.

Nedostatak serotonina povezan je sa depresijom, anksioznošću, opsesivno-kompulsivnim poremećajem (OKP) i bipolarnim problemima. Izgleda da je ova bakterija prirodni antidepresiv u zemljištu i nema štetne uticaje na zdravlje. Ovi antidepresivni mikrobi koji se nalaze u zemlji mogu se koristiti potpuno bezbedno.

Većina baštovana će vam reći da je njihova bašta „raj na zemlji“, pošto fizički čin rada u vrtu smanjuje stres i podiže raspoloženje. Prisustvo antidepresivnih bakterija u zemljištu iznenađenje je za mnoge, ali ne i za baštovane koji sreću okopavanja zemlje osećaju svakodnevno.

Antidepresivmi mikrobi u zemlji se takođe istražuju radi poboljšanja kognitivnih funkcija čoveka, Kronove bolesti, pa čak i reumatoidnog artritisa.

Ove bakterije u zemlji uzrokuju porast nivoa citokina, što rezultira proizvodnjom višeg nivoa serotonina u organizmu. Mycobacterium vaccae je testirana ubrizgavanjem i indigestijom na pacovima, a dobijeni rezultati tiču se povećane kognitivne sposobnosti, manjeg stresa i bolje koncentracije na zadatke u odnosu na kontrolnu grupu.

Vrtlari dok obrađuju zemljište udišu ove korisne bakterije, imaju lokalni kontakt sa njom i dovode je u svoj krvotok. Prirodni efekti antidepresivnih bakterija iz zemlje mogu se osetiti do tri nedelje ako su eksperimenti sa pacovima pokazatelj ovog dejstva.