UPALA PLUĆA ISHRANA

Da li ste znali da ishrana može da vam pomogne ukoliko patite od upale pluća. Upala pluća ishrana kojom možete da poboljšate ovo stanje.

Upala pluća ishrana

Upala pluća ishrana koja Vas oslobađa tegoba ovog tipa

Morate da održavate adekvatan unos kalorija, kao i unos hranljivih sastojaka, tako da se vaš nutritivni status ne pogoršava i tako možete sprečiti eventualne komplikacije povezane sa neuhranjenošću.

Pneumonija je upala pluća koju obično izazivaju bakterije, ali virusi ili gljivice takođe mogu izazvati ovo stanje. To može rezultirati otežanim disanjem, kašljem i jakim bolovima u grudima, što može otežati vašu ishranu i rezultirati gubljenjem kilograma. Pored toga, zbog otežanog disanja, vaše telo troši više energije na disanje da bi dobilo dovoljno kiseonika. To takođe može dovesti do naglog gubitka kilograma.

Upala pluća ishrana

Pneumonija može biti izuzetno oslabljujuće stanje. Otežano disanje dovodi telo u stanje da povećava količinu energije koju troši, što ubrzava metabolizam. Pored toga, osećaj bolesti obično ima uticaja i na apetit. Obe ove stvari mogu uzrokovati gubitak kilograma i mogu dovesti do pothranjenosti.

Pored toga, nakon što započnete sa lečenjem, vašem telu će biti potrebno još više hranljivih materija da popravi oštećeno tkivo. Pothranjenost može negativno uticati na vreme oporavka i rezultirati drugim komplikacijama. Zbog toga je adekvatna ishrana, bogata kalorijama, proteinima i mikrohranjivim sastojcima od suštinskog značaja kada imate upalu pluća ili se oporavljate od nje.

Upala pluća ishrana: dodavanje kalorija

Možete učiniti nekoliko stvari koje će vam pomoći da unesete dovoljno kalorija svaki dan. Imajte manje obroke pet puta dnevno umesto dva ili tri veća – to vam može pomoći da unesete više kalorija tokom dana. Takođe možete da pokušate da pijete napitke koji su bogati kalorijama, poput mlečnih šejkova ili sokova umesto vode.

Dodavanje putera od kikirikija ili sladoleda voću i krem sira, maslaca ili maslinovog ulja u povrće – dodaje kalorije vašem obroku. Ako smatrate da radite sve što možete, a i dalje gubite kilograme, razgovarajte sa lekarom o dobijanju recepata za obroke u cilju dodavanja kalorija, koje možete uzimati između glavnih obroka da biste maksimalno povećali unos energije.

Upala pluća ishrana: dobijanje dovoljno proteina

Adekvatni unos proteina je neophodan za oporavak od upale pluća. Vaše telo će proizvoditi novo tkivo i popravljati oštećeno tkivo, za šta će biti potrebna ne samo energija, već i “građevinski blokovi“ koji potiču od proteina.

Hrana bogata proteinima može doći iz životinjskih i biljnih izvora. Životinjski izvori proteina uključuju crveno meso, svinjetinu, meso živine ili ribu.

Biljni proteini potiču od orašastih plodova i semenki i pasulja, soje ili tofua. Prvo pojedite proteine u svojim obrocima. Takođe biste mogli da razmislite o ispijanju proteinskog šejka kako biste dodatno nadopunili svoje obroke. Kupite proteinske šejkove u apoteci ili prodavnici suplemenata.

BioImunitet kapi za imunitet

Upala pluća ishrana: unos adekvatnih hranljivih sastojaka

Za vas je važno da unosite što više vitamina i minerala za jačanje imunološkog sistema i izbegavanje neuhranjenosti. Voće i povrće bogati su izvori vitamina i minerala. Nažalost, nisu baš kalorično “gusti“. To možete, međutim, promeniti dodavanjem nekog izvora masti da biste povećali kalorije.

Žitarice takođe nude niz vitamina i minerala i ponekad se obogaćuju dodatnim hranljivim materijama. Orašasti plodovi i semenke takođe vam pružaju niz hranljivih materija, a takođe su energetski gusti.

Uprkos tome, pitajte svog lekara da li bi multivitaminski suplementi mogli da pomognu.

Izvor: Prirodanadar.rs